Инфо

22. јун 2023.22. јун 2023.
Фото: ИНТЕФ

Фото: ИНТЕФ

4. Интернационални театарски фестивал „ИНТЕФ“

Театар пакт на Мишару

4. Интернационални театарски фестивал „ИНТЕФ“ биће одржан од 14. до 20. августа на Мишару. Омладинска и студентска селекција. Селектор Фестивала драмски уметник Ђорђе Марковић
4. Интернационални театарски фестивал „ИНТЕФ“ биће одржан од 14. до 20. августа на Мишару. Селектор овогодишњег фестивала је драмски уметник Ђорђе Марковић, а како истиче одабир представа, као и сам назив је вишезначан и донекле провокативан. Намера је да инспирише нова театарска удруживања, коалиције духа, креативности, алијансе смеха и смисла, као опозит свему деструктивном и деградирајућем у савременом добу.

-Пакт или алијанса која окупља позоришне уметнике, требало би да се непрестано увећава, да шири простор свог деловања, да смело маршира даскама, или било којим другим подлогама које глумци у даске претварају. Колико год је савезници, или ментори напуштали мора да тражи нове просторе за ехо свог смеха, или крика - истиче овогодишњи селектор Фестивала и додаје да се приликом одабира назива селекције поиграо са речима, појмовима.

Студентска селекција:
1. „Лала“, трупа Гусани у магли
2. „Кад се завесе спусте“, Академија умјетности Бања Лука
3. „Зеко, зеко“, Академија уметности у Београду
4. „Прст“, Факултет савремених уметности
5. „Војцек“, АКУД Крсманац
6. „Мулеј“, Академија уметности Нови Сад

-Театар пакт подсећа на Тетра Пак. Ако амбалажа треба да обезбеди трајност прехрамбеним производима, онда Театар пакт треба да буде почетна станица за трајање и очување духовне хране, глумачких и редитељских креација. Оно што је заједничко свим представама. Теме које су заступљене су теме одрастања, родитељске (не)бриге, млад човек у данашњем свету.

Фестивал је подржан од стране Туристичке организације града Шапца и Града Шапца, те се надају да ће постати традиција и место окупљања младих људи.

-По селекцији и географској одредници учесника можемо да видимо да се видљивост и утицај ИНТЕФ-а шири. Мишар полако израста у епицентар позоришног стваралаштва, посебно када је о младима реч. Њима је Фестивал степеница и подстицај да се професионално баве неком од грана уметности, или афирмација за друге пројекте. Реконострукцијом објекта Дома културе на Мишару обезбеђени су технички услови за Фестивал, али и друге активности, како би Мишар постао стециште младих и креативних људи - навео је директор ТОШ-а Душан Симић.


Омладинска селекција:

1. “Последња аудијенција живота“, Драмски студио „Даске“ Лакташи
2. „Јубилеј 55-господин Фока“, АКУД Соња Маринковић
3. „Добра бараба“ Крагујевачка гимназија
4. „Медвед и просидба“ АКУД СКЦ Ниш
5. „Смрт је моја љубав“, Мостарски театар младих
6. „Паклена поморанџа“ Културоциклин


Уз представе у студентској и омладинској селекцији посетиоци 4. ИНТЕФА имаће прилику да виде изложбу о Живојину Павловићу, а планирана је и трибина посвећена црном таласу југословенског филма.

-Верујем да смо протеклих година оправдали слоган „ИНТЕФ је оно што нас спаја“, јер имамо госте и пријатеље које познајемо. Трупе из Ниша, Крагујевца, Мостара. Верујемо да је ово добар начин повезивања драмских уметности. Овогодишњи пратећи програм посвећен је Живојину Жики Павловићу, поводом 90 година од његовог рођења - рекла је у име ИНТЕФ-а Оливера Гуцонић.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa