Инфо

6. јул 2023.6. јул 2023.
Завод за јавно здравље Шабац

Завод за јавно здравље Шабац

Завод за јавно здравље Шабац – писиар дијагностика

Најбржа, најпрецизнија и најпоузданија метода

У Заводу за јавно здравље Шабац , у јуну прошле године, отворена је најмодернија лабораторија за молекуларну дијагностику, која је опремљена најсавременијим апаратима за Real Time PCR која грађанима Мачванског и Колубарског округа нуди низ дијагностичких метода. ПиСиАр дијагностика је неопходна за утврђивање инфекција централног нервног система, код имнукомпромитованих пацијената, у посттрансплантационом периоду, за праћење тока терапије код ХИВ позитивних, хепатитис Б и Ц позитивних, такође за дијагностику различитих респираторних инфекција, за конгениталне инфекције, инфекције код трудница, тромбофилије што је чини најбржом и најпоузданијом методом. У новом простору тим стручњака из Центра за микробиологију свакодневно уз апарате најновије генерације у реалном времену дијагоностикује различите патогене. О предностима ове методе говорила је др спец. медицинске микробиологије Марина Малбашки, начелница Центра за микробиологију.

Завод за јавно здравље Шабац


Шта је ПиСиАр дијагностика?
ПиСиАр је брза, поуздана молекуларна метода којом се доказује присуство и количина вируса, бактерија, паразита, директно у болесничком материјалу за само неколико сати.Поред тога детектује и мутације које могу бити узрок многих болести.

Које су предности ПиСиАр?
ПиСиАр има бројне предности по којима се издваја од стандардних тестова. Једна од предности је брзина извођења и добијања поновљивих и прецизних резултата.

Процеси су аутоматизовани чиме је повећана брзина и поузданост у идентификацији патогена. На тај начин смањен је ризик од контаминације и могућност појаве грешке изазване људским фактором.

Висока осетљивост ПиСиАр-а пружа могућност ране дијагностике тј. детектовање патогена у узорку убрзо после инфекције, и доста пре појаве сиптома болести.

Висока специфичност осигурава само детекцију вируса који се тестира, онемогућавајући унакрсну реакцију и детекцију других сродних вируса

Који је значај ПиСиАр-а за ваше пацијенте?
ПиСиАр има широк спектар клиничке примене, у раној детекцији патогена, процени стања и исхода инфекције, стадијума болести, одређивању резистенције бактерије на антибиотике, детерминисању најадекватније и најбезбедније терапије, мониторингу терапије, детекцији мутација које могу бити узрок многих болести, неплодности.

У ПиСиАр лабораторији се врши детекција узрочника полно преносивих болести, инфекција централног нервног система, респираторних и гастроинтестиналних инфекција.

Код кога и у којој мери је применљива ова дијагностичка метода?
Real Time PCR се може применити код свих пацијената, па и код оних код којих је немогуће применити друге методе.

Значајана је његова примена код имунокомпромитованих пацијената, трансплантација, пацијената на одељењима интензивне неге, трудница, неонатуса, деце.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa