Инфо

6. јул 2023.6. јул 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Поводом пет година постојања Института за рурални развој

У Богатићу одржана свечана академија „Пет година на услузи селу“

Представљени су резултати рада Института и промовисани пољопривредни пројекти корисника одобрени у оквиру програма „Конкурентна пољопривреда Србије“ и ИПАРД-а. Истовремено, одржана је и завршна конференција пројекта „Мачва за свет“
Поводом пет година постојања Института за рурални развој, у сали Општине Богатић у понедељак је одржана свечана академија „Пет година на услузи селу“. Представљени су резултати рада Института и промовисани пољопривредни пројекти корисника одобрени у оквиру програма „Конкурентна пољопривреда Србије“ (Светска банка, 50%-40%-10%) и ИПАРД-а. Истовремено, одржана је и завршна конференција пројекта „Мачва за свет“, који се организује са Локално- акционом групом (ЛАГ) „Мачванска равница“.

Обезбеђено милион и 300 хиљада евра бесповратних средстава
У претходне две године програмом Светске банке одобрено је 14 пројеката за воћаре и 18 за сточаре.

-Године 2019. иницирали смо оснивање ЛАГ- а „Мачванска равница“. То је партнерство на територији Богатића и Сремске Митровице које окупља насељена места Мачве и ово је наш први пројекат у складу са стратегијом која је усвојена и акредитована од стране министарства. Милион и 300 хиљада евра вредности пројеката смо привукли у Мачвански округ, од тога 600 хиљада евра бесповратних средстава за наше кориснике. Причамо о Општини Богатић, Граду Шапцу и нешто мањој мери граду Лозници. За нас је кључан Богатић, где нам је седиште, у Глушцима, више од 300 хиљада евра, још толико у граду Шапцу. Реч је о малим и средњим пољопривредницима који су добили субвенције захваљујући пројектима које смо за њих израдили. Поносни смо на то, јер мислим да смо на тај начин надоместили празнину која постоји када је реч о саветодавним услугама у Богатићу. Наша мисија је да будемо систем директне подршке пољопривредницима и нама то заиста успева- рекла је директорка Института за рурални развој Ивана Пајић.

Фото: Глас Подриња, Ивана Пајић, директорка Института за рурални развој


Сваки од пољопривредника је у зависности од величине пројекта инвестирао до 50 хиљада евра и 50 одсто од тога добио бесповратно од државе. Те пројекте којима су конкурисали је израдио Институт.
Помоћ која много значи

Срећко Лекић из Маова конкурисао је за средства за набавку нове механизације преко програма Светске банке.

-Реализовао сам инвестицију у потпуности и презадовољан сам. Корона је мало успорила набавке, али све смо успели да завршимо. Машине су већ у раду. Обезбедио сам канту прскалицу по европским стандардима, јер сам упознат са тим да ће у наредном периоду бити неопходни технички прегледи. Користим све што ми олакшава рад у самом пољу и за исти временски период могу да урадим посао на већој површини. Мени то лично много значи- навео је Лекић.

Фото: Глас Подриња, Срећко Лекић, пољопривредник из Маова


Додељене су захвалнице свима који су помагали постојање Института и промовисали га као иновативни начин пружања саветодавних услуга у Мачви. Институт окупља школоване, доказане стручњаке у својој области спремне да помажу локалној заједници. На почетку свечане академије, присутне је поздравио и помоћник председника Општине Богатић Матија Миловановић, који је истакао да је тај догађај прилика да се размене мишљења и искуства и стекну нова знања, те да локална самоуправа подржава све пројекте који служе унапређењу квалитета живота грађана.

Учесницима су се обратили и Иван Плавшић, менаџер Локално- акционе групе „Босутски низ“ Хрватска, Петар Самарџић, заменик градоначелнице Града Сремске Митровице и Александар Симурдић, саветник у кабинету министра задуженог за равномерни регионални развој. Присуствовали су корисници од Сомбора до Пирота, од Лознице до Вршца и Зајечара, као и пољопривредници из Богатића, Шапца и Сремске Митровице, којима је пружена помоћ да израде пројекте и конкуришу за програм Светске банке.
Д.Д.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa