Инфо

24. август 2023.24. авг 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Завод за јавно здравље Шабац: мобилна апликација за брже и ефикасније информисање

Чувар здравља на услузи грађанима

Завод за јавно здравље Шабац обележио је сто година свог постојања 2021. године када је и покренута апликација “Чувар здравља 2021”. Како истичу из Завода теже да прате модерне токове, развој технологије и да пронађу нове начине комуникације са грађанима у циљу очувања јавног здравља
Завод за јавно здравље Шабац, пре две године покренуо је апликацију “Чувар здравља 2021” у намери да грађанима Мачванског округа „на клик“ буду доступни релевантни подаци о услугама ЗЈЗ Шабац. „Чувар здравља“ креиран је у сарадњи са Министарством здравља Републике Србије, Институтом за јавно здравље Србије др Милан Јовановић - Батут и Канцеларијом за информационе технологије и електронску управу. Како су истакли из Завода, иновативан и јединствен начин информише и едукује грађане о актуелним темама као што су корона вирус, аеро загађење, ...

Од недавно завршена је и имплементација лабораторијског информационог система што ће значајно убрзати обавештавање.

Фото: Глас Подриња


-У делу нотификација биће и обавештење када центар за Микрoбиологију обради одређени узорак. Тада ће грађанима путем апликације стићи порука да је узорак обрађен, те да је спреман за преузимање у Заводу, или код изабраног лекара. Због заштите података он неће бити доступан на мобилном телефону, али је убрзава и олакшава инфрмисаност грађана. Морам да напоменем да смо покренули и једну иницијативу која би подразумевала интеграцију лабораторијских информационих система свих домова здравља са Заводом - рекао је директор Завода за јавно здравље Шабац МСц. др мед Бранко М. Вујковић и појаснио да би то значило да ће налаз одмах по обради у Заводу бити доступан и код изабраног лекара.

-Ово би значајно убрзало целокупан процес. Како сви користимо исти информациони систем, потребно је само да се он умрежи. На овај начин сви налази би одмах били доступни. Нема потребе да се шаље налаз мејлом, или поштом. Верујемо да је дигитализација процеса веома важна, те смо недавно набавили и један модеран апарат за тачно утврђивање бактеријске инфекције са осетљивошћу на антибиотике. У року од 24 сата од узимања узорка доступан је резултат са осетљивошћу на антибиотик. Такође, резултати ће бити доступни у том периоду и изабраном лекару како би пацијент у што краћем временском року добио адекватну терапију. Дугорочно гледано бенефити су вишеструки.

Квалитет ваздуха у Шапцу и на мобилној апликацији
Шапчани могу пратити квалитет ваздуха у Шапцу и путем андроид и iphone апликације „Чувар здравља“ Завода за јавно здравље. По креирању апликације грађанима су били доступни подаци о квалитету ваздуха, али су они били на недељном нивоу, што је захтевало додатно унапређење система мониторинга. Постављањем мерне станице у Шапцу код Ватрогасне станице у Шапцу, у Поп Лукиној Улици, омогућен је аутоматски мониторинг квалитета ваздуха од 1. августа.

Фото: Глас Подриња


-Сви грађани врло једноставно могу да прате параметре на апликацији што значајно олакшава њен визуелни изглед. Треба поменути да је апликација директно повезана са сајтом Шабац Еко. Погледом на аватара грађани на основу његове боје могу лако сазнати више о ваздуху у Шапцу у том тренутку. Кликом на аватара добијају додатне информације, препоруке - појаснио је директор Завода за јавно здравље Шабац МСц. др мед Бранко М. Вујковић.

-У плану је да грађанима буду доступне и нотификације како би знали када је ваздух у одређеном тренутку у одређеној категорији. Ово је посебно важно за оне који припадају некој од осетљивих група, али ће бити значајно за све. На овај начин биће обавештени, а неће морати да проверавају параметре у апликацији, довољно ће бити да је инсталирају на својим мобилним уређајима. Позивамо све грађане да дају сугестије, предлоге - додао је др Вујковић.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa