Инфо

24. август 2023.24. авг 2023.
Фото: КЦ

Фото: КЦ

Изложба малог формата у Културном центру

Уметност у малом

Тридесет и друго издање окупило је ауторе који су представили дела у различитим техникама. Трочлани жири у саставу академски сликар из Београда Вељко Ђурђевић, графичарка из Београда Сњежана Влатковић, председница, и историчарка уметности Соња Петровић Јагић за излагање одабрао 135 радова од 106 аутора из Србије, Македоније, Босне и Херцеговине и Мексика
-У оквиру својих укупних активности које шабачки Културни центар спроводи на нивоу града, једна од области која завређује посебну пажњу је свакако ликовна сцена. Она се примарно спроводи преко галерије, која је, сама по себи, један комплексан сегмент институције и значајан ресурс излагачког простора у Шапцу, па се галерија Културног центра практично дефинише као градска галерија која је, на срећу, увек отворена за промоцију различитих облика и садржаја креативног израза – каже историчарка уметности КЦ Соња Петровић Јагић поводом тематске изложбе малог формата која ове године „улази“ у четврту деценију свог постојања.

Тридесет и друго издање окупило је ауторе који су представили дела у различитим техникама. Трочлани жири у саставу академски сликар из Београда Вељко Ђурђевић, графичарка из Београда Сњежана Влатковић, председница, и историчарка уметности Соња Петровић Јагић за излагање одабрао 135 радова од 106 аутора из Србије, Македоније, Босне и Херцеговине и Мексика.

Фото: Глас Подриња


-Мислим да квалитет изложбе зависи искључиво од уметника. Квалитет уметника је годинама устаљен, и постоји котинуитет тог видљивог квалитета. Ова изложба је у принципу делимично пресек српске ликовне сцене, а све више се појављују и уметници из земаља у окружењу и многих других земаља. Мали формат је често теже осмислити и остварити но велики, јер је интимнији, искренији, и захтева више пажње и стрпљења, јер на малој површини стваралац треба да има зрелост и концизност а често и минуциозан приступ – додала је Петровић Јагић.

Награда је једногласно додељена академској сликарки из Београда, Весни Марковић за сјајну композицју Без назива, која је показала да је и мали формат „велики” и да један обичан призор њеним ликовним рукописом добио једну нову, необичну дубину погледа а и значења.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa