Инфо

31. август 2023.31. авг 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Сеоско домаћинство oдушевљава посетиоце нетакнутом природом и традицијом

Рајски кутак у Поцерини

Близу планине Цер, скривено у загрљају природе, сеоско домаћинство постаје омиљено одредиште за љубитеље мира, авантуре и аутентичног доживљаја локалних лепота
На само 15 минута вожње аутомобилом од Шапца, у срцу Поцерине, недалеко од планине Цер, налази се право мало царство нетакнуте природе и традиције. Домаћинство које се бави сеоским туризмом постало је оаза за све оне који траже бег од градске вреве и желе да уживају у чарима мирнијег одмора. Необичног назива, Калиновац, име дугује извору бистре, планинске воде, где су генерације одрастале, чувале искру живота.

Туристи из Енглеске, Ирана
Биљана и Иван Пантић пре нешто више од две године одлучили су да оживе своје домаћинство у Поцерском Метковићу и туристима понуде део локалне гастрономске понуде и природе.

Биљана и Иван Пантић пре нешто више од две године одлучили су да оживе своје домаћинство у Поцерском Метковићу и туристима понуде део локалне гастрономске понуде и природе, Фото: "Глас Подриња"


-Значајан број рођака, из града и иностранства долази код нас током лета. Они су нам дали позитивне информације о природи, боравку, те смо одлучили да домаћинство адаптирамо за госте - каже Иван Пантић о разлозима за бављење сеоским туризмом. Ипак, то није био једини разлог за овај корак.

-Мајка и ја желели смо да овај начин сачувамо наше домаћинство, да га реновирамо. И да бар мало оживимо наш крај. Морам да признам да је Ковид позитивно утицао, јер је велики број људи тражио мирно место у Србији да проведе дан, недељу. Како није било могуће да се путује изван земље, села су постала атрактивна и доступна- додаје Иван и појашњава да су наилазили и на негативне коментаре када су започели причу о сеоском туризму. Често су им говорили да дестинација није довољно примамљива, да не поседује ништа специфично, те да неће бити занимљива за госте, посебно за оне из других држава.

Фото: "Глас Подриња"


-Изгледа да су погрешили. Поцерина има велики потенцијал и треба да развија туризам. Локација је идеална, јер сте близу Шапца, Београда, Новог Сада и Лознице. Верујемо да туризам у овом крају може да се развија још интензивније. На тај начин бисмо имали већу мрежу, подршку и надам се да ћемо моћи да понудимо што разноврснији садржај. Недавно смо имали госте из Ирана који су били одушевљени природом. Фасцинантно им је било зеленило и крајолици. Они су нас пронашли путем друштвених мрежа и претраге на сајту за смештај - наглашава Иван и напомиње да су велику подршку имали од Милојке Ковачевић чији је етно комплекс добро познат туристима.

-Не постоји конкуренција, помажемо једни другима. Свако има нешто своје, специфично, те само заједно можемо да унапредимо понуду. Свакако да многе ствари могу да буду још боље, али сеоски туризам у Поцерини је тек у зачетку.

Лепоте, историја и традиција Поцерине
Домаћинство такође пружа прилику да се упозна са локалном културом и традицијом. Кроз разне радионице и предавања, гости могу истражити живот Поцерине, учећи о старим занатима, причама и обичајима који су дубоко укорењени у овом делу Србије.

Храна је неодвојиви део сваког путовања, а гости имају прилику да уживају у аутентичним специјалитетима припремљеним од локално произведених састојака. Намирнице из Метковића, као и оближњих села дају посебну ноту ужитку у крајолицима.

-Трудимо се да све буде локално, домаће. Мислим да је то суштина, представити гастрономске специјалитете специфичне за наш крај. Гости из Енглеске су нам тражили да им спремамо пуњене паприке више пута. То је за њих био нов укус.

Фото: "Глас Подриња"


Обично, али ипак необично
Оно што ову дестинацију чини посебном је близина Западне капије Србије, планине Цер, чија је историја забележена у предањима, уџбеницима и сећањима. Посетиоци Калиновца могу да истраже богатство природе стазама које воде до врха Цера, одакле се пружа невероватан поглед. За авантуристе вожња бициклом кроз брдовите пределе, неистражене путеве може бити прави изазов.

-Свима препоручимо да оду на Цер, јер вреди чути о историји, видети место славне битке. Музеј у Текеришу има сјајног кустоса, а за све оне који желе да чују необичне приче, сазнају више о планини, прошетају стазама доступна им је Ана Павловић. Заиста значи када имају стручног водича. Некада нисмо ни свесни колико људе занима оно што је нама познато, оно на шта смо навикли.

Фото: "Глас Подриња"


Свој на своме
Пантићи имају у плану да туристичку понуду уз постојећи базен обогате додатним садржајима за децу и породице. Иако им гости нису искључиво родитељи са децом, желе да створе праву малу оазу за све. Признају да су била потребна велика улагања како би домаћинство било спремно за посетиоце. Истичу да није све идеално, али да је то део сваког посла, но да треба гледати унапред, уживати у процесу.

-Размишљали смо и да не успемо у намери, радимо у свом дворишту, на свом имању и нисмо на губитку. Идеја је била да покажемо прави живот на селу. Са добрим и лошим странама. Наравно да смо увели и неке ствари које иако не делују да су део сеоских крајева, али јесу. Примећујемо да све више људи се враћа на село, или да живе, или реновирају своја домаћинства како би имали мир, слободу и уживали у природи. Замислите дан у граду на 40 степени и у селу, где сте окружени зеленилом. Већина објеката је аутентична и раније изграђена.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa