Инфо

12. октобар 2023.12. окт 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

32 године од убиства екипе РТС-а у Хрватској

Злочин за који нико није одговарао

На радном задатку, пре 32 године, четворочлана екипа Радио- телевизије Србије (РТС) из Шапца која је извештавала са ратишта у Хрватској је убијена, а за тај злочин нико није одговарао. Новинар Зоран Амиџић, сниматељ Бора Петровић и асистент сниматеља Дејан Милићевић убијени су 9. октобра 1991. године када је на путу Петриња-Глина из заседе отворена ватра на аутомобил у ком су се налазили, док је мобилисани уредник у Радио Шапцу Сретан Илић преминуо на путу до болнице. У улици која од 2018. године носи њихова имена, у знак сећања, колеге и чланови породица положили су у понедељак венац на спомен- обележје.

Фото: "Глас Подриња"


-Обављали смо дневне задатке, само што су се ти дани претворили у године и онда смо схватили, после много година, да су ти дани били историјски тренуци. На данашњи дан је рођендан моје ћерке. Са рођендана сам дошао, позван у СУП, да чујем вест да су убијени. Кад у једном дану доживиш те две ствари, схватиш како си ситан учесник у неким догађањима и како се живот игра са нама и ми са животом. Свакодневно смо опредељени да извршавамо људске обавезе, а онда се деси нешто што постане историја, а и ми с њом- рекао је сниматељ Брана Стојисављевић, који одлазак колега на пут без повратка памти као један од најтужнијих тренутака у каријери.

Новинари никад нису знали да ћуте, али свака годишњица смрти убијених колега оставља их немим, јер много је питања без одговора. Остаје обавеза младих нараштаја да чувају од заборава страдање оних који су бранили достојанство и углед професије и то платили највишом могућом ценом.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa