Инфо

9. новембар 2023.9. нов 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Међуопштински историјски архив у новом руху

Припреме за годину јубилеја

Уз помоћ локалне самоуправе обојена је фасада и уређена столарија на згради, што су први обимнији радови након 15 година, истиче директорка Архива Светлана Станковић и додаје да су радови реализовани уз подршку Града и Републичког завода за заштиту споменика културе у Београду
Зграда Међуопштинског историјског архива у Шапцу, подигнута 1865. године као „Прва окружна болница Кнежевине Србије“. Здање из 19. века у Улици Војводе Мишића 18/а, под заштитом државе као културно добро од великог значаја недавно је добило ново рухо. Уз помоћ локалне самоуправе обојена је фасада и уређена столарија на згради, што су први обимнији радови након 15 година, истиче Светлана Станковић, директорка Архива, и додаје да су радови реализовани уз подршку Града и Републичког завода за заштиту споменика културе у Београду. Ово је само део планираних радова на здању.

Фото: Глас Подриња


Архив у новом сјају
Одлуком Градског народног одбора Шабац, 1952. године, основана је Државна архива Шабац. Током наредних година мењани су називи и организациона структура, али не и основна делатност и надлежност, заштита и чување архивске грађе. Од оснивања Архив је мењао локације све до 1981. године када је за ову намену опредељен део зграде „Старе болнице“. Како додељен простор није испуњавао основне услове заштите архивске грађе, после завршене реконструкције 2008. године “Старе болнице“ дата је на употребу Архиву у потпуности до тренутка када је део локалне самоуправе пресељен у ово задње.

-Претходни челници Града, из само њима познатих разлога, одлучили су да на спрату Архива буде канцеларија градоначелника, председника Скупштине града, градских већника. То је био велики проблем, не само за оне који долазе у ову установу, већ и за запослене. Садашњи градоначелник др Александар Пајић увидео је значај Архива, како за Шабац, тако и за суседне општине, те је донео одлуку да се градска администрација врати у зграду Градске управе у Господар Јевремовој улици - појашњава Светлана Станковић и додаје да је у протеклом периоду уз подршку Града адаптиран галеријски простор на спрату, постављено лед осветљење у дворишту, нова рачунарска и друга опрема неопходна за рад запослених.

Фото: Глас Подриња


-Све радове које смо имали Град је финансирао, а ми смо се трудили да што ефикасније распоредимо средства и што више радова реализујемо. Новац за радове добили смо од Града, за фасаду и санирање прозора са предње стране и бочне до Медицине рада. У плану за наредну годину је завршетак санирања столарије задњег дела зграде и сређивање ограде. Прозори који се налазе на другој страни Архива су такође у јако лошем стању, те им је потребна санација, јер 15 година ништа није рађено. Верујем да ћемо и од Министарства културе добити средства за нове радове, као и од Града Шапца. Свесни смо да нисмо једина установа кутуре у граду, да су неопходна средства, али желимо да зграда врати свој стари сјај - закључује Светлана Станковић и напомиње да ће Архив 2025. године обележити јубилеј, 160 година од изградње здања „Старе болнице“.

-Надам се да ћемо све планирано остварити до године јубилеја када смо и домаћини скупа архивистичких друштава из Србије и региона. Драго нам је што ћемо угостити архивисте, разменити искуства, показати како наша установа функционише и све оно што чувамо. Међуопштински историјски архив поседује богат Фонд докумената не само из Мачванског округа, већ и чува документе вредне за историју Србије.

Фото: Глас Подриња


Фондови као благо Архива
Протеклих деценија, упркос неповољним условима и малом броју запослених, прикупљена је и сређена велика количина архивског материјала од непроцењиве вредности. Запослени у овој установи, чувари културне баштине, свесни су значаја своје професије, те заједничким радом доприносе развоју установе.

-Велики је обим посла због бројне документације коју имамо. Свесни смо да је циљ сваког ко дође у Архив да у што краћем року добије жељени документ. Трудимо се да то и испунимо. Ово је карактеристична установа са више различитих сектора, што захтева већи број стручних запослених. Због забране запошљавања на републичком нивоу нисмо у могућности да ангажујемо младе стручњаке. Надам се да ће се то у наредом периоду променити и да ћемо брже дигитализовати фондове, што је неопходно за грађане, истраживаче - закључила је директорка Архива.

Уз редовне активности, публиковање архивске грађе, организовање изложби, трибина и других садржаја Међуопштински историјски архив у Шапцу чувар је културне баштине, историје и прошлости Мачванског округа, али и Србије.
М.Ж.Б.

Најновији број

23. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa