Инфо

16. новембар 2023.16. нов 2023.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

Нега малињака у јесењем периоду

Нега малињака до завршетка вегетације је важна да би се однеговали квалитетни и здрави изданци, што директно утиче на родни потенцијал у наредној сезони. У овом, јесењем делу сезоне потребно је спровести агротехничке и хемијске мере заштите засада малине.
Једногодишње изданке потребно је усправити и привремено везати како би се наставио њихов нормалан развој, спречио развој бочних пупољака и обезбедило боље проветравање и припрема за зимско мировање.

Нега малињака бакарним препаратима
Због присуства симптома болести на изданцима који се остављају за род за наредну годину (љубичасте пегавости изданака малине, сушења изданака малине и смеђе пегавости листа малине) у овом јесењем периоду препорука је да се спроведу и хемијске мере заштите са циљем смањења инфективног потенцијала наведених патогена, применом неког од регистрованих препарата на бази бакра:

CUPROZIN35 WP (a.m.bakar-oksihlorid) 0,35%, EVEREST (bakar-hidroksid) 0,4%, NORDOX 75 WG (a.m.bakar-oksid) 0,2% .

Фото: Pixabay


Препорука је да се хемијски третман спроведе по мирном времену, у најтоплијем делу дана, са већом количином течности, како би биљке биле покривене депозитом препарата од основе до врха. За спровођење третмана није потребно чекати опадање лишћа јер је тај период код малине продужен.
Уколико се приликом прегледа засада уоче ластари са галама од малинине муве галице овакве ластаре треба орезати, изнети из засада и спалити.
ПССС ШАБАЦ, Славица Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa