Инфо

7. децембар 2023.7. дец 2023.
Стоп фемициду
Међународни дан борбе против насиља над женама, 25. новембар

Стоп фемициду

На Међународни дан борбе против насиља над женама Министарство указује на забрињавајуће податке да је у нашој земљи у последњих десет година у родно заснованом насиљу више од 300 жена изгубило живот, а само ове године убијено је 27 жена
Поводом 25. новембра, Међународног дана борбе против насиља над женама, Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог поручује да је насиље над женама, као и свако друго насиље, неприхватљиво, да оно представља друштвену аномалију и зло против којег се сви морамо одлучно и доследно борити.

У сврху подизања свести о овом проблему и важности деловања, Минстарство је ове године покренуло кампању „Стоп фемициду!“ са циљем да се против овог друштвеног зла мотивишу на акцију сви субјекти друштва, од органа јавне власти, јединица локалних самоуправа, медија и невладиних организација до целокупног друштва, како би се унапредили начини да се оно смањи и заустави. Сви смо позвани доследно и у потпуности примењивати политику Владе Републике Србије о нултој толеранцији према сваком облику насиља.

Кампања „Стоп фемициду!“ спроводи се, између осталог, у медијима и на друштвеним мрежама, а панели на ову тему биће одржани у Крагујевцу, Новом Саду, Нишу и Новом Пазару, док је први одржан у Београду. Она се спроводи у оквиру активности којима у Министарству обележавамо и 75 година од доношења Универзалне декларације о људским правима Уједињeних нација.

На Међународни дан борбе против насиља над женама Министарство указује на забрињавајуће податке да је у нашој земљи у последњих десет година у родно заснованом насиљу више од 300 жена изгубило живот, а само ове године убијено је 27 жена.

Насиље над женама и девојчицама је најраспрострањенији облик кршења људских права у свету. Насилник је најчешће партнер, члан породице, али може бити било који познати или непознати мушкарац. Насиље може бити вербало, психичко, сексуално, физичко и економско. Оно се може десити свакој жени и није последица жениног понашања него система патријархата у коме мушкарац има моћ, а насиље је начин да ту моћ одржи


Насиље над женама и девојчицама је најраспрострањенији облик кршења људских права у свету. Насилник је најчешће партнер, члан породице, али може бити било који познати или непознати мушкарац. Насиље може бити вербало, психичко, сексуално, физичко и економско. Оно се може десити свакој жени и није последица жениног понашања него система патријархата у коме мушкарац има моћ, а насиље је начин да ту моћ одржи. Неке жене годинама у тишини трпе све ове облике насиља, што се неретко заврши фемицидом. Зато је важно охрабрити жене жртве насиља и подићи ниво свести целокупног друштва да је овај начин злоупотребе моћи неприхватљив, зарањен и кажњив.

Борба против насиља према женама и насиља у породици један је од приоритетних циљева Владе Републике Србије и ту су учињени помаци на плану спречавања и заштите од насиља према женама и насиља у породици.

Србија има добар законодавни оквир - 2017. донет је Закон о спречавању насиља у породици, 2016. године у Кривични законик уврштена су као посебна кривична дела прогањање, полно узнемиравање и принудни брак, 2018. године усвојен је Закон о бесплатној правној помоћи, а 2021. године Закон о родној равноправности и извршене измене и допуне Закона о забрани дискриминације. Простор за деловање и унапређење институционалног оквира и праксе и даље постоји, пре свега на пољу адекватнијег поступања, заштите жртве и дужине трајања разрешења.

Да би се насиље над женама и девојчицама у друштву смањило и нестало, први корак је да сви ми, као друштво и као појединци, не окрећемо главу и не игноришемо зло које се, најчешће, дешава ту близу нас. На данашњи дан Међународне борбе против насиља над женама, порука је – Не игнориши зло!
Министаство за људска и мањинска права и друштвени дијалог

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa