Инфо

14. децембар 2023.14. дец 2023.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

ОШ „Јанко Веселиновић“- 200 година ИО у Глоговцу и 144 године школе у Црној Бари

Традиција образовања генерација за понос

Прва су школа у Општини Богатић где је уведен обогаћен једносменски рад. Бројни пројекти, добра сарадња са локалном заједницом, ђаци, наставници и родитељи на истом задатку- да образовање младих нараштаја буде што боље
ОШ „Јанко Веселиновић“ на територији Општине Богатић ове године обележила је два јубилеја- 200 година постојања и успешног рада школе у Глоговцу (издвојено одељење) и 144 године рада школе у Црној Бари. То је био повод да за Дан Општине добију Повељу.

Обогаћен једносменски рад и успеси ученика
-Колеге завршавају монографију где веродостојни историјски подаци говоре да је школа у Црној Бари можда међу првим сеоским школама у Србији, те да је заправо и старија. Матична школа је до седамдесетих година била у Глоговцу, па касније, одлуком општинских власти, премештена у Црну Бару- објашњава директорка школе, професорка разредне наставе Милена Достанић.

Сада ту образовну установу похађа 136 ђака са издвојеним одељењима у Глоговцу и Совљаку. Глоговац први пут ове године има само једно комбиновано, а следеће ће поново имати два комбинована одељења до четвртог разреда, као што је случај у Совљаку, док је матична јединица осморазредна. Прва су школа у Општини Богатић где је уведен пројекат обогаћен једносменски рад, будући да су од пре две године у том режиму.

Фото: Приватна архива


-Министарство просвете је расписало конкурс, акценат је стављен на слободне активности, да се деца што више ангажују у школи, ми смо конкурисали и ушли у тај пројекат. Наставници предлажу активности које могу да реализују, родитељи и ученици бирају које ће активности да похађају, а резултат је да је 80 посто ученика укључено у обогаћен једносменски рад, тако да смо задовољни. Било би лакше и боље да имамо фискултурну салу. Тренутно немамо никакав простор, само учионички, библиотеку коју смо спојили заједно са читаоницом. Адаптирали смо простор бивше трпезарије, претворили у лепо опремљену библиотеку и читаоницу и ту се одржавају и радионице, семинари- подвлачи директорка.

Имају квалитетан наставни кадар, а резултати ученика на такмичењима то и потврђују. Између осталог, добили су подршку UNICEF-a и реализовали пројекат за бољи квалитет ваздуха у сарадњи са школама у Богатићу и Бадовинцима.

Имају квалитетан наставни кадар, а резултати ученика на такмичењима то и потврђују. Између осталог, добили су подршку UNICEF-a и реализовали пројекат за бољи квалитет ваздуха у сарадњи са школама
у Богатићу и Бадовинцима


-Прошле године имали смо ученицу која је учествовала на два републичка такмичења, претпрошле такође два ученика, имамо добре резултате на окружним, општинским такмичењима, књижевној олимпијади, смотри рецитатора. То су изузетни резултати, с обзиром на укупан број ученика. Заслуге за целокупни рад и све што је у школи припадају ученицима, наставницима и родитељима. Посебно у последње време, од кад сам на челу школе, школски одбор је изузетно активан, све интересне структуре су заступљене, а тога не би било да међусобно немамо добру комуникацију. Сви успешно сарађујемо и чињеница је да кад су људи информисани о свему, имамо добар проток информација, може да се ради и долазе резултати. Заслуге за ову повељу свакако припадају свим колегама, директорима који су до сада радили, јер свако од њих је уткао део себе и дао оно што је највише могао у томе свему, као и сви остали које сам поменула- наглашава.

Фото: Приватна архива


Подршка родитеља, наставника, ђака и свих мештана
Током пролећа и лета мештани, не само родитељи и наставници, у Совљаку су организовали дивну акцију и урадили ограду на дворишту до главне улице. У сарадњи са Општином конкуришу на пројекте који доприносе побољшању услова за рад и боравак ђака и наставника.

-У Глоговцу смо решили проблем санитарног чвора, који је био одвојен од простора школе. Тамо имамо и једно одељење које похађа предшколско у школи. У сарадњи са Општином и Министарством просвете конкурисали смо за санитарни блок и средства су нам одобрена 2021. године, тако да смо успели да решимо тај проблем. Добили смо од министарства милион 807 хиљада 685 динара, учествовала је и Општина, плус смо имали текуће трошкове да урадимо септичку јаму, јер претходна није била добра, али смо успели да деца имају пристојан санитарни чвор у школи. Од Министарства правде добили смо савремена наставна средства 2022. године на конкурсу- интерактивне табле, рачунаре, намештај који годинама није мењан, ормаре за децу, једноседе, катедре, столице, тако да смо успешно реализовали тај пројекат. Године 2018. Општина је урадила пројекат за реконструкцију школе и изградњу фискултурне сале. Имали смо застој у реализацији због короне. Пошто је реч о великој суми, подељен је у три фазе. За један део средстава смо конкурисали у Министарству спорта, а за један у Министарству просвете. Припремамо се да конкуришемо поново код Министарства правде за реконструкцију санитарног блока у Црној Бари- каже Достанићева.

Фото: Приватна архива


Част је, напомиње, што школа носи име великана Јанка Веселиновића.

-Чак имамо у школи у Глоговцу једну слику коју је поклонио Милић од Мачве, где је на полеђини написао да, уколико се формира Музеј Јанка Веселиновића, та слика буде ту, ако не, да је доставимо Народном музеју Шабац. Реч је о јако вредној слици и видећемо да почетком наредне године ступимо у контакт са њима. У школи имамо и просторију посвећену Јанку Веселиновићу- истиче директорка, додајући да дивна радна атмосфера, добра сарадња са свим структурама, подршка Општине, омогућавају напредак.

Радују се и мају, када ће свечано обележити 200 година школе и промовисати брижљиво припреману монографију.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa