Инфо

14. децембар 2023.14. дец 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Изложба „Медиала“ у Народном музеју у Шапцу

Подсећање на дела великих уметника

Поставка отворена до 25. децембра у Народном музеју у Шапцу. Улаз слободан. Дела најзначајнијих представника Медиале
У Народном музеју у Шапцу до 25. децембра љубитељи ликовне уметности могу погледати поставку под називом “Медиала“ која обухвата нека од најзначајнијих дела преставника и оснивача српске медиале. Миро Главуртић, Синиша Вуковић, Милић Станковић, Светозар Самуровић, Љуба Поповић, Оља Ивањицки, Леонид Шејка, Урош Тошковић, Владимир Величковић, Коста Брадић, Дадо Ђурић, Милован Видак ствараоци су чија су дела изложена у Шапцу.

Симболично, седам деценија од заједничке изложбе Леонида Шејке и Синише Вуковића о Ле Корбизјеу у Дому омладине у Београду, 1953. године и зачетка покрета Медиала Народни музеј јавност подсећа на значајне уметнике.

Фото: "Глас Подриња"


Први пут је изложена слика Љубе Поповића „Купола“. Дело је настало 1964. године у Паризу и убрзо је продато, те се од тада налазио у приватном власништву различитих колекционара, а 2018. након аукције у Њујорку стиже у Србију. Уз „Куполу“, „Град изједаних душа“, такође је део поставке у Народном музеју.

-У претходне две године Народни музеј у Шапцу је излагао дела уметника који су уско били везани за Медиалу, или им је она била инспирација. А сада имамо изложбу у потпуности посвећену Медиали, те су у нашој установи изложена дела Владе Величковића, Оље Ивањицки, Љубе Поповића, Леонида Шејке – навела је Народног музеја у Шапцу Мирјана Перић и додала да је поставка организована у сарадњи са Модерном галеријом Ваљево, колекционарима.

Фото: "Глас Подриња"


-Позивам све суграђане да посете Народни музеј и погледају изложбу. Верујем да дела вреди погледати, посебно дела која никада нису излагана и питање је да ли ће икада више бити.

Председник привременог органа Града Шапца др Александар Пајић на свечаном отварању нагласио је значај неговања културне и уметничке сцене у граду.

Фото: "Глас Подриња"


-Изложба у Народном музеју доноси дела великих уметника Медиале, а она су сада доступна грађанима Шапца. Нека од тих уметничких дела су веома ретко, а нека никада нису излагана. Ово је привилегија за град Шабац, јер је мали број градова у Србији имао изложбе као што је ова. Претходне три године значајно смо улагали у културу, јер верујемо да грађани Шапца заслужују да имају богат културни живот. Верујем да смо показали да нам је култура на првом месту и да можемо бити поносни – рекао је Пајић.

Фото: "Глас Подриња"


За све заинтересоване суграђане и суграђанке улаз је слободан.
М.Ж.Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa