Инфо

18. јануар 2024.18. јан 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ОПШТИНА КОЦЕЉЕВА ПОНОВО У ДРУШТВУ НАЈХУМАНИЈИХ ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА

Шеста Дијамантска плакета

Прошлу годину ова организација завршила је успешно а општина Коцељева и њени грађани су се осми пут за редом нашли међу најхуманијим у конкуренцији 44 локалне самоуправе
Прва акција добровољног давања крви у коцељевачком крају биће традиционално одржана 27.јануара, на Савиндан и на тај начин ће Црвени крст у овој општини отпочети своје овогодишње учешће у Зимској кампањи Института за трансфузију крви Србије.

Прошлу годину ова организација завршила је успешно а општина Коцељева и њени грађани су се осми пут за редом нашли међу најхуманијим у конкуренцији 44 локалне самоуправе.

–Прва акција је на Савиндан а у оквиру Зимске кампање, осим ове, имаћемо и акцију у фебруару, на Сретење. Верујемо да ће се грађани као и и до сада одазвати на наше позиве и да ћемо на тај начин поновити успехе из претходних година, али да ћемо првенствено помоћи људима којима је наша помоћ неопходна. А није мали број наших суграђана који имају или ће имати неку планирану хируршку интервенцију. Има суграђана који знају да ће у наредном периоду бити оперисани и већ сада мотивишу своју околину да дођу и буду даваоци крви- рекао је секретар Црвеног крста у Коцељеви Милан Глумац и додао да ће на Савиндан свако дете које на акцију доведе родитеље, баку или деку, на поклон добити пакетић.

Прошле године је коцељевачка општина шести пут за редом била добитник Дијамантске плакете Шампион солидарности, признања које се додељује најуспешнијим локалним самоуправама у области добровољног давалаштва крви. Претходно је за ангажовање хуманих људи из тамнавског краја у Зимским и Летњим кампањама два пута била добитник Сребрне плакете.
Ове кампање организује Институт за трансфузију крви Србије у летњим и зимским месецима у којима је најдрагоценија течност по правилу и најдефицитарнија. Како би утицала на то да залиха крви има и у периоду године када се људи, по правилу, најслабије одазивају на акције, Институт је организовао ове кампање.


–Статистика је показала да се људи у јануару и фебруару, као и у мају, јуну, јулу, августу и септембру слабије налазе у улози добровољних давалаца и тада се јавља изразита несташица крви. Долази до дефицита резерви а последице су одлагање или отказивање операција. Породице се усмеравају у тим ситуацијама да сами доводе даваоце, што нама или целом друштву није циљ. Ми радимо на томе да крв чека пацијента и да нема одлагања, да све буде како треба у једној заједници. А ово јесте један од начина да се то и постигне- изјавио је Глумац.

Коцељевци се у великом проценту одазивају на позив Црвеног крста и учествују у акцијама, иако је приметно да их је прошле године у односу на раније периоде било нешто мање. У току 2023.године прикупили смо 446 јединица крви што је у односу на број становника 3,96. Овај проценат би био значајно већи када би се као параметар узимао само број оних који могу бити даваоци крви а то су здраве особе од 18-65 година а не укупна популација.

–Када се упореди са подацима из ранијих година пад није значајан. У 2022.години имали смо 514 јединица, а 586 људи који су дошли на наше акције. Тада је тај проценат био 4,5 одсто. Дакле, увек смо ту око четири одсто. Код нашег становништва се развија свест о значају, развија се култура о добровољном давалаштву. Није занемарљива ни подршка локалне заједнице. У току године организујемо 15-16 акција и то би тешко урадили без помоћи општине- оценио је секретар ове организације и додао да се у 2023. на акције одазвало 526 људи, али их је чак 80 одбијено због лошије крвне слике те да би та чињеница захтевала дубљу анализу која би одговорила на питања шта је са исхраном и начином живота модерног човека.

Међу даваоцима који су се на овај корак одлучили први пут прошле године нашло се 56 житеља општине Коцељева, што је на готово истом нивоу као и раније. У већем броју су даваоци мушкарци али се све више јављају и жене. Њих је у 2023. било 116, што је четвртина од укупног броја давалаца.

Фото: "Глас Подриња"


ЈЕДАН ПАКЕТИЋ, МНОГО ЉУБАВИ
Традиционално, пред новогодишње и божићне празнике, Црвени крст у Коцељеви активно учествује у акцији Један пакетић, много љубави. И ове године су, заједно са солидарним људима и трговинама успели да обрадују око стотину малишана који живе у сиромашним породицама са више деце.

–Биле су, баш као и претходних година, постављене кутије у више трговинских објеката где су грађани могли да донирају слаткише и сланише, сокове, играчке...Објективно, прикупљено је нешто мање него претходних година. Али, успели смо да захваљујући хуманим људима направимо око сто пакетића које смо уручили на Бадњи дан као и сваке године једном броју породица са више деце, у стању социјалне потребе, али обухваћен је и један број малишана у хранитељским породицама до одређених година старости- истакао је Глумац, напомињући да, на жалост, нису обухваћени сва деца јер је акција конципирана тако да ова организација може да подели онолико пакетића колико грађани донирају.

345 ПАКЕТА ПОМОЋИ ЗА УГРОЖЕНО СТАНОВНИШТВО
Крајем прошле године волонтери Црвеног крста почели су дистрибуцију хуманитарних пакета помоћи угроженом становништву, а њихова подела настављена је и у 2024. Пакети, укупне тежине око девет тона, садрже основне животне намирнице, средства за хигијену и брашно, намењени су угроженим породицама из сеоских средина, самохраним старачким домаћинствима, породицама које су на граници остваривања права из социјалне заштите, породицама без сталних прихода, корисницима новчане социјалне помоћи, породицама са више деце као и онима које имају инвалидно лице.

–У неким селима смо већ започели али још увек нисмо завршили уручивање пакета помоћи. Дистрибуција је почела у децембру. Стигло је 345 пакета помоћи коју сваке године обезбеди Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања- рекао је Глумац истичући да ће сви они који испуњавају прописане критеријуме добити пакете помоћи у наредном периоду.
В. Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa