Инфо

8. фебруар 2024.8. феб 2024.
Фото: FIRST LEGO League Serbia

Фото: FIRST LEGO League Serbia

FIRST LEGO League такмичење у Шапцу

Четири шабачке школе спремне за изазов

FIRST LEGO League Chalenge програм по први пут се организује у Шапцу! Шабац постаје град кодирања, критичког размишљања и дизајнерских вештина!
Глобални програм који деци представља науку, технологију, инжењерство и математику (STEM) кроз забавно и узбудљиво практично учење, употребом дидактичких материјала и Lego Education сетова стиже у Шабац.

Град Шабац и основна школа ,,Стојан Новаковић’’ угостиће Удружење ,,Права Прича’’ и омогућиће одржавање такмичења 11. фебруара 2024. године. Програм је намењен за децу и младе узраста од 9 до 16 година. Они се кроз учешће на овом такмичењу припремају месецима како би што боље програмирали ЛЕГО робота и осмислили иновативни пројекат, који ће стручни жири да оцени на основу неколико аспеката.

Кроз рад у тиму вођени ментором конструишу и програмирају ЛЕГО робота. Битно је да деца конструишу функционалног робота који је способан да победи у Робот Игри, односно реши што више мисија на столу, како би се пласирао на регионално такмичење и даље на светско. Пред стручним жиријем објашњавају своју конструкцију, код, стратегију робота и представљају иновативни пројекат чији је циљ осмишљавање начина да се унапреди окружење и заједница.

Циљ Chalenge програма је мотивација младих кроз четири такмичарска дела, да експериментишу и развију своје критичко размишљање, кодирање и дизајнерске вештине кроз STEM учење и роботику.

Фото: FIRST LEGO League Serbia


На овогодишњем такмичењу у Шапцу учестују екипе из основних, средњих школа и школица програмирања из разних градова Србије као што су Пожаревац, Крагујевац, Нови Пазар, Шабац Рашка, Сремска Митровица, Београд, Грачаница. Победничке екипе са такмичења у Србији одлазе у Словенију на регионално такмичење, док екипе које успеју даље да се пласирају, одлазе на светско такмичење.

Из Шапца, учествује ОШ “Стојан Новаковић”, ОШ “Лаза Лазаревић”, ОШ “Краљ Александар Карађорђевић” и ОШ “Ната Јеличић” која је учестовала и проше године на FIRST LEGO League такмичењу у Србији.


Догађај ће окупити око 300 посетилаца, од тога скоро 200 деце и младих који су спремни за такмичење. Догађај је отвореног типа и сви заинтересовани могу доћи 11. фебруара у ОШ “Стојан Новаковић” у Шапцу.

Актуелности везане за FIRST LEGO League програм можете пратити на званичном сајту, али и путем Инстаграм профила, LinkedIn и Facebook странице.

Удружење „Права прича“ је непрофитно, невладино удружење основано са циљем подршке деци, младима и заједници у области науке, технологије, образовања и хуманитарне делатности.

На глобалном нивоу, за програм је пријављено преко 35 000 тимова, одржава се у преко 100 држава, а у Србији је организован од стране Удружења „Права Прича“у сарадњи са организацијом Serbian Tech и словеначком организацијом Супер Главце.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa