Инфо

25. април 2024.25. апр 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Додељене награде 8. театарског фестивала „Позоришно пролеће“

Очеви и оци најбоља представа Пролећа

Награда за костимографију Марија Марковић Милојев у представи ‘’Очеви и оци’’, Награда за најбољу женску улогу Биљана Кескеновић за улогу Јевресе у представи ‘’Људи од воска’’, Награда ‘’Љубиша Јовановић’’ за најбољу мушку улогу Озрен Грабарић за улогу Мефиста у представи (Пра)фауст, Награда за најбољу режију редитељ Вељко Мићуновић за режију представе ‘’Очеви и оци’’ Слободана Селенића, Награда за најбољу представу ‘’Очеви и оци’’, Залог за будућност глумачки тандем Сара Симовић и Милан Колак
Представу “Очеви и оци” према роману Слободана Селенића, у драматизацији Кате Ђармати и режији Вељка Мићуновића, стручни жири у саставу Божидар Ђуровић, редитељ (председник), Миа Кнежевић, редитељка, и Роберт Ристов, глумац после пет одгледаних представа у званичној конкуренцији Позоришног пролећа прогласио је за најбољу представу. Драмска адаптација познатог романа о судбини три генерација породице Медаковић. Како је истакао редитељ, „Очеви и оци, обитавају око нас непрестано - подсећају, прогоне надзиру и опомињу. Из крхотина сећања Стевана Медаковића гледају нас, наше располућености, угрожене интиме, породични расколи и отуђивања. Указује се и једно суштинско неразумевање различитости, па било оно на нивоу базичног по националности или по питању пуко идеолошког. Док се, уједно, испостављају очигледнима наши унутрашњи егзили, болне заробљености и осећање кривице које теглимо до дана данашњег.

Поменута представа лауреат је три награде: Награде за најбољу представу, Награде за режију и Награде за костимографију.

Фото: Шабачко позориште


-Драго ми је што смо добили највеће признање на овом фестивалу, награду за најбољу представу. Истовремено, знам да је и друга наша представа која је учествовала на фестивалу врло високо котирана - навела је уметничка директорка драме Народног позоришта у Београду Молина Удовички Фотез и додала да признања публике и жирије дају додатну мотивацију за даље, те се нада да ће и наредно Пролеће доенти нове награде.

Фото: "Глас Подриња"


Награда за најбољу глумицу додељена је Биљани Кескеновић за улогу Јевресе у представи “Људи од воска” Народног позоришта из Сомбора.

-Утисци су нам дивни, ми смо овде били и прошле године са представом „Галеб“ и заиста волимо овај фестивал. Навикли смо да долазимо на Позоришно пролеће у Шапцу. Пред шабачком публиком је заиста дивно играти - рекла је директорка Народног позоришта Сомбор Бојана Ковачевић.

Фото: "Глас Подриња"


Награду “Љубиша Јовановић” за најбољу мушку улогу добио Озрен Грабарић за улогу Мефиста у Гетеовом (Пра)Фаусту Београдског драмског позоришта.

Фото: "Глас Подриња"


-Заиста смо уживали док смо играли, јер је била дивна енергија између нас и публике и синергија на сцени. Публика је била дивна и заиста нас је подржала. Награда је дивно признање за труд целог тима и ансамбла који је радио на представи. Верујем да моја улога не би била тако добра да није било других глумаца, наше уиграности и тимског рада – рекао је Озрен Гарибовић.

Новинарски жири награду за младог глумца “Залог за будућност” ове године поделио је на равне части пару зрењанинског театра Сари Симовић и Милану Колаку за улоге у представи “Љубинко и Десанка.” У образложењу се наводи са су кроз вртоглаву сценску игру глумачки тандем Сара Симовић и Милан Колак у новом читању култног комада Александра Поповића ‘’ Љубинко и Десанка’’ (у режији Милана Нешковића) сасвим аутентични у надахнутој игри и са свежим сценским средствима показали су савршен спој два јединствена глумачка дара и зато наша награда Залог за будућност се дели на равне части. О ово двоје младих глумаца Народног позоришта ‘’Тоша Јовановић’’’ ће се, извесно тек чути далеко изван зрењанинског театра.“

Фото: "Глас Подриња"


-Награда је добар ветар у леђа за све што будемо радили у будућности, као и подршка, осетили смо реакције публике. Било је дивно играти пред шабачком публиком и то је награђено- додала је млада глумица Сара Симовић.

Фото: "Глас Подриња"


У част награђених представу “Дечије повреде” одиграли су Слобода Мићаловић и Вук Костић.
М.Ж.Б.

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa