Инфо

23. мај 2024.23. мај 2024.
Милош Јекић, Фото: Глас Подриња

Милош Јекић, Фото: Глас Подриња

ПРОГРАМ БЕСПЛАТНИХ СТЕРИЛИЗАЦИЈА ВЛАСНИЧКИХ ПАСА

Велико интересовање нада за успех

Ветеринари сваког дана стерилишу три до четири пса по редоследу којим су пријављи. Директор Ветеринарске станице др вет. мед. Давор Шашић наводи да нема ниједног оправданог разлога да неко не стерилише пса, сем када је у питању неки здравствени проблем због ког пас не би смео да буде уведен у анестезију
Програм бесплатне стерилизације власничких паса почео је 7. маја. „Глас Подриња“ је у више наврата најављивао ову акцију за коју је град издвојио 3 милиона динара, чиме ће се покрити око 400 стерилизација.

Стерилизације раде ветеринари Ветеринарске станице Шабац и већ је обављено око 40 интервенција, а до сада на списку има пријављено око 220 власничких паса.

-Ми смо нашу Лару удомили као штене и одмах смо знали да ћемо је стерилисати. Консултовали смо се са ветеринаром и рекао нам је да треба да достигне физолошку зрелост, тако да смо чекали да порасте. Видели смо, у међувремену, најаву да ће град финансирати стерилизације власничких паса и одлучили да сачемо док то не почне, јер 6-7.000 динара није занемарљиво. Чим је програм почео пријавили смо се и стављени смо на листу. Сматрам да свако ко има пса треба адекватно да брине о њему, да му обезбеди пристојне услове за живот и да тај пас буде вакцинисан, чипован и стерилисан, каже Биљана Ивановић са Летњиковца.

Биљана Ивановић, Фото: Приватна архива


Ветеринари сваког дана стерилишу три до четири пса по редоследу којим су пријављи.
Директор Ветеринарске станице др вет. мед. Давор Шашић наводи да нема ниједног оправданог разлога да неко не стерилише пса, сем када је у питању неки здравствени проблем због ког пас не би смео да буде уведен у анестезију.

-Нема потребе да пас уђе у прво терање, а поготову је заблуда треба пустити пса да се оштени једном пре стерилизације. Гледано са стране здравственог аспекта, има само добробити за пса, а са друге стране ту је и доборобит за власника. Поред нежељених штенаца који завшравају на улици, чиме се прави проблем свим грађанима, власници могу имати и непријатности када је женка у периоду еструса и тражи партнера, када се око ње сакупи чопор паса, они могу постати и агресивни, наводи др Шашић.

Давор Шашић, Фото: Глас Подриња


Постоперативни третман, који није компликован за пса, нити захтеван за власника, такође је укључен у овај програм. Пси који нису чиповани приликом стерилизације добијају и бесплатан чип и вакцину.

-Углавном само женке које су у сениорском добу, старије од осам, девет година захтевају неке претраге и анализе како би се видело да ли могу да буду у анестезији. Обављамо разговор са сваким власником и на основу тога процењујемо да ли постоји неки ризик за пса. Власници потписују сагласност, добијају писано упутство како да негују пса након интервенције и то је све. Пре стерилизације такође добију упутство како да припреме пса за захват, наводи др Шашић.

Потребно за пријаву је да неко живи на територији Града Шапца (под „територијом Града Шапца“ се подразумевају и сва села), потреба је лична карта власника и оставља се контакт телефон.

Мемедовић похвалио шабачко Прихватилиште
Иначе, шабачко Прихватилиште пре неколико седмица похваљено је од стране Јована Мемедовића у емисији „Савим природно“. Мемедовић је желео да уђе у лозничко прихватилиште, што му није допуштено, а оно што је снимио тамо пењући се на кровове, било је језиво - прљави боксови, препуни изгладнелих и болесних паса. Истог дана Мемедовић је посетио Прихватилиште у Шапцу где су му врата широм отворена. Разговарао је са волонтерима који псе свакодневно посећују, као и са Милошем Јекић, а слика која је послата из Шапца била је потпуно другачија од оне из Лознице.


Стерилизација код паса смањује ризик од одређених болести, пре свега тумора репродуктивних органа, код неких паса смањује агресију, а свако се смањује и ризик од повређивања пса док је у потрази за партнером. Захват се може обављати већ након навршених шест месеци пса.

Програм је покренут на иницијативу Удружења за заштиту паса „Право на живот“, а захваљујући разумевању директора ЈКП „Стари град“ Мирка Игњатовића, у градском буџету су издвојена средстава. Процене кажу да би за две године континуираном стерилизацијом власничких паса требало да буде решено око 70 одсто проблема напуштених паса. Сви пси који су на улици некада су били власнички. Само је контрола репродукције начин да се њихов прилив на улицу заустави.

Гледано са стране здравственог аспекта, има само добробити за пса, а са друге стране ту је и доборобит за власника


Многи мисле да би проширење прихватилишта било решење проблеме, што никако није истина.
-Капацитети градског Прихватилишта су стално пуни и оно се не може проширити довољно да њега буду смештени сви пси са улице, јер свакодневно из домова на улицама завршавају нови пси. Прихватилиште не би требало да буде трајно решење, него само смештај за псе до њиховог удомљења. Нажалост, то код нас тако не функционише и већина паса у српским прихватилиштима остаје трајно. Не постоји довољан број удомитеља који могу да узму све псе које несавесни власници избаце. Због тога су стерилизације једино цивилизовано и хумано решење проблема, каже Милош Јекић, руководилац градског Прихватилишта за псе.

Не постоји довољан број удомитеља који могу да узму све псе које несавесни власници избаце. Због тога су стерилизације једино цивилизовано и хумано решење проблема


Интервенције заказују власници лично, у Ветеринарској станици Шабац, у улици Војовде Путника 52, сваким даном од понедељка до петка, у времену од 8.00 до 18.00 часова. Неопходно је приликом заказивања понети личну карту.
М.М.

Најновији број

13. јун 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa