Инфо

23. мај 2024.23. мај 2024.
„Човек пева после рата“ великог песника Душана Васиљева у продаји

„Човек пева после рата“ великог песника Душана Васиљева у продаји

Вулкан издаваштво је објавило књигу „Човек пева после рата“ једног од највећих српских експресиониста Душана Васиљева, који је до своје двадесет четврте године, колико је живео, оставио неизбрисив траг у српској књижевности.

Књижевни опус Душана Васиљева богат је и разноврстан – писао је поезију, кратку прозу и драме – али све његове књиге објављене су постхумно. Ово издање је приређено према истоименом издању из 1982. године, које је приредио Јован Делић, и у којем је први пут објављена целовита збирка песама „Облаци“, једина која је у песниковој заоставштини пронађена као заокружена, односно припремљена за објављивање онако како ју је уобличио сам песник. Поред „Облака“, ова књига садржи и изабране песме Душана Васиљева, као и двадесет песама које нису биле уврштене у раније издање, а значајне су за сагледавање целокупне пишчеве поетике.

Ратне године обележиле су и његов живот и његову књижевност.

Ипак, његов песнички замах био је толико снажан да је надишао и време, и простор, и прилике у којима се задесио – тако је себе сврстао у ред песника који су својим стиховима обасјали песнички хоризонт и прошлог и овог века. „Жут сам већ и свега сит“ – певао је пред сивим видицима, у разбукталим пожарима, чезнући за суматраистичким даљинама. Душан Васиљев, песник непребола, певао је о свему ономе што тишти човека – због тога и данашњи човек проналази свој одраз у његовој поезији.

Књига „Човек пева после рата“ доступна је на сајту вулкани.рс и у књижарама Вулкан широм Србије.
Вулкан

Најновији број

13. јун 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa