22. februar 2018.22. feb 2018.
U VINU JE ISTINA
SEDMA AMATERSKA DEGUSTACIJA VINA ODRŽANA U KOCELjEVI

U VINU JE ISTINA

Slava vinogradara, vinara i gostioničara Sveti Trifun se po sedmi put obeležava u Koceljevi. Sve je počelo 2012. godine u kafani “Ruski car” kada su se udružili vlasnik kafane Ljubinko Petronijević, proizvođač loznih kalema Saša Popović i voćar Ljuba Birtašević i odlučili da proslave ovaj dan.
Prisećajući se tih dana Ljubinko Petronijević ističe da su organizatori želeli da obnove proizvodnju u Koceljevi koja je nekada bila vinarski kraj.
–Krenuli smo onako, pionirski, sa stalnim gostima, oko 40 ljudi. Najpre je bio izlazak u vinograd, a uveče se slavilo uz amatersku degustaciju donetih vina lokalnih proizvođača. Već je počela u to vreme proizvodnja vina, ali uglavnom od kupljenog grožđa, jer je vinogradarske proizvodnje bilo veoma malo - priča Ljubinko u čijoj kafani je organizovano prvih pet amaterskih degustacija.
Međutim, od prošle godine Sveti Trifun se slavi u restoranu “Delfin” na Lovcu, čuvenom brdu iznad Koceljeve, čiji se vlasnik Vladan Ranković priključio organizatorima ove svetkovine.
Vladan sa ocem Miloradom poseduje veoma uređen zasad vinove loze. Bave se proizvodnjom veoma kvalitetnih vina, a uskoro će pokrenuti i savremenu vinariju sa degustacijom. Milorad kaže da vinariju gradi tako da ispunjava sve tehničko-higijenske uslove.
–Opremljena je novom mašinom, automatskom rotopresom, bez koje nema proizvodnje kvalitetnih belih i roze vina - ističe Milorad i planira da proširi postojeći vinograd.
–Iskrčiću zaparložene površine i pretvoriti ih u vinograd sa zasadom prvenstveno autohtonih sorti tamjanike i prokupca - priča ovaj zaljubljenik u vinovu lozu i vino.
NAJBOLjA VINA NA OVOGODIŠNjOJ
DEGUSTACIJI
Amaterska vinarska degustacija okupila je veliki broj obožavalaca ovog pića. Prisutni su imali priliku da degustiraju 38 uzoraka vina u tri kategorije.
U konkurenciji crvenih za šampiona je proglašeno vino Ljubinka Petronijevića. Zlatna medalja pripala je Živanu Nikolajeviću, Ljubi Mandiću, Bošku Jurišiću, Živojinu Zariću i Ljubi Birtaševiću. Srebrno priznanje dodeljeno je Stojanu Markoviću i Miroslavu Bradonjiću, a bronzano Saši Avramoviću i Nenadu Petroviću.
Šampionsko roze vino proizveo je Dragan Popović, zlatno Vladan Ranković a srebrno Miroslav Bradonjić.
Šampion u kategoriji belih je vino Vladana Rankovića, dok su zlatna i srebrna medalja pripale gostima iz Osečine, Draganu Popoviću i Nenadu Petroviću.
Pobednici su nagrađeni sadnim kalemima koje je darivao PZ “Agro voćar” kao i knjigama koje je poklonio vladika Lavrentije.
Druženje vinogradara, vinara i gostioničara nastavljeno je do duboko u noć.
V. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa