8. mart 2018.8. mar 2018.
Jubilej i  tradicija
Razgovor s povodom: Dragiša Granić,
inicijator Sajma poljoprivrede u Šapcu

Jubilej i tradicija

Deset godina šabačkog Sajma poljoprivrede
Džon Dir na štandu
Sajam poljoprivrede u Šapcu obeležiće ovaj vikend, 9. i 10. Mart. Jubilej, deset godina postojanja u Srbiji - nije malo. Jedan od osnivača, inicijator i “čovek za sve” Dragiša Granić i dalje je skroman. “Ma nisam samo ja, tu je bilo još ljudi koji su verovali da je ideja dobra, da u centru Mačve fali jedan ovakav sajam”.
A kako je sve počelo?
-Moram istaći stratešku pomoć grada Šapca. Ove godine nam podršku daje Odeljenje za poljoprivredu, kao i do sada, kada je bila Direkcija za poljoprivredu. Tu je i pomoć Mlađe Mijatovića sa Instituta za ratarstvo u Novom Sadu. I on je osnivač Sajma kao i Ignjatović... Bilo nas je više. Svih deset godina uz nas je bio i Institut Zemun polje. Bilo je poteškoća, ali smo ih prevazišli.
Kako je danas?
-Deseti, jubilarni sajam poljoprivrede, okupio je 120 izlagača od Subotice do Medveđe. Ove godine smo međunarodni sajam jer imamo jednu multinacionalnu kompaniju iz Slovenije, “Mikronatura” iz Kranja. Oni se bave prometom hemije i đubriva, a njih zastupa Domis iz Lučana. Potražnja je mnogo veća, a bili smo sprečeni kapacitetima sportske hale “Zorka”. Nijedan sajam nije imao posetu ispod 7.000 ljudi. Lako je bilo izračunati koliko je posetilaca kada smo radili prvi sajam u malom prostoru. Sada imamo tri izložbene sale. Sigurno 3.000 kvadratnih metara, a u svakom momentu deluje da je sve puno. Posetioci nisu samo poljoprivredni proizvođači iz našeg kraja već iz Srema, Loznice, Krupnja, Valjeva.
Da li je manifestacija opravdala Vaša očekivanja?
-Ne da je Sajam opravdao već je prevazišao sva naša očekivanja i očekivanja izlagača. Znate, ako jedan “Pionir” zove nas u novembru, da se prijavi i kaže da tokom sajma napravi 600 ugovora sa poljoprivrednicima gde se zna po imenu i prezimenu ko će upotrebiti njihovo seme... Koliko vremena treba da se obiđe toliki broj domaćinstava.
-Šta možemo da očekujemo u petak i subotu?
-Zanimljivo je iz kojih sfera nam stižu izlagači to je jako interesantno. Dolaze nam sve semenske kuće, čak multinacionalne kompanije. Što se tiče hemije dolaze nam Bajer, Sindženta... dosta malih i distributera agro hemije, Agrar Petrović, Astorija ili Tomsin. Svi distributeri. Veliki broj izlagača je iz sfere đubriva, mineralnih vodotopivih i bioenergetskih đubriva. Savremena proizvodnja više ne može opstati samo uz mineralna đubriva tako da će veliki broj izlagača preneti neka nova saznanja poljoprivrednicima. Biće i domaćih đubriva, biće i jedna slovenačka kuća koja će preneti svoja znanja u oblasti mikrobioloških đubriva. Biće i veliki proj proizvođača stočne hrane od Subotice do našeg Deheusa. Neću da preskočim nekoga, pa da ne nabrajamo. Svi relevantni proizvođači su tu. Zna se da je Mačva prva po broju stočnog fonda u Srbiji. Još jedan segment koji treba istaći je oprema za navodnjavanje i mehanizacija. Takođe na sajmu će se videti i oprema za stočarsku proizvodnju. Kao šlag na tortu smo uveli mala poljoprivredna domaćinstva koja izlažu svoj med, vina, aroniju, džemove... Sve male kućne radinosti i njih imamo oko 40, a nismo imali dovoljno prostora.
-Znači, vidimo se u petak u 11 časova?
Svečano otvaranje je u 11 sati i kao uvek, podršku će nam dati lokalna samouprava, a verovatno i neko iz Minstarstva poljoprivrede. Ipak, zvanično se kreće od 9, a izlagači su tu već od 8 sati. Radno vreme je do 19 časova. Obezbeđen je besplatan parking, ne samo za izlagače već i za posetioce. Ulaz je besplatan, a sve je obezbeđeno oko automobila - te troškove preuzeli smo mi kao organizatori. I hoću da naglasim da će dosta izlagača organizovati nagradne igre. Ove godine će ih sigurno organizovati Agrimaks, Veterinarski zavod Subotica, Sano, Agrosava. Bar deset kompanija će to raditi. “BC HIBRIDI”, koja je hrvatska firma sa ogrankom u Srbiji ove godine, povodom deset godina rada u Srbiji, organizuje veliku nagradnu igru, a glavna nagrada je traktor Džon Dir. Taj traktor će biti izložen kod nas na sajmu. Dolazi i Agromarket iz Kragujevca, jedan od lidera u proizvodnji agrohemije, koji će dovesti demom vozilo i organizovati takmičenje u brzini sečenja drva, varenja... Dosta zanimljivosti će biti.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa