14. jun 2018.14. jun 2018.
Ivan Lolić
IN MEMORIAM

Ivan Lolić

1945-2018
Istaknuti mačvanski pesnik Ivan Lolić, koji je neko vreme obavljao dužnost direktora Mačvanske srednje škole, rođen 19. januara 1945. godine u Mačvanskom Pričinoviću, preminuo je proteklog ponedeljka 2018. godine u Bogatiću, posle teške bolesti u 73. godini života.
Zaljubljenik lepote sveta, prirode, večnog i nepromenljivog, zablistao je stihovima posvećenim Mileni iz Babića grmika 25. maja 1963. godine. Progovorio je leksikom detinjstva, sa 18 godina, iznenadivši mnoge. Ponajviše svog razrednog, profesora Jovana Jovanovića. Sledi pobeda na konkursu lista “Mladost”, a beogradski Dom omladine štampa prvu njegovu zbirku pesama 1969. godine “Nesanica zbog Ljiljane”.
Pesme objavljuje u brojnim novinama i književnim časopisima. Prijateljstva širi u društvu brojnih slikara i pesnika u šabačkom Domu omladine.
Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, a potom , odlazi na rad u Vareš, kao profesor književnosti u tamošnjoj srednjoj školi, zašta ga vežu lepe uspomene.
U jesen 1977. godine vratio se u Bogatić, gde je u to vreme osnovana srednja škola. Bio je nastavnik, pomoćnik, a kasnije i veoma uspešan direktor ove obrazovne institucije.
Prva ljubav i u slučaju ovog izuzetnog poštovaoca pisane reči, zaborava nema. I posle penzionisanja poezija ostaje deo njega. Iz pesama ne izostaje leksika detinjstva, taljige, livada, koleba... Kao ni osećaj čulnosti prema životu.
Objavljuje i dve nove zbirke pesama. To su “Kroz detinjstvo teče reka” (2016 godina) i nedavno “Pesme”.
Poslednjim stihovima, sluteći skori kraj bavi se metafizičkim poimanjem sveta i vremena.
Inan Lolić, iza sebe je ostavio suprugu Lolu i dve ćerke.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa