14. jun 2018.14. jun 2018.
IZLOŽBA NAJVAŽNIJEG  SRPSKOG PIĆA
ODRŽANI SEDMI
DANI RAKIJE

IZLOŽBA NAJVAŽNIJEG SRPSKOG PIĆA

Sedmi „Dani rakije“ održani su u petak i subotu na Trgu šabačkih žrtava. Nov termin, nova lokacija, kao i noviteti u ponudi bili su dovoljna preporuka kako izlagačima tako i posetiocima da se u velikom broju pojave na ovoj manifestaciji. Više od 40 izlagača iz Srbije i Bosne i Hercegovine predstavilo je svoje proizvode Šapčanima. Prvi put na „Danima rakije“ predstavilo se i nekoliko vinarija, a posetioci su mogli da probaju i francuske sireve. Neki prerađivači voća iskoristili su priliku i da ponude svoje druge proizvode, poput džemova.
Prvi put rakije su ocenjivane. Stručni žiri kojim je predsedavao dr Ninoslav Nikićević, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, za najbolji proizvod proglasio je viljamovku destilerije „Epoha“ iz Ugljevika.
Pored toga što su mogli da degustiraju, posetioci su mogli i da kupe rakije najrazličitijih ukusa. Od tradicionalne srpske šljive pa do egzotičnog voća, sve je našlo svoje mesto u kazanu. Tako ni najveći probirači nisu mogli da budu nezadovoljni.
-Proizvodim i sam rakiju prepečenicu od šljive. Ne izlažem na ovogodišnjim „Danima rakije,“ nego sam tu kao posetilac i utisci su izvanredni. Sve je odlično organizovano. Izbor rakija je veliki. Za mene je prepečenica od šljive neprikosnovena rakija, mada su dobre i dunja i kajsija, kaže Živan Žika Nikolić iz Šapca.
Da, uprkos dovitljivosti i inovativnom razmišljanju proizvođača, šljivovica ostaje omiljeno srpsko piće potvrđuje i Filip Karić iz Varne. Svake godine posećuje manifestaciju i kupi neku kvalitetnu rakiju.
-Ovo je manifestacija koja treba da obeleži ovaj kraj. Svaki stanovnik i Pocerina i Mačve od davnina zna da je osnovno piće u svakoj srpskoj kući rakija. Mislim da kuća bez rakije nije kuća, a omiljena rakija mi je rakija. Ako neku baš treba da izdvojim, klasična šljiva ima prednost. Proizvodim i sam rakiju, za sebe i prijatelje, ali i ovde uvek nađem neki zanimljiv ukus i dobar kvalitet, kaže Filip Karić.
Među izlagačima i pobednik Novosadskog poljoprivrednog sajma, „Gačića magaza“ iz Bogatića. Na poslednjem sajmu osvojili su zlatnu medalju za kvalitet među 167 uzoraka, i to sa samo jednim svojim. Kažu, prvi put je neko doneo jedan uzorak i pobedio.
-Pobedili smo sa „Deda Perinom kruškom“, koja se pravi od naše stare autohtone kruške pljuskače, koja ima znatno intenzivnije mirisne note od viljamovke. Na „Danima rakije“ smo peti put i ovde su naši počeci, nekada smo imali samo šest proizvoda. Prošlu godinu smo završili sa 72 različita proizvoda, od čega 18 vrsta rakije. Ove godine imaćemo više od 80 proizvoda, a 22 rakije. Sa drugim proizvođačima razmenjujemo iskustva i edukujemo se, ali nam je glavni cilj da se nametnemo na tržištu i to tako što ćemo se razlikovati. Još smo mladi. Nismo čak ni destilerija, nego nastupamo kao poljoprivredno gazdinstvo, navodi Zoran Gačić i dodaje da se trude da svake godine ponude nešto novo, što niko drugi nije radio. Prošle godine su napravili „bum“ rakijom od kivija, a ove godine prave rakiju od duda, trešanja, i kao ekskluzivu, rakiju od plodova korova koja se nekada pravila u medicinske svrhe.
Destilerija „Stara pesma“ iz Bajine Bašte već nekoliko puta se predstavljala Šapčanima na „Danima rakije“. Kažu da su lepo prihvaćeni i da se u Šapcu osećaju kao kod kuće.
-Ovde se naši proizvodi lepo prodaju. Svi prepoznaju kvalitet prave voćne rakije. Imamo u ponudi standardne: dunju, kajsiju, viljamovku, od starih: staru šljivu, staru dunju staru viljamovku, klekovaču, travaricu, rakije sa medom: dunju, šljivu, malinu, a naš ponos je šljiva stara 12 godina, kaže Milan Ćuk iz „Stare pesme“ i daje savet malinarima:
-Malinarima bi se više isplatilo da peku rakiju nego da malinu po ovoj ceni prodaju kao konzumnu. Od maline može da bude sjajna rakija, poručuje Ćuk.
Manifestaciju je u ime Grada Šapca otvorio član gradskog veća Božidar Katić. Svim gostima je poželeo da u Šapcu ostvare dobre kontakte i naprave dobre poslove.
-Želim da u godinama pred nama ova manifestacija postane brend ne samo Šapca, nego celog ovog dela Srbije. „Dani rakije“ su bitni ne samo zbog proizvođača rakije, nego i zbog toga što je ovo voćarski kraj. Mislim da svi proizvođači voća treba u ovome da vide izlaz iz situacije u koju je Država, koja treba da brine o svima nama, dovela sve nas, naveo je Katić.
Tokom trajanja manifestacije posetioci su imali priliku i da uživaju u bogatom kuluturno-umetničkom programu.
-„Dani rakije“ opravdali su očekivanja i postali važan deo kulturne i privredne ponude grada Šapca. Kada smo pre sedam godina pokrenuli ovu manifestaciju započeli smo dvojevrsni spoj kulture i tradiciji. Tada su naša nadanja bila skromna, ali je entuzijazam bio veliki, istakla je Marija Popović, PR „Dana rakije“.
Tokom manifestacije organizovana je i nagradna igra za posetioce kao i prikupljanje novčanih sredstava za lečenje malog Filipa Rikića obolelog od tumora na mozgu.
Novi trendovi i stare vrednosti
Direktor Turističke organizacije Šapca, Srđan Mitrašinović, istakao je da su ovi „Dani rakije“ posebni i drugačiji po mnogo čemu.
-Imamo novu lokaciju, nov vizuelni identitet, nov termin održavanja, ali i veliki broj novih izlagača. Pored ovih novina, zadržali smo i neke stare stvari – stare dobre izlagače i staru dobru rakiju. Sve da bi raslo i razvijalo se mora da prihvati neke nove trendove, ali i da sačuva stare vrednosti na kojima se sve temelji. Upravo negde između toga balansiraju sjajni momci iz Udruženja „Dani rakije“ koji su glavni „krivci“ što je ova manifestacija nastala i što iz godine u godinu sve više raste. Siguran sam da će marljivo raditi i u narednim godinama. Mi ćemo ih maksimalno podržavati i siguran sam da će u narednim godinama ovo biti najveća manifestacija ovog tipa u regionu, istakao je Mitrašinović.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa