13. septembar 2018.13. sep 2018.
NAJAVLjENA KAO ISTORIJSKA, POSETA ALEKSANDRA VUČIĆA KOSOVU NIJE DONELA NIKAKVE KONKRETNE IDEJE

Daleko smo od bilo kakvog rešenja

Utisci o poseti su podeljeni, kao i sve u Srbiji. Nismo čuli nijedan konkretan predlog, izuzev da će država Srbija nastaviti da ulaže u srpske sredina na Kosovu
Dugo najavljivana poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu predstavljena je kao istorijska, nešto poput drugog Gazimestana, mesto i trenutak kada će narodu na Kosovu da saopšti istinu, ali i viziju o mogućem rešenju.
Utisci o poseti su podeljeni, kao i sve u Srbiji. Za pristalice predsednika Srbije, kojih u Srbiji ima ogroman broj, ovo je više od istorijske posete, događaji koji su tamo zabeleženi su veći od onog skupa na Gazimestanu, i predsednik je rekao istinu i poslao poruke mira.
Da li je baš tako, vredi se zapitati. Srbi koji žive na Kosovu bolje znaju od bilo koga, uključujući i predsednika Srbije, kako je živeti na Kosovu i Metohiji i biti Srbin. Nisu znali da smo daleko udaljeni od rešenja, jer već šest godina država Srbija pregovara u Briselu i stalno pobeđujemo sa 5:0, ali predsednik u selo Banje nije mogao da uđe. Policija ga je sprečila u tome, ne srpska, već kosovska, potpomognuta „ljubaznim„ Albancima koji su postavili barikade i palili gume, jer nisu hteli da u svojoj, ali i okolini Srbice, vide srpskog predsednika.
Nismo čuli šta je to naš plan, predlog za rešenje viševekovnog problema. Ponovljene su viša puta saopštene parole, ali ništa konkretno. Odlično je to što će država Srbija da nastavi da pomaže svojim građanima na Kosovu i enklavama, ne malim novcem, ali to je nešto što je i obaveza države, zar ne?
U prvim reakcija srpskih zvaničnika zabeležene su samo pohvale na račun predsednka Srbije.
Predsednica Vlade Ana Brnabić ocenila je da je govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića u severnoj Kosovskoj Mitrovici "istorijski" jer je kako je navela, pružio perspektivu "nove, stabilne Srbije koja nema pretenzije da pobeđuje u ratovima nego u privredi".
- Mislim da je govor bio poučan i istorijski jer je predsednik prvo dao pogled u prošlost, na 20. vek koji je bio težak, pun ratova i gubitaka za Srbiju ali je dao i jedan mogući novi program za budućnost Srbije i srpskog naroda koji nije baziran na praznim rečima i frazama, moguću perspektivu za budućnost jedne nove, stabilne, ekonomski mnogo jače Srbije - kazala je premijerka.
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je rekla da je predsednik Vučić pokazao državničku hrabrost.
- Uprkos složenoj situaciji na Kosovu i Metohiju, koja je usledila nakon višednevnih pretnji koje sumu upućivali predstavnici Albanaca na Kosovu i Metohiji pokazao ozbiljnost, državničku hrabrost i odgovornost i poslao jasne i nedvosmislene poruke mira, stabilnosti i spremnosti da radi za budućnost Srba i Albanaca – rekla je ona.
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da cilj posete Kosovu i Metohiji Aleksandra Vučića nije bio izazivanje incidenata, već slanje poruke da Srbija želi mir i da je spremna da sagledavajući realnost, dođe do obostrano prihvatljivog rešenja.
Šef srpske diplomatije je da je Srbima upućena poruka da će braniti narod, ako ga neko napadne.
- Ne treba gubiti vreme u dijalogu sa Prištinom insistiranjem na tome da je Kosovo autonomija u okviru Srbije, jer to Albanci nikada neće prihvatiti, kao što ni Srbija neće pristati na insistiranje Prištine da Beograd prizna nezavisno Kosovo pod ovakvim uslovima i granicama. To su dve opcije oko kojih ne sme da se gubi vreme i u razgovoru mora da se traži kompromis. Oni koji kritikuju ideje kako god ih nazvali - razgraničenje, podela ili utvrđivanje granica, trebalo bi da izađu sa drugim predlogom ukoliko postoji - kazao je Dačić.
Tek su partijske kolege imali izliv hvalospeva o mudroim rečima Aleksandra Vučić. Za Darka Glišića, predsednika Izbršnog odbora SNS, Vučić je posetom Kosovu dokazao da je jedini pravi lider i državnik na Balkanu. Milovan Dracun, narodni poslanik i funkcioner SNS, smatra da je veličina predsednika Srbije u tome što je poslao poruke mira , ako i da niko više neće moći da napada Srbe na Kosovu.
Dragan Đilas iz Saveza za Srbiju ocenio je da je poseta Vučića Kosovu "predstava koja nije donela ništa konkretno" kao i da je služila za "skupljanje jeftinih političkih poena“.
- Nakon dva dana rijalitija u kome smo pratili posetu Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji i nakon njegovog govora u Kosovskoj Mitrovici, na žalost, možemo samo da zaključimo da je jedina poenta ove posete skupljanje jeftinih političkih poena na nesreći našeg naroda - navedeno je u saopštenju Saveza.
- Na žalost, u ova dva dana posete Vučića Kosmetu mi nikakve konkretne stvari nismo mogli da čujemo – napomenuo je Đilas i dodao da Vučić nije rekao koji je predlog rešenja problema sa Kosovom.
Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da se od predsednik Srbije Aleksandra Vučića danas nije čulo ništa konkretno, ali da je jedna izjava zabrinjavajuća - da granice nisu bitne.
Obradović je ocenio da ta izjava ukazuje da su za Vučića Srbi sa Kosova i Metohije već dijaspora.
- Kakva prava Srba su moguća u nezavisnom Kosovu? Ako sam dobro razumeo predsednika naša država nema granice to jest on ne zna gde su i neće time da se bavi. Preporučujem mu da pročita Ustav na kom se zakleo i da tamo sazna gde su granice Srbije - rekao je Obradović reagujući na Vučićev govor u Kosovskoj Mitrovici.
On je dodao da je dodatno zabrinjavajuća izjava da ćemo "mnogo toga morati da se odreknemo na Kosovu i Metohiji".
"Ko i zašto to mora i šta to konkretno znači", pitao je predsednik Dveri.
Barikade kod Banje
Kosovske vlasti su još jednom pale na ispitu. Iako je ranije bila dogovorena i odobrena poseta selu Banje u opštini Srbica, do nje nije došlo, jer je Vlada u Prištini zabranila tu posetu posle postavljanja barikada na prilazima ovog sela. Prema nezvaničnim informacijama, iza organizovanja barikada je stajao predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji posle pristanka Prištine da Vučić ipak poseti jezero Gazivode.

Govor na nivou pismene veŽbe
Istoričar Čedomir Antić ocenio je da poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića severu Kosova očigledno nije imala onaj značaj koji joj je on sam do pre nekoliko dana pridavao.
- Govor za koji je tvrdio da će biti najteži i najvažniji u njegovoj karijeri, pokazao se kao njegova prosečna pismena vežba. Malo opširnije nego obično, sa malo više citata nego što je navikao - ocenio je Antić.
On je kazao da se iz Vučićevog obraćanja u Kosovskoj Mitrovici videlo da posle pet godina vladavine nema predloga statusa za Kosovo i Metohiju.
N. K.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa