13. septembar 2018.13. sep 2018.
SAJAM ORGANSKE HRANE

Prirodom do zdravlja

Četvrti Sajam organske hrane održan je u utorak ispred stare Robne kuće. Našim sugrađanima je ceo dan, na dvadeset štandova, na raspolaganju bilo dosta artikala, od krema za lice, preko proizvoda od meda, do sirupa i alkoholnih napitaka. U ime organizatora Sajmu su prisustvovali dr Dejan Pavlović i Željko Dimitrić, prvi sertifikovani organski proizvođač na teritoriji grada Šapca.
Prema rečima dr Dejana Pavlovića Sajam organske hrane postaje prepoznatljiv događaj u našem gradu, a poverenje koje potrošači imaju je opravdano.
-Postigli smo značajan uspeh time što je na predlog Pokreta za Šabac Zelenih Srbije u Gradskoj Skupštini u martu usvojena deklaracija o organskoj proizvodnji, koja je proglasila teritoriju grada Šapca za područje na kojem će se snažno stimulisati razvoj organske poljoprivredne proizvodnje i dostupnost organskih proizvoda – ističe Dejan Pavlović i dodaje da je početkom jula počela sa radom Organska pijaca u Šapcu na kojoj sertifikovani organski proizvođači ne plaćaju godišnji zakup i dnevnu pijačarinu.
-Takođe, krajem avgusta je organizovana prva u nizu edukacija iz oblasti organske proizvodnje za organske proizvođače koji žele da sertifikuju svoju proizvodnju, kao i za poljoprivrednike koji su zainteresovani za prelazak na ovaj koncept poljoprivredne proizvodnje.
Sajam ispunjava svoj osnovni cilj, a to je da pruži priliku svim građanima da se uvere da postoji alternativa u našem načinu ishrane.
-Ovo je zdrav način ishrane koji čuva naše zdravlje i omogućuje da živimo duže, da imamo bolje reproduktivno zdravlje i sve ono što je bitno za dobar život. Takođe, ovim pokazujemo da se može i zaraditi. Svi ljudi koji se bave ovim ostvaruju izvestan prihod, a time takođe štitimo našu državu od genetički modifikovanih organizama i čuvamo prehrambenu nezavisnost našeg stanovništva – navodi dr Pavlović.
U odnosu na prethodnu godinu veći broj sertifikovanih organskih proizvođača je prisustvovao, a u samom sajamskom prostoru izdvojeni su sertifikovani proizvođači i oni koji će tek u idućem periodu ući u taj proces.

K.J.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa