15. novembar 2018.15. nov 2018.
NARODNI UNIVERZITET ŠABAC PROSLAVIO JUBILEJ

ŠEST DECENIJA RADA

Protekle sedmice Narodni univerzitet Šabac sa radošću i ponosom, obeležio je 60 godina postojanja. Za to vreme, obrazovao je više hiljada radnika, organizovao više od stotinu kurseva, osposobio više desetina hiljada polaznika, organizovao preko hiljadu razgovora na svojim tribinama, priredio brojne izložbe i kulturne manifestacije i prikazao na hiljade filmskih predstava.
Naime, davne 1958. godine na osnovu Opšteg zakona o školstvu osnovan je Radnički univerzitet „Moša Pijade“ sa zadatkom da pruži odgovarajuće društveno-ekonomsko obrazovanje proizvođačima i radnim ljudima u javnim službama. Da omogući građanima da prema ličnom interesu, naklonostima i potrebama proširuju svoje obrazovanje iz pojedinih oblasti nauke, tehnike i kulture. Takođe, zadatak je bio i omogućavanje stručnog obrazovanja, odnosno sticanje spreme i stručnih kvalifikacija, bavljenje štampanjem publikacija i izradom nastavnih sredstava.
-Rad na Univerzitetu se obavlja u vidu škola, kurseva, seminara i opšte obrazovnih kulturnih i istorijskih i stručnih predavanja. Shodno nastalim društveno ekonomskim promenama, Narodni univerzitet se prilagođavao i transformisao u skladu sa potrebama tržišta. Dakle, 11.10.2018. godine postaje i zvanično javno priznati organizator aktivnosti (JPOA) rešenjem od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, o odobravanju statusa javno priznatog organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih - istakao je direktor Narodnog univerziteta Dejan Marković.
Narodni univerzitet Šabac je prvi i trenutno jedini licencirani organizator obrazovanja odraslih u našem gradu i u regionu. Pored provere stručne osposobljenosti za razna zanimanja, Narodni univerzitet organizuje kurseve stranih jezika (engleski, nemački, francuski i italijanski) i ima licencu MUP-a Republike Srbije za izvođenje obuke za privatno obezbeđenje. Sve što je postignuto izraz je stvaralaštva radnih ljudi Narodnog univerziteta Šabac i njegovih saradnika.
K.J.Đ

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa