15. novembar 2018.15. nov 2018.
TOVLjAČI SVINjA U MAČVI NEZADOVOLjNI OTKUPNOM CENOM

Nekontrolisani uvoz

Izražavajući nezadovoljstvo trenutnom otkupnom cenom tovnih svinja ( oko 120 dinara za kilogram žive mere ), mačvanski proizvođljči tvrde da se pad cene često događa tokom setve pšenice, kad im je novac najpotrebniji i iznose uverenje da je, između ostalog, to rezultat prekomernog i nekontrolisanog uvoza. Time se, tvrde oni sa kojima smo razgovarali urušava domaća proizvodnja prvenstveno “malih” i “srednjih” proizvođača, koji preovlađuju u ukupnom privrednom sistemu zemlje.
- Politika Ministarstva poljoprivrede u ovom slučaju je potpuno pogrešna. Ide se na ruku “bogatijim” proizvođačima, a siromašni, propadaju. S druge strane osiromašeni građani ne mogu da kupe svinjsko meso, jer u kasapnicama ne pojeftinjuje. Interesantno je, ni rodnije godine ni veće pljačke sela, kaže Dragan Stanković, proizvođač svinja iz Zminjaka i lider Inicijative selo-grad u Šapcu i dodaje da je realno proizvođačka cena utovljenih svinja, 150 dinara po kilogramu žive mere.
On podseća da država poseduje Republičku direkciju za robne rezerve ali njihov vapaj za pomoć, niko ne želi da čuje, niti se oglašava po ovom pitanju.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa