10. januar 2019.10. jan 2019.
Obeležja nesvakidašnjeg sjaja
DRAGAN JOSIPOVIĆ, PREDSEDNIK SAVEZA UDRUŽENjA POTOMAKA
UČESNIKA RATOVA IZ MAČVE, TRAGOM NjIHOVOG SLAVNOG VOJEVANjA

Obeležja nesvakidašnjeg sjaja

Najimpresivniji tragovi uspomena, na Krfu, Zejtinliku, Kajmakčalanu, Dobrom Polju... Na brojnim spomenicima u centrima mačvanskih sela, uklesana su imena slavnih
Istorijski je poznato da se prvi udar Austrougarske vojske na Srbiju u Velikom ratu, dogodio 12. avgusta 1914. godine, kada je “carska vojska”, pokušala prodor preko Drine ( Samurovića ada ) u “kaznenoj ekspediciji”. Na dalja dešavanja i učešće Mačvana u ovom krvavom obračunu, podsetili su potomci slavnih, poklonili se senima izginulih i položili vence, prošlog vikenda, kraj spomenika, izgrađenog ispred osnovne škole u Bogatiću, koji simbolizuje događaj od pre jednog veka. Potom je otvorena izložba crteža, Dragane Ercegovčević na temu slavne srpske vojvode i održana svečana akademija posvećena događajima iz Prvog svetskog rata. Brojna publika u Domu kulture u Bogatiću, imala je prilike da čuje nekoliko izvornih narodnih pesama, grupe pevača “Drina” iz Badovinaca i pogleda dokumentarni film na temu učešća Mačvana u Prvom svetskom ratu. Ovom prilikom govorili su: Nenad Beserovac, predsednik opštine Bogatić i Mioljub Josipović, predsednik OO SUBNOR Bogatić.
Dragan Josipović, predsednik opštinskog Saveza potomaka učesnika balkanskih i Prvog svetskog rata u Bogatiću je kao predstavnik ove organizacije, boravio na više mesta slavnog vojevanja srpske vojske u kojoj je u okviru Drinske divizije, šestog puka bilo najviše Mačvana. Pokloničko putovanje ( “Srpska epopeja”) organizovao je Savez potomaka ratova Srbije od 1912-1920 Beograd, povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata.
Prva tri dana od ukupno šest, proveli su na Krfu.
- Položio sam venac na mestu iskrcavanja Srpske vojske u Guviji, video Srpsku kuću na Krfu i prisustvovao komemoraciji na Vidu i polaganju venaca u Plavu grobnicu, kaže na početku našeg razgovora Josipović ( i sada vidno uzbuđen i pun utisaka).
Veličinu slavnog vojevanja predaka osetio je i u Solunu na Srpskom groblju, gde su se okupile delegacije i drugih savezničkih država, učesnika Prvog svetskog rata.
Naglašava da su vence položili i na obližnjem brdu Polikastron, gde su donete odluke saveznika o dejstvima i proboju Solunskog fronta. Tu se nalazi i centralni spomenik sa bistama premijera država, među kojima je i bista Nikole Pašića.
I ako je vreme bilo jako nepovoljno, uspeo je da stigne do vrha Kajmakčalana, baš na dan kada je on osvojen pre 102 godine, a u tome dosta zasluga imaju baš Mačvani.
U lepoj uspomeni mu kaže ostaje put kroz Makedoniju, potom obilazak Crne reke ( Tu je izginulo dosta Mačvana Drinske divizije ), Soko planina... i konačno Dobro polje, gde je održana komemoracija, kao sećanje na mesto proboja Solunskog fronta. Taj uspeh srpske i francuske vojske omogućio je i konačno oslobođenje Srbije.
U svom šestodnevnom putu, imao je prilike da vidi dosta vrednih srpskih crkvenih obeležja. Prošao je kroz Kumanovo. Video Zebrnjak (mesto gde se 1912. godine odigrala odlučujuća bitka srpske i turske vojske u Prvom Balkanskom ratu, poznata kao “Kumanovska bitka”.
Izdvaja i Bakarno Gumno, gde je 1912. godine, ostalo dosta kostiju Mačvana, a o tome svedoče i mermerne ploče na kojima su uklesana njihova imena u Crnoj Bari, Ševaricama...
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa