31. januar 2019.31. jan 2019.
UZ PODRŠKU EU BOLjI USLOVI POSLOVANjA
PROJEKAT “ INFRASTRUKTURNO OPREMLjENA SEVEROZAPADNA RADNA ZONA
– RAZVOJNA ŠANSA GRADA ŠAPCA“

UZ PODRŠKU EU BOLjI USLOVI POSLOVANjA

Grad Šabac će, uz podršku Evropske unije, infrastrukturno opremiti Severozapadnu radnu zonu, što će značajno unaprediti poslovni ambijent i stvoriti nove razvojne šanse za Grad. Ukupna vrednost ovog projekta iznosi 870.445,38 evra, od čega je EU kroz razvojni program EU PRO obezbedila 710.360,09, a učešće grada je 160.085,29 evra
Uvodna konferencija povodom projekta „Infrastrukturno opremljena Severozapadna radna zona – razvojna šansa grada Šapca“, koji se realizuje kroz program EU PRO, uz podršku Evropske unije, održana je proteklog utorka u Gradskoj kući. Konferenciji je prisustvovao Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca, Jasmina Ilić, menadžerka Sektora infrastrukture EU PRO programa, predstavnici privrednika i članovi projektnog tima, čiji je rukovodilac Violeta Šestić, direktorka JP „Infrastruktura“.
Grad Šabac će, uz podršku Evropske unije, infrastrukturno opremiti Severozapadnu radnu zonu, što će značajno unaprediti poslovni ambijent i stvoriti nove razvojne šanse za Grad. Ukupna vrednost ovog projekta iznosi 870.445,38 evra, od čega je EU kroz razvojni program EU PRO obezbedila 710.360,09, a učešće grada je 160.085,29 evra.
-Grad Šabac je pozitivno odgovorio na naš poziv još u aprilu prošle godine, a procena dolaska pet novih investitora i otvaranje oko hiljadu novih radnih mesta, kao i još brža i bolja konekcija sa autoputem opredelili su nas da podržimo ovaj projekat – rekla je Jasmina Ilić, menadžerka sektora infrastrukture programa EU PRO.
Izgradnja infrastrukture u Severozapadnoj radnoj zoni, koja podrazumeva izgradnju nove vodovodne mreže, fekalne i atmosferne kanalizacije i kolovoza, doprineće povećanju atraktivnosti ove lokacije za investitore, a time i povećanju zaposlenosti i životnog standarda.
-Šabac ima odlično iskustvo u realizaciji brojnih projekata, koji su realizovani uz podršku Evropske unije. Mi smo, zahvaljujući toj podršci u proteklim godinama značajno unapredili infrastrukturu od kapitalnih projekata, kao što su Regionalna deponija Srem – Mačva, Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda do brojnih drugih. Ovaj projekat je od izuzetnog značaja jer će dalje unaprediti uslove poslovanja u SZ industrijskoj zoni i olakšati poslovanje privrede, koja planira proširenje kapaciteta i otvaranje novih pogona, što znači nova radna mesta i nove šanse za posao našim sugrađanima – istakao je Nemanja Pajić.
Kroz projekat će biti opremljene tri celine - ulica Zapadna transferzala, ulice Nova 25 i Nova 27 i ulica Nova 7.
-Izgradnja saobraćajnice, zajedno sa vodovodnom i kanalizacionom mrežom u ulici Nova 7, deo je u kom je najveća gužva i gde su najveći investitori. Otvara se još jedna saobraćajnica koja povezuje granični put za Sremsku Mitrovicu i izlazak na autoput. Sa druge strane, imamo lokaciju preko puta benzinske stanice „Mačva ekspres“, gde će biti izgrađena vodovodna i kanalizaciona mreža. Na ovoj lokaciji već imamo četiri investitora koji su najavili izgradnju proizvodnih postrojenja za ovu godinu. Treća lokacija nalazi se u zapadnom delu zone, preko puta Kapitol parka, gde će takođe biti izgrađena vodovodna i kanalizaciona mreža – istakla je Violeta Šestić.
Na ovaj način počinje opremanje zone za koju postoje zainteresovani investitori.
- U ovom trenutku, u Severozapadnoj radnoj zoni radi oko 3.000 radnika, a u narednom periodu očekujemo povećanje za sigurno 1.000 ljudi, uzimajući u obzir najavljene investicije sadašnjih, ali i potencijalnih investitora. Ukupno je prodato 60 parcela i izgrađeno 28 kompanija. Tokom 2019. godine imaćemo i nekoliko dodatnih gradilišta u ovoj zoni – zaključuje Violeta Šestić.
Šabac je jedan od devet gradova u Srbiji u kojima Evropska unija, preko programa EU PRO, finansira izgradnju poslovne infrastrukture.
K.J.Đ

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa