31. januar 2019.31. jan 2019.
U MEĐUOPŠTINSKOJ ORGANIZACIJI SLEPIH U ŠAPCU

Takmičenje u korišćenju Brajevog pisma

Sneg, led i otežano kretanje nisu sprečili dvadesetak članova Međuopštinske organizacije slepih da, sa pratiocima, dođu u prostorije Organizacije radi obeležavanja Dana rođenja Luja Braja, tvorca pisma za slepe.
Brajevo pismo je omogućilo slepim licima da počnu da se opismenjavaju i obrazuju, steknu određena znanja i veštine i tako postanu korisni članovi a ne teret društva. Tim povodom odražano je takmičenje u čitanju i pisanju Brajevog pisma, a to je manifestacija koja se održava od osnivanja Organizacije, davne 1956. godine.
Slepa lica koja su pohađala školu za decu sa oštećenim vidom “Veljko Ramadanović” u Zemunu, tamo su i savladala ovo pismo, ali je veliki broj članova, posebno kasnije oslepelih za čitanje i pisanje ovog pisma obučen upravo u Organizaciji, jer se druga udruženja, ustanove ili institucije time ne bave.
Najbolja u čitanju i pisanju ovog pisma bila je Nevena Jovanović, članica iz Prnjavora, koja je kao nagradu dobila Beli štap koji koriste slepa lica za samostalno kretanje.
U organizaciji postoji i fond knjiga na ovom pismu koji se obogaćuje razmenom sa bibliotekom za slepe Saveza slepih Srbije. Knjige su svakodnevno dostupne članovima, bilo da ih nose kući ili čitaju u Organizaciji u mini čitaonici.
Inače, ovo je samo jedna od niza manifestacija, obuka i radionica koje su planirane da se održe u toku godine, a pre svega zahvaljujući razumevanju i finansiranju od strane gradske uprave Grada Šapca, koja je uvek znala da prepozna potrebe, mogućnosti i sposobnosti članova ove organizacije i svake godine pruži finansijsku podršku, bez koje Organizacija ne bi mogla ni opstati, istakao je na kraju manifestacije Luka Mladenović, predsednik organizacije.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa