9. maj 2019.9. maj 2019.
Biografije 70 znamenitih Srpkinja

One su menjale svet

"One su promenile Srbiju" knjiga posvećena Srpkinjama koje su svojim delom dale značajan doprinos razvoju zemlje, ali i primetno uticale na tokove u okvirima Evrope i sveta, predstavljena je nedavno u Biblioteci šabačkoj.
Naš grad je bio deseta stanica na putu predstavljanja ovog dela, o kome su govorile jedna od autorki Tatjana Loš i ilustratorka Vojislava Tanurdžić.
Delo je skup 70 biografija izuzetnih dama i heroina sa ovih prostora, među kojima su zasluženo mesto našle i Šapčanke: dr Draga Ljočić, Persida Milenković, odnosno Isidora Sekulić i Mileva Ajnštajn, koje su deo života provele u našem gradu.
Tatjana Loš je spisateljica i novinarka iz Rume koju lepe uspomene vežu za Šabac.
-Mnogo lepih trenutaka sam proživela u ovom gradu, kada sam dolazila u posetu baki i deki u obližnjem selu. Drago mi je što je baš ova jubilarna, deseta, promocija organizovana u hramu knjige kao što je Biblioteka šabačka - istakla je Loš i dodala da je istraživanje o ženama koje po svojoj uzvišenosti i moralnoj lepoti mogu da se stoje rame uz rame sa svetskim heroinama nosilo posebnu draž.
- Da biste napisali 70 biografija znamenitih ličnosti, posebno žena, potreban je ozbiljan istraživački rad. To nosi dozu odgovornosti, ali i uzbuđenja, jer imate priliku da saznate detalje koji možda nisu ranije bili poznati i predstavite ih javnosti na najbolji način. Žao mi je što nije bilo mesta za Tomaniju Obrenović, suprugu Jevrema Obrenovića, ali nadam se da će biti još nekog novog dela gde će ona zauzeti zasluženo mesto – ističe Loš.
Knjigu su izdale "Večernje novosti". Svaka biografija obogaćena je unikatnim portretima koje je posebno za ovo izdanje priredila Vojislava Tanurdžić.

M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa