13. jun 2019.13. jun 2019.
Dodirnimo zvezde
PRVI INTERNACIONALNI TEATARSKI FESTIVAL "INTEF"

Dodirnimo zvezde

Prvi internacionalni teatarski festival - INTEF. Od 14. do 18. avgusta na Mišaru. Pet regionalnih predstava u takmičarskom delu. Tema okosnica mladi i njihov položaj u društvu. Sedam nagrada za najbolja ostvarenja. Stručni petočlani žiri
U godini kada obeležava deceniju postojanja, Omladinsko pozorište „Vožd“ organizuje Prvi internacionalni teatarski festival - INTEF. Pod motom „Dodirnimo zvezde“, od 14. do 18. avgusta, Mišar će biti domaćin dramskim umetnicima i stvaraocima iz regiona.
-Dugo smo razmišljali o festivalu i u godini kada proslavljamo jubilej odlučili smo se za novi projekat koji bi se razlikovao od postojećih u Srbiji. Regionalnog je karatkera i biće izvedene predstave iz šest zemalja. Namera nam je bila da realizujemo malo drugačiji koncept kako bi posetioci tokom trajanja festivala imali mogućnost da se više druže i razmenjuju saznanja, iskustva. Imamo podršku Grada Šapca, Turističke organizacije grada Šapca, kao i brojnih sponzora koji su prepoznali festival kao nešto značajno. Moram da priznam da nailazimo na razumevanje što nije uvek lako kada govorimo o kulturi. Zajednica se polako uključuje u projekat i vidim da smo na pravom putu - ističe direktor festivala, jedan od osnivača „Vožda“, glumac Dušan Simić.
Selektorka INTEF-a je mlada, ali u teatarskim krugovima priznata dramaturškinja Tijana Grumić.
- Izuetno mi je drago što se prijavilo više od 27 predstava iz šest zemalja ( Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Srbije) za festival. U selekciji Tijane Grumić se našlo osam predstava za koje smatram da su izuzetno kvalitetne. Publika će moći da pogleda različite radove, od nezavisnih dramskih trupa do teatara koji postoje već neko vreme. Kombinovani su različiti pozorišni pravci, ali ono što sve objedinjuje je mlad čovek koji je u centru zbivanja. Predstave su upravo o tome, položaju mladih u društvu danas. Smatram da će to biti prijemčivo za publiku, jer ostvarenja korespondiraju na istoj razini.
Stručni žiri čine pozorišni reditelj Slađana Kilibarda, dramski umetnik Ivan Tomašević, dramska umetnica Sanja Radišić, reditelj i glumac Uroš Novović i Olivera Guconjić, dramska umetnica.
-Imamo petočlani žiri različitih životnih dobi. To nam je i bila namera, kako bismo iz drugačijih uglova sagledali predstave, njihovu tematiku i doneli odluke o najboljima. Festival ima i jednu osobenost, a to je da uz stručni žiri imamo i učesnika. Svako pozorište koje nastupa na INTEF-u u obavezi je da pošalje predstavnika. Nakon glasanja doneće odluku o najboljoj predstavi, kao i za dva glumačka ostvarenja - navodi Simić i dodaje da Festival ima sedam nagrada koje su ponele imena poznatih šabačkih dramskih umetnika.
-Milenko Zablaćanski, Branka Crnomaković, Cane Firaunović, Ana Milanović, Aleksandar Ognjanović, Vladislav Lalicki, svi oni su u svoje doba radili za teatar u Šapcu. Retko ih spominjemo i mislim da će festival osvetliti njihov značaj, jer su ostavili dubok trag u teatarskom životu grada. U planu je i izložba posvećena velikanima šabačkog glumišta.
Uz glavni deo festivala, planirane su brojne radionice, muzičke večeri, edukativni sadržaji?
-Želja i namera je da imamo i bogat prateći program. Uz muzički program biće organizovane dve tribine, „Umetnost bez kompromisa“ i „Biti ili ne biti“, jedna od njih govori o položaju omladinskih, studentskih pozorišta, glumaca u regionu, kao i o načinu finansirarnja, potencijalnoj saradnji. Kolega Dušan Matejić vodiće radionicu za amatere i profesionalne glumce koji žele da saznaju nešto više o unutrašnjem doživljaju glumca. Kako se Mišar nalazi na seoskom području, okružen prirodom, organizovaćemo i ekološku radionicu za najmlađe kako bi kroz teatar podgili svest o značaju očuvanja životne sredine.
Studentska selekcija:
Nezavisna produkcija, BiH (Republika Srpska) - "PORODIČNE PRIČE", režija: Dragan Đedović; Pozorišna trupa "LET", Beograd, Srbija - "MAMU J* KO JE PRVI POČEO", režija: Milja Mazarak; TEAKTER studio u koprodukciji sa Teatrom KUMANOVO, Severna Makedonija - "DRAGA JELENA SERGEJEVNA" , režija: Keti Dončevska Ilik

Glavni program
festivala:
Omladinska scena pozorišta "Janko Veselinović", Bogatić, Srbija - autorski projekat "HAJDE DA NE ŽMURIMO", režija: Ivana Terzić; Dramski studio "Prazan prostor", Podgorica, Crna Gora - "LjUBAV I NASILjE"; Pozorišna trupa "Drž' ne daj", Novi Sad, Srbija - "POVUCI POTEGNI", režija: Maja Grgić; Akademsko pozorište SKC Kragujevac, Srbija - "TOTOVI", režija: Kostadin Stojadinov; Akademsko pozorište SKC Niš, Srbija - "MAMIN DAŠAK U SVEMIRU" - režija: Dušan Matejić.

Predstava u čast nagrađenih:
Univerzitet Sinergija - Fakultet dramskih i filmskih umjetnosti, Bijeljina, BiH (Republika Srpska) - V. Šekspir "SAN LETNjE NOĆI"

M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa