13. jun 2019.13. jun 2019.
Budi promena koju želiš da vidiš
Ambasador Indije Subrate Batačardži
posetio Šabačku gimnaziju

Budi promena koju želiš da vidiš

Ambasador Indije Subrate Batačardži (Subrata Bhattacharjee) posetio je Šabačku gimnaziju i održao predavanje posvećeno Mahatmi Gandiju. Ovo je prva poseta novog diplomatskog predstavnika ove zemlje koji je u Beograd stigao prošle godine. Šabac i gimnaziju je obišao na preporuku svoje prethodnice koja je ponela najbolje utiske iz škole tokom svog boravka u našem gradu.
-Svaka poseta je veoma značajna za školu. Gimnazija je do sada ugostila devet ambasadora koji su želeli da vide našu obrazovnu ustanovu, što dokazuje da je ona značajno mesto za kulturu Srbije - istakla je direktorka Šabačke gimnazije Marijana Isaković.
Ambasador je kroz predavanje želeo da ukaže na značaj života i dela velikog borca za slobodu i nezavisnost Indije.
-Ove godine obeležavamo 150 godina od rođenja Mahatme Gandija i sa učenicima sam razgovarao o njegovom životu, načinu odrastanja i o tome kako je postao indijski borac za slobodu, revolucionar. Bilo je reči o problemima sa kojima se suočavao na svom putu, kao i o načinu na koji je uspeo da prevaziđe sva iskušenja. Smatram da Gandijeva iskustva mogu da budu velika pouka za današnje generacije. Ideje, uverenja koja je imao su značajna za svet - pojasnio je ambasador Indije Subrate Batačardži i istakao da uz promociju kulture svoje zemlje namerava da predstavi i potencijalne vidove saradnje, razmene učenika i studenata.
-Ambasada Indije neguje, razvija saradnju sa Srbijom, kao i drugim prijateljskim zemljama. Šabačka gimnazija ima potencijal da se poveže sa nekom od škola u mojoj državi, jer smo otvoreni za razmenu iskustava i znanja. Dodeljujemo stipendije za različite oblasti obrazovanja koje pokrivaju smeštaj, školarine, čak i avionske karte. Bio bih veoma srećan ukoliko bi neko od učenika ove škole rešio da dođe i studira u Indiji. Poznato mi je da Gimnazija ima informatički smer, što je dobro, jer mi kao država najčešće stipendije dajemo upravo onima koji se opredele za ekonomske ili tehničke nauke. Naravno, ne moraju samo akademske studije biti izbor učenika. Sve više je onih koji dolaze da izučavaju istočnjačka učenja, način života i to nas raduje.
Učenici Šabačke gimnazije u znak dobrodošlice pripremili su kratak video film posvećen dalekoj Indiji.
M. Ž

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa