Berza

  • glos 400 ▲ 11,11%
  • niis 580 ▲ 0,35%
(8. avgust 2019.)
ČINjENICE O MAČKAMA
KOJE MOŽDA NISTE ZNALI

Emotivne, ali kriju

1. Skok
Da li ste znali za paradoks da što je visina sa koje mačke padaju (skaču na dole) veća, to su i šanse za njihovu povredu manje? Ta gimnastika je kod njihovih predaka podstakla evoluciju sistema smeštenog u unutrašnjem uhu koji omogućava kontrolu i ravnotežu tela.
2. Najveća mačka
Mačak Omar je privukao pažnju kada je njegova vlasnica iz Melburna, Stefi Hirst, postavila njegovu fotografiju na nalogu koji je specijalizovan za fotografije mačaka. Ogromni mačak težak je 14 kilograma, a za večeru jede sirovo meso kengura.
3. Najstarija mačka
Apsolutni rekorder po godinama starosti bila je mačka Krem Paf iz Teksasa, koja je živela impresivnih 38 godina.
4. Brzina
Ako je potrebno, mačke mogu da budu brže i od Jusejna Bolta. Mogu da trče i do 50 km/h. Sposobne su za veoma precizan hod zato što mogu precizno da osete da se mesto na kojem se nalazi prednja šapa direktno podudara sa mestom zadnje šape, što smanjuje šumove.
5. Mačke mogu da budu “levoruke” i “desnoruke”
Mačke imaju dominantnu šapu, baš kao što je kod ljudi to desna ili leva ruka. Većina ženki koristi desnu šapu, dok mužjaci uglavnom koriste levu.
6. Spavalica
Mačke provedu 70 odsto vremena spavajući. Ovo znači da mačka stara oko devet godina, provede budna samo oko tri godine. Ipak, mačke retko kad duboko spavaju, tačnije, većinu vremena one zapravo dremaju, a duboki san kod njih traje samo nekoliko minuta.
7. Inteligentne i emotivne
Mozak mačke sličniji je ljudskom mozgu nego psećem. Mačke su vrlo inteligentne životinje, ali uglavnom ne pokazuju svoje emocije.
8. Najbolje čuju
Najjače čulo kod mačaka je čulo sluha. Mačke mogu da čuju visokofrekventne zvukove i po tome one nadmašuju i psa i čoveka. Mačje ušne resice se mogu okretati za 180 stepeni, zbog čega su vrlo pokretljive.
9. Komunikativne
Mačke menjaju zvuk svog mjaukanja u zavisnosti od situacije. Mjauču iz mnogo razloga – od onih ozbiljnih pa samo zbog toga kako bi skrenule pažnju. Među najčešćim uzrocima su: glad, traženje pažnje, usamljenost, stres, starost, bolest...
10. Misterija predenja
Nije dokazano zbog čega mačke predu. Postoje brojne pretpostavke da mačke na taj način šalju signale pomirljivosti i na neki način izražavaju želju da otklone nečiju agresivnost. Takođe, one mogu da predu kada ih nešto boli, na taj način pokušavaju da ublaže svoju bol.
11. Dlake
Imaju stotine hiljada dlaka na samo nekoliko centimetara kože. Mačje telo u proseku je prekriveno s oko 52.000 dlaka po kvadratnom centimetru.
12. Najmanja rasa
Najmanja rasa mačke na svetu je singapurska mačka. U pitanju je izuzetno retka rasa poznata po svojoj boji krzna. Singapurska mačka je 1991. godine proglašena nacionalnim blagom Singapura. Ova rasa svoju punu veličinu dostiže tek sa dve godine. Prosečne je težine oko 2,7 kilograma – mužjaci, odnosno 1,8 kilograma ženke.
13. Znoje se
Mačke se malo znoje kroz šape, ali najviše se oslanjaju na isparavanje pljuvačke na njihovom krznu kako bi održavale normalnu telesnu temperaturu. Lizanje krzna reguliše jednu trećinu procesa hlađenja.

Najnoviji broj

17. septembar 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa