29. avgust 2019.29. avg 2019.
Ovde sam našla dobar mir
HODOČAŠĆE U HRAM SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG

Ovde sam našla dobar mir

Prema rečima starca Joila, potrebno je izdati najmanje tri parastosa poznatim i nepoznatim precima. Ukoliko postoje nasledni gresi, mi, njihovi potomci, molimo Gospoda da njih razreši, a da nas blagoslovi napretkom i svakim dobrim darom
Prema Spasiteljevim rečima, „Bog nije Bog mrtvih, nego živih, jer su u njemu svi živi“ (Luka 20, 38). Pošto je ljubav jača od smrti, ne prekida se veza sa onima koji su napustili ovaj i preselili se u drugi svet.
Crkva je subotnji dan posvetila upokojenima, kao i zadušnice, kada se vrši opšti pomen za umrle. U hramu Svetog Vasilija Ostroškog (Kasarske livade), svake subote služi se liturgija i parastos za upokojene.

- Prema rečima starca Joila, potrebno je izdati najmanje tri parastosa poznatim i nepoznatim precima. Ukoliko postoje nasledni gresi, mi, njihovi potomci, molimo Gospoda da njih razreši, a da nas blagoslovi napretkom i svakim dobrim darom, rekao je protojerej stavrofor, starešina hrama, Ivan Jančić.
I protekle subote, okupio se veliki broj hodočasnika koji su privrženi ovoj svetinji.

- Došla sam kada sam prvi put čula za oca Ivana i bila sam oduševljena. To što sam doživela sa njim u razgovoru, nisam nigde u Beogradu. Razjasnio mi je ključne stvari koje nijedan sveštenik nije mogao, koje su me godinama mučile, dušu mi je umirio. Dugo sam lutala dok nisam njega srela. Molim se Bogu za njega, zato što ga je On poslao u moj život, kaže Milena iz Beograda, koja koristi svaku priliku da dođe u ovaj hram.
Među brojnim čudotovornim ikonama Majke Božje kojima ova svetinja obiluje kao što je Jerusalimska, Počajevska, Kazanska, Iverska, Lepavinska, Beočinska i druge, nedavno se u hramu nalazi i ikona Majke Božje Svecarice. Naredne subote, posle liturgije za upokojene i parastosa, na dan koji je praznik ikone Presvete Bogorodice Svecarice, čitaće se akatist Njoj posvećen.

Pored prazničnih i zaupokojenih liturgija, sveštenstvo hrama Sv. Vasilija Ostroškog Čudotvorca, organizuje čitanje akatista nedeljom i praznikom, kao i poseban moleban i psaltir.
- Sveti Sava je blagoslovio da srpski monasi u njegovoj isposnici na Svetoj gori kao molitveno pravilo svaki dan čitaju psaltir za zaštitu našeg naroda, srpske države i pravoslavne vere. Mi to pravilo vršimo već sedam godina, svake poslednje nedelje u mesecu, kao i poseban moleban, za jedinstvo, slogu, oboženje i umnoženje našeg mnogostradalnog naroda, dodaje prota Jančić.
Svake prve nedelje u mesecu, služi se Sveta tajna jeleosvećenja, u kojoj se dobija razrešenje ne samo učinjenih, nego i zaboravljenih grehova, isceljenje od bolesti i zaštita od zla.
Od velikih jubileja kada se okuplja mnoštvo vernika, važno je pomenuti Svetosavsku proslavu (27. januar), praznik Svetog Vasilija Ostroškog, koji je slava hrama (12. maj), proslavu Svetog Pajsija (2. juli), Dane Majke Božje i Svetih carskih mučenika Romanovih, koji se praznuju u poslednjoj nedelji jula, Sabor Svetog Arhangela Mihaila (18. i 19. septembar) i proslavu Svetog Mardarija Libertivilkog (12. decembar).
- Ovde sam našla dobar mir. I ne samo ja, nego mnogi drugi, poverila nam je Smilja iz Zrenjanina.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa