27. februar 2020.27. feb 2020.
IZBRIŠITE GRAFITE PO GRADU
PISMA ČITALACA

IZBRIŠITE GRAFITE PO GRADU

Poslednjih godina prosto postala je moda da se mišljenja i stavovi pojedinih građana izražavaju javno pisanjem raznih grafita po zidovima stambenih zgrada, ustanova i drugih vidno uočljivih objekata. Po sadržaju i mestu gde se pišu ovi grafiti u potpunosti odražavaju karakter autora i, eventualno, naručioca.
Najveći deo ovih grafita nose neke političke poruke, neke su vrlo uvredljive i vulgarne, nepristojne i nekulturne.
Kako bilo da bilo, zajedničko za sve grafite je to – da ruže grad i mnoge građane. A gore od odvoga grafiti ne smetaju nikome u gradu pa stoje po zidovima i po koju godinu, što samo ohrabruju “pisce” da tako nastave sa iznošenjem svoje misli na štetu svih nas, i da su do sada bili u pravu.
Danas, svi smo svedoci raznih grafita po gradu, mnogi i u boji, napisanih na jako vidljivim mestima. Neki od ovih grafita, koji su kod nas masovno počeli da se pišu od pre petnaestak godina, svi su vrlo autoritativni pa ih, možda, zato niko ne briše. Evo jednog primera: pre desetak godina Vuk Drašković se javno oglasi – tražio je od MUP-a da mu daju njegov dosije, usput pozivajući sve građane da i oni to učine. Kad je pročitao svoj dosije više se nije javljao po tom pitanju. Inače, da kažemo i ovo, mnogi građani ne znaju da MUP za svakog građanina vodi dosije, recimo kada traži pasoš, ličnu kartu, vozačku dozvolu i drugo, ali to nisu dosijei na koje je mislio Vuk Drašković. U vezi ovoga u Šapcu jedan građanin je svoj dosije od SUP-a tražio tako što je na zidu SUP-a, kod zgrade opštine, napisao velikim slovima”Dajte mi moj dosije”. Taj grafit stajao je na zidu SUP-a oko dve godine i nikome nije smetao!
Svi smo svedoci u poslednje vreme pojave novih grafita, i to vrlo uvredljivih. Takav jedan pojavio se pre petnaestak dana u centru grada, na zgradi Opštinskog suda i kod Medicine rada. I taj grafit još uvek nikome ne smeta. Pored uvrede zbog kojih je napisan on vrlo ružno deluje na izgled grada, pa i na sve nas Šapčane.
Zato molim nadležne da pronađu načina kako da se ovo nekulturno zlo po ulicama otkloni, a mogle bi se preduzeti i druge mere da Šabac opet bude lep grad za sve nas i posetioce.
S.Stojanović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa