16. jul 2020.16. jul 2020.
Park koji je ujedinio komšije
PRIČA IZ KOMŠILUKA

Park koji je ujedinio komšije

Rezultat razgovora sa predstavnicima gradske uprave je današnji izgled, ne samo parka, već i celog naselja. Od nekadašnjeg rugla, danas je u ovom delu grada iznikao, sigurno, jedan od najlepših parkova u našem gradu
Dugo je park u centralnom gradskom naselju Benska bara bio ruglo grada. A, onda su stanari počeli malo glasnije da govore o problemima koji su se dešavali u ovom parku u ulici dr Andre Jovanovića.
Rezultat razgovora sa predstavnicima gradske uprave je današnji izgled, ne samo parka, već i celog naselja. Od nekadašnjeg rugla, danas je u ovom delu grada iznikao, sigurno, jedan od najlepših parkova u našem gradu.
Stanari okolnih zgrada ovih dana, kada park dobija svoj konačni izgled, i te kako su zainteresovani za budućnost ovog parka. Aktivno su učestvovali u mnogim situacijama koje su se ticale rekonstrukcije ovog dela Benske bare. Trenutak koji ih je u toj brizi najviše zabrinuo, ali i osokolio u nameri da čuvaju ovaj deo grada, dogodio se posle vandalskog čina nepoznatih izvršioca kada su sa molotovljevim koktelima zapaljena i uništena oba interaktivna brdašca. Neko je organizovao ozbiljne izvršioce da uništi deo parka koji je „pretio“ da postane omiljeno igralište za decu. Ogromna, ne samo materijalna, već i šteta za decu, naneli su neki ljudi kojima je to brdašce bilo trn u oku.
Ali, ostavimo to po strani. Od kada je gumiran poslednji deo parka i postavljene sprave za igru dece, ovaj park je postao najposećeniji u Šapcu. Od ranog jutra, pa sve i po zalasku sunca, iz ovog parka se čuje dečija radost. Deca su malo nestrpljiva, pa umeju i da zaplaču ako ne stignu uvek na red da se ljuljaju na jedinstvenoj ljuljašci koja do sada nije viđena u našem gradu, ali čekanje se na kraju isplati.
Stanari okolnih zgrada, koji popodnevne i ranovečernje sate koriste da izvedu decu i park svako veče očiste park od đubreta koje je ostavljeno. Neretko u kasnim večernjim satima izađu do parka i opomenu malo stariju decu da ljuljaške nisu predviđene za njih. Pre neko veče su sprečili i masovnu tuču oko tridesetak dečaka koji su se iz tri pravca pojavili u ovom parku i posle čega je intervenisala policija.
Planiraju da sakupe novac i da kupe kosilicu kako bi sami kosili i održavali ovaj parka, kao i da na jasen kao svoju donaciju zasade još po koje drvo i žbuniće. Jednostavno, vode računa o zajedničkom prostoru i žele da ga sačuvaju.
Među stanarima, naravno da ima različitih političkih opcija, ali su svi jedinstveni u oceni da je centralno gradsko naselje posle višedecenijskog zaborava dobio izgled kakav i priliči svakom modernom evropskom gradu. Sada se sve manje govori o tome kako je bilo teško živeti u uslovima kakvi su bili sve dok nije počela rekonstrukcija ovog parka. Sada se isključivo govori o tome kako da se učini još lepšim i kako da se sačuva za neke druge generacije. I ono što je svakako najvažnije, nadaju se u Šapcu, ipak, ne postoje bolesni mozgovi koji bi pod krišom noći i sa kapuljačom na glavi mogli da unište ovaj park kao što je nedavno uništeno još ne završeno brdašce.

Uskoro čuvari
Kako smo nezvanično saznali iz gradske uprave, u plani je da tri gradska naselja sa parkovima - Veliki park, Trkalište i benska bara, dobiju noćne čuvare koji bi vodili računa da se ne desi uništavanje parkova, gradskog mobilijara i dečijih sprava. Verovanje i nada da niko nije toliko nenormalan i da je spreman da uništava javne površine, nije dovoljna garancija da se nečiji trud, rad i veliko novčano ulaganje neće uništiti.


N. K.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa