23. jul 2020.23. jul 2020.
Podela paketa najugroženijima
Fondacija „Ana i Vlade divac“ i Humano srce Šapca

Podela paketa najugroženijima

U saradnji sa fondacijom „Ana i Vlada Divac“, grupom „481“ i Ambasadom Kraljevine Norveške, Humano srce Šapca realizovalo je podelu 780 prehrambenih i higijeniskih paketa za naše najugroženije sugrađane kojima je pomoć najpotrebnija
U organizaciji Fondacije Ana i Vlade Divac i lokalnih partnera obezbeđeni su paketi pomoći za najugroženije stanovnike Šapca. Građani Srbije iz osetljivih kategorija posebno su pogođeni krizom izazvanom koronavirusom i potrebna im je dodatna briga i podrška. Kroz projekat „Pomoć najugroženijim su građanima u borbi sa Kovidom 19“, obezbeđeno je 10.000 porodičnih paketa sa osnovnim namirnicama i higijenskim sredstvima, koji će biti podeljeni jednoroditeljskim porodicama, korisnicima narodnih kuhinja, višečlanim porodicama, stanovnicima nehigijenskih naselja, porodicama koje brinu o deci ili odraslima sa invaliditetom, te pojedincima koji žive i rade na ulici. Projekat realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa Grupom 484 i uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji.
„U toku je drugi krug podele paketa našim najugroženijim sugrađanima i to u Šapcu, Užicu, Priboju, Vranju, Beogradu i Ćupriji. Tokom juna prvi paketi su podeljeni u sedam gradova Srbije - u Somboru, Leskovcu, Beogradu, Subotici, Somboru, Čačku, Nišu, Leskovcu i Prokuplju. Podelu pomoći realizujemo sa čak 110 lokalnih partnera – sa lokalnim institucijama, udruženjima građana i volontera i Crvenim krstom od kojih su mnogi dugogodišnji saradnici Fondacije i od kojih smo dobili veliku podršku i informacije o potrebama građana kada je u pitanju raspodela pomoći. Ovom prilikom želimo da se zahvalimo našim partnerima na projektu - Grupi 484 i Ambasadi Kraljevine Norveške u Srbiji“, rekla je Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.
U Šapcu je isporučeno 820 paketa za deset lokalnih udruženja namenjenih najugroženijim građanima – osobama sa smetnjama u razvoju, višečlanim porodicama sa niskim primanjima, obolelima od cerebralne paralize i dečje paralize, distrofičarima i osobama koje nemaju svoj dom.
-Ovo je donacija fondacije „Ana i Vlada Divac“, koji su podelili sredstva za naše najugroženije sugrađane na teritoriji opštine Šabac. Podelu paketa će preuzeti naša udruženja „Duga“, „Karitas“, Udruženje paraplegičara i mnogi drugi, jer su oni najbolji poznavaoci prilika našeg terena – kaže Ružica Popović predsednica fondacije „Humano srce Šapca“ i dodaje da će svi paketi biti isporučeni na pravo mesto gde je pomoć najpotrebnija, za naše najugroženije.
Paketi će biti distribuirani udruženjima, koja će kasnije vršiti podelu korisnicima.
Situacija u kojoj se trenutno nalazimo pogodila je sve građane, ali one najosetljivije kategorije posebno. Predstavnik udruženja paraplegičara Slaviša Savić istakao je koliko je ovo bitno za njih
-Naše udruženje se trudi da našim članovima, privenstveno osobama sa invaliditetom pomognemo pa i ovoj situaciji koja je zadesila čitavu zemlju, ali i svet. Ovi prehrambeno-higijenski paketi značajno će pomoći jer su naše porodice poprilično osiromašene u poslednjem periodu, a da osobe sa invaliditetom pa i njihove porodice trpe velike posledice same ekonomske krize koja je počela ali i koja nam tek sledi – i dodaje da je ova pomoć dragocena u svakom slučaju. Kada je u pitanju distribucija, ističe da će se truditi da se poštuju sve propisane mere zaštite i preporuke kriznog štaba.
Tatjana Radisavljević predsednica udruženja „Živimo zajedno Šabac“, objasnila je koliko je bitan i psihološki i emotivni momenat
-Udruženje „Živimo zajedno Šabac“ okuplja osobe koje imaju smetnje u razvoju i to su lica koja su uglavnom iz socijalno ugroženih sredina. Osvrnuto je već na materijalni momenat koji naravno nije zanemarljiv s obzirom na celu situaciju. Ja bih se osvrnula na emocionalni, psihološki momenat. Ljudi su uglavnom, kada su neki problemi u pitanju, okrenuti ka svojim porodicama, vrlo je malo onih koji misle na druge u takvim situacijama. Značajno je kada postoje osobe koje misle o ljudima koji imaju daleko više problema i potrebe drugog tipa. To njima znači kao podrška i vetar u leđa, da nisu skroz marginalizovani. Da jednostavno budu vidljivi u našem društvu.
Ž.P.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa