31. decembar 2020.31. dec 2020.
INTENZIVAN RAZVOJ OPŠTINE
RAZGOVOR SA PREDSEDNIKOM OPŠTINE KOCELjEVA DUŠANOM ILINČIĆEM

INTENZIVAN RAZVOJ OPŠTINE

„Mi zaista imamo odličnu saradnju sa republičkim institucijama, sa ministarstvima, sa Vladom Republike Srbije. Sve krupnije investicije koje su urađene i koje se rade, završene su zahvaljujući višegodišnjem trudu i saradnji sa nadležnim državnim institucijama. Ali, sa druge strane, svaka investicija koja je u Koceljevu došla, realizovana je bez većih problema, u predviđenom roku, sa celokupnom pratećom dokumentacijom“, kaže predsednik opštine Koceljeva
-Ova godina je zaista bila specifična imajući u vidu situaciju u svetu, pa tako i u državi, a samim tim i u našoj opštini. Upravo prolazimo kroz treći talas epidemije i kroz treću vanrednu situaciju što se tiče opštine Koceljeva koju smo jednostavno morali da uvedemo u ovom poslednjem kvartalu godine. Mislim da smo mogli još bolje da odgovorimo na izazove. Posebno da reagujemo još efikasnije kada je u pitanju neadekvatno ponašanje pojedinaca. Ipak, u okrugu smo jedni od najmanje zaraženih u ovom trenutku. I te brojke govore nešto. U lokalnoj zajednici neodgovornost pojedinca dovodi do ozbiljnih problema-rekao je na početku novogodišnjeg intervjua za „Glas Podrinja“, predsednik opštine Koceljeva Dušan Ilinčić.

Pandemija jeste u velikoj meri uticala na svakodnevni život građana i funkcionisanje društva ali nije zaustavila investicije u opštini. Jedna od najznačajnijih koja je realizovana je u oblasti vodosnabdevanja.

–Zaista je mnogo stvari realizovano u toku ove godine. Počev od Donjeg Crniljeva i izgradnje fiskulturne sale koja se ovih dana puni i sportskim rekvizitima koje je donirao Sportski savez Šapca, kao i za salu u Kamenici. Sam početak godine nam je dosta dobro krenuo u svim sverama. Završavani su po planu i oni radovi koji su započeti krajem prethodne. Tu mislim na fiskulturne sale u ovim mesnim zajednicama kao i na rekonstrukciju osnovne škole u Kamenici. Početak epidemije na kratko je doveo do prekida u realizaciji planiranih projekata ali smo vrlo brzo krenuli sa radovima.

Jedna od najvažnijih investicija jeste vezana za komunalno preduzeće. Uradili smo projekat za izgradnju rezervoara od 950 kubnih metara u Svileuvi. Realizacija ovog projekta je u prethodnom periodu završena i narednih dana očekujemo primopredaju. Ova investicija, koja je u potpunosti finansirana iz budžeta opštine, je bila neophodna Koceljevi, posebno u toku letnjih meseci, kada je potrošnja vode veća nego proizvodnja. Rezervoar će nam služiti da se izbegnu disbalansi tokom letnjih meseci i obezbedi kontinuitet u snabdevanju potrošača. Međutim, nismo se zaustavili na ovome već smo krenuli sa novom istražnom bušotinom bunara koja je u samom finišu. Ovih dana ćemo imati precizniju informaciju o količini vode koju će nam taj bunar dati. Takođe i ovaj bunar se finansira iz lokalnog budžeta. Govorimo o investicijama u oblasti vodosnabdevanja čija je vrednost preko 75 miliona dinara. Dakle, skoro 80 miliona smo uložili u ove dve stvari koje su bitne za normalno, sigurno snabdevanje vode. Uz rezervoar nije urađeno samo skladište vode već i prečistač, što je od posebne važnosti. Imali smo kvalitetnu vodu ali će ona u narednom periodu biti još bolja jer će proći kroz dodatne filtere. Oblast vodosnabdevanja bila nam je veoma važna u prethodnim godinama a tako će biti i u narednom periodu jer smatramo da je ona najznačajniji resurs. Zato se istovremeno ulažu napori da se voda dovede do naše opštine iz akumulacije Stubo-Rovni. Uradili smo sve što se tiče neophodne pripremne dokumentacije da bi ta voda našla put ka Koceljevi. To nam je važno i da bi sačuvali naše postojeće kapacitete. Naše snabdevanje je bunarskog tipa i tu su ograničeni resursi. Ako je budemo čuvali i pravilno sa njom raspolagali imaćemo je duži vremenski period. Iz naših trenutnih izvorišta nije moguće dovesti vodu do svih delova i krajeva opštine što će biti izvodljivo kada se budemo snabdevali sa ove akumulacije.

U poslednje vreme aktuelna su i ulaganja u putnu infrastrukturu i ulični sistem. Koliko je urađeno u ovoj godini?
-Tokom letnjih meseci uradili smo sve nekategorisane i opštinske puteve. Taj deo smo doveli u adekvatno stanje kako bi u toku zime mogla da se odvija nesmetana saobraćajna komunikacija u svim delovima. To je posebno važno za naše poljoprivredne proizvođače. Uz vodu koja je dovedena u sve mesne zajednice u kojima je to bilo moguće, dosta smo uradili i na niskonaponskoj mreži u delovima Koceljeve, Draginja, Kamenice, tako da nam je što se tiče elektrosnabdevanja ostalo vrlo malo da u narednom periodu završimo kompletnu rekonstrukciju niskonaponske mreže. Što se tiče putne infrastrukture uspeli smo da rešimo višedecenijski problem kada je reč o naselju Podbare. Uz savremeni kolovoz i izgrađen trotoar uspeli smo da uradimo jedan krak kanalizacije ali nam je ostao nezavršen drugi što se nadam da će biti moguće učiniti u narednom periodu. S pravom su stanari ovog dela Koceljeve svojevremeno negodovali zbog makadamske ulice. Nadam se da smo sa ovim uspeli da rešimo njihove probleme i sada ovo naselje ima jednu drugu dimenziju. Saobraćaj je sada daleko bezbedniji. Takođe, urađen je i kanal koji je značajan za odvod atmosferskih voda. Uz izgradnju uličnog sistema počeli smo aktivno da radimo i na ozelenjavanju Koceljeve. Sadimo drvorede u pojedinim ulicama uz konsultaciju sa stručnjacima. Poslušali smo i uvažili njihove sugestije tako da su drvoredi urađeni planski, sa određenom vrstom stabala. Trudili smo se da ispoštujemo osnovne principe. Počeli smo da obraćamo pažnju i na detalje što je veoma važno za ljude koji žive u određenim delovima Koceljeve. Ništa manje se nije radilo ni u drugim mesnim zajednicama.

Asfaltirali smo u Svileuvi, u okviru školskog dvorišta, odbojkaški, košarkaški ali i fudbalski teren. Zaista se trudimo da pored krupnih stvari počnemo da radimo i na onim detaljima i stvarima na koje u ranijem periodu nismo obraćali previše pažnje. S obzirom da smo imali tri vanredne situacije imali smo i poplavu krajem juna meseca u Donjem Crniljevu. Pored te poplave, tri vanredna stanja, epidemije koronavirusa, izbora mogu da kažem je u opštini dosta stvari urađeno, završeno, rešeno. To je očigledno.

U poslednjih nekoliko godina izgrađen je i rekonstruisan veliki broj ulica u Koceljevi.

Čini se da je trenutno jedna od najproblematičnijih ulica Žiće Dimitrijevića? Potpuno je nebezbedna za sve učesnike u saobraćaju. Da li je u planu njena rekonstrukcija?
-Ovo jeste jedna od najnebezbednijih ulica. Stekli su se svi uslovi za njenu rekonstrukciju i razmiljša se o tome. Rešili smo pitanje kanalizacije, uredili vodotokove drugog reda koji su pravili probleme. Ono što je bila neka predfaza to je završeno. Projekat je urađen i to je nešto što očekujemo da ćemo u narednom periodu ući u njenu realizaciju ali ne bih mogao da preciziram tačno kada. Svakako je reč o jednom od prioriteta. Opet je reč o višemilionskom projektu koji obuhvata i Mišarsku ulicu, i Rasničku i sve one ulice koje su pripadajuće ulici Žiće Dimitrijevića.

Među značajnim ulaganjima u cilju rešavanja problema jesu ona na vodotocima drugog reda. U ovu oblast uložena su velika sredstva.

–Urađen je jedan od najproblematičnijih vodotoka drugog reda u Koceljevi. To je Rasnica. Nešto što nam je 2019-e godine napravilo ozbiljne probleme u trenutku što se tiče donjeg dela Koceljeve. Prouzrokovana je tada ogromna šteta ali nas je to nagnalo da iznađemo rešenje u 2020-oj, ali ne rešenje na papiru ili u rečima, već rešenje u realizaciji. Preko milion evra je vrednost projekta. Mogu se videti radovi na Rasnici, na Lukincu, Sumijevcu, Lukića potoku, na čišćenju same Rasnice gde je lokalna samouprava izdvojila ne tako mali iznos sredstava. Korito na Rasnici, u gornjem delu nije čišćeno, čini mi se, od kada je napravljeno. I videlo se koliko je tu bilo taloga, koliko mulja i ko zna sve čega. Osim ovih korita, značajna ulaganja su bila i na vodotoku prvog reda, na reci Tamnavi na kojoj se korito i priobalje kontinuirano uređuje već godinama. U planu je da se ti radovi nastave i u novoj godini. Ove godine smo uspeli da obezbedimo protivpoplavne brane. To je novina koju smo uspeli da obezbedimo u cilju sprečavanja poplava. U zoni Koceljeve i Donjeg Crniljeva očekuju nas intenzivni radovi i dalje na toku reke Tamnave.

Kraj godine je vreme za sumiranje svega onoga što je urađeno, ispunjenih planova i očekivanja. Koliko je novca u 2020. usmereno na investicije iz svih izvora?
-Pa mislim da smo zaista mnogo uložili u prethodnom periodu i mnogo uradili. Preko 500 miliona dinara, što direktnih, što indirektnih sredstava.

Šta je iz vaše vizure gorući problem trenutno u ovoj opštini?
- Mi se trudimo da što veći broj problema rešavamo i svake godine u novu godinu ulazimo sa sve manjim brojem izazova. Ipak, kao veliki problem vidim izazove u komunalnoj delatnosti. Zaista, ulažemo napore kako bismo obezbedili prečistač. To je nešto na šta smo posebno fokusirani i rešenje koje država finansira. Mi moramo brzim koracima da dođemo do njega. Ovo su zaista kapitalne stvari. Mi imamo problema ali pronalazimo način da ih rešavamo. Dosta smo uradili, ali sve može još bolje. Toliko stvari se svakodnevno odvija u Koceljevi a kojih građani jednostavno nisu ni svesni. Počev od čišćenja, sređivanja, rešavanja pitanja pasa lutalica kojih konstantno ima, a ima ih zato što smo mi takvi kakvi smo, zato što ih donosimo i ostavljamo. Ipak, trudimo se da sami prepoznajemo probleme i reagujemo, a ne da čekamo da nam građani signaliziraju.


Budžet opštine je manji od 400 miliona dinara. Kako pronalazite način da finansirate sve ono što se radi na polju infrastrukturnog opremanja?
-Mi zaista imamo odličnu saradnju sa republičkim institucijama, sa ministarstvima, sa Vladom Republike Srbije. Sve krupnije investicije koje su urađene i koje se rade, završene su zahvaljujući višegodišnjem trudu i saradnji sa nadležnim državnim institucijama. Ali, sa druge strane, svaka investicija koja je u Koceljevu došla, realizovana je bez većih problema, u predviđenom roku, sa celokupnom pratećom dokumentacijom. Nadam se da ćemo u narednoj godini nastaviti još intenzivnije da radimo i ulažemo. Imamo i najave potencijalnih investitora što se tiče naše industrijske zone.

Imamo zainteresovanih investitora za izgradnju određenog pogona u Svileuvi, što nam je od velike važnosti, jer je bitno da se svi delovi naše opštine, a posebno seoska područja privredno razvijaju. Pokušavamo da pronalazimo zainteresovane investitore koji će biti spremni da ulažu u ova područja. Na taj način ćemo zadržati meštane u selima.

Prema najavama, Koceljevu tek očekuje jedna velika investicija. O čemu je reč?
-Da. Tek nas očekuje velika investicija. Spremamo se za ogromno ulaganje u vrtić. Radi se o proširenju, rekonstrukciji i izgradnji obdaništa. Očekujemo investiciju čija je vrednost oko 300 miliona dinara. To je nešto što je najkapitalnije što će se raditi u ovom trenutku.
Aktuelna je i najava rekonstrukcije zelene pijace u Koceljevi.

–Mi u narednom periodu planiramo realizaciju i ove investicije. Za sada ne mogu da preciziram ni vreme početka niti rokove za izvođenje radova. Projekat zelene pijace radimo zajedno sa Ministartsvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Jedna smo od retkih opština koja je ušla u ovaj projekat. U 2020-oj smo uradili idejni projekat za zelenu pijacu. Na osnovu idejnog rešenja raspisali smo javnu nabavku za izvođački projekat. Očekujemo da ćemo ubrzo imati to konačno rešenje koje će nam poslužiti da se raspiše javna nabavka za izgradnju zelene pijace koja je sada u katastrofalnom stanju. Uradićemo jednu modernu pijacu. Ona će imati mogućnost stavljanja i u drugu funkciju.

Može li se stati na put nemarnim građanima, nesavesnim pa i bahatim pojedincima,njihovim postupcima poput paljenja kontejnera, parkiranja i uzurpacije zelenih i javnih površina, ostavljanja pasa lutalica? Ima li lokalna samouprava mehanizme da efikasno reaguje?
-Kao rešenje za sve ja vidim instaliranje video nadzora. U tom slučaju ne može niko da kaže da se nešto nije dogodilo ako je to kamera zabeležila. Ipak, mi moramo svi zajedno da se menjamo. U tome i jeste suština. Ako idemo kaznenom politikom, nešto ćemo uraditi, ali to nije trajno rešenje. Možda se javi i revolt. Ali, da bismo napravili ovu sredinu boljom, kvalitetnijom, moramo da imamo video nadzor i da se menjamo. Na sve dobronamerne sugestije mi reagujemo adekvatno.

Ove godine epidemiološke prilike odložile su brojne događaje u našoj zemlji. Među onim manifestacijama koje nisu održane nalazi se i Festival zimnice. Ovaj sajam ima za cilj promociju tradicionalnih proizvoda, podršku selu i proizvođačima, a posebno ženskom preduzetništvu. Sa tom idejom pokrenut je i projekat edukativnog karaktera “Moj proizvod-moje gazdinstvo, moj kraj” koji insistira na stvaranju što kvalitetnijeg i atraktivnijeg finalnog proizvoda.

–Ove godine, na žalost, nismo imali Festival zimnice. Nadam se da će Nova godina biti mnogo bolja u tom segmentu. Naravno da se obraća pažnja na svakog proizvođača zimnice, bez obzira na okolnosti. Oni su uskraćeni za jednu veoma važnu prodajnu aktivnost na sajmu. Mi iz opštine pokušavamo da iznađemo način da im pružimo svaku vrstu podrške. Daleko od toga da proizvodi zimnice nisu i ove godine našli put do korisnika i kupaca, ali moramo istaći da značajan deo prerađevina od voća i povrća, proizvođači plasiraju na Festivalu zimnice koji iz godine u godinu posećuje sve veći broj ljudi, a samim tim i kupaca. Što se tiče projekta mi učestvujemo aktivno u tom projektu a sve u cilju da našim proizvođačima pružimo što veća znanja i saznanja, da im omogućimo da uz što manja ulaganja novca i rada dobiju isti efekat. Svako ko nam se javio za bilo koju vrstu pomoći, mislim da je naišao na otvorena vrata, razumevanje i podršku. Važno je da i u narednom periodu održe i kvalitet ali i kvantitet svojih prerađevina. Svi mi se ponosimo Festivalom zimnice i nastojimo da negujemo i razvijamo ovu manifestaciju. U susret Novoj godini i praznicima u Koceljevi je postavljena novogodišnja rasveta. Građani su, sudeći po reakcijama na društvenim mrežama, veoma pozitivno reagovali na brojne nove ukrase.

–Pokušali smo da razbijemo sivilo i monotoniju u kojoj smo se našli svi zbog epidemije koronavirusa. Ovo je jedan od načina. Ali i poruka građanima da se, uprkos svemu, život odvija, ide dalje, da mi grabimo krupnim koracima napred, bar što se tiče Koceljeve. Obraća se pažnja na kvalitet života, na sitnice. Težimo da napravimo bolje. Da razmišljamo i o detaljima. U svakom slučaju, svim građanima i čitaocima “Glasa Podrinja” želim pre svega da ih u Novoj godini služi dobro zdravlje, da pronađemo snagu u sebi i iz ove borbe protiv virusa izađemo kao pobednici. Svima želim sve najbolje i na ličnom i na poslovnom planu i verujem da će nam 2021-a biti bolja i uspešnija od prethodne.
V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa