11. februar 2021.11. feb 2021.
Eksploatacija obnovljivih izvora energije
Sastanci održanih u opštinama Bogatić i Vladimirci

Eksploatacija obnovljivih izvora energije

Država Srbija će po prvi put podsticati ulaganje u obnovljive izvore energije
U sklopu aktivnosti vezano za geotermalna istraživanja i eksploataciju obnovljivih izvora energije, u četvrtak 04. februara održani su sastanci u opštinama Bogatić i Vladimirci na kojima su pored rukovodstva ovih lokalnih samouoprava učestvovali Profesor dr Dejan Milenić, sa Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu, sa saradnicima i Vladan Krasavac, načelnik Mačavanskog upravnog okruga.

Bogatić je lokalna samouprava na području Mačavanskog upravnog okruga koja je među prvima započela aktivnosti vezano za eksploataciju geotermalne energije. Na sastanku se razgovaralo o brojnim temama od značaja za korišćenje ovog resursa. Izneti su planovi za naredni period, vrednost investicija i rokovi za realizaciju projekata. S obzirom na saznanja da se u narednom periodu očekuje usvajanje Zakona o obnovljivim izvorima energije otvara se razvojna šansa za opštinu Bogatić, ali i sve druge lokalne samouprave koje će u budućnosti koristiti obnovljive izvore energije. Država Srbija će po prvi put podsticati ulaganje u obnovljive izvore energije, kojima obiluje naša zemlja. U planu je da se u što skorije vreme uradi Studija izvodljivosti za naseljeno mesto Bogatić sa bušotine BB2 i da se nakon toga krene u proces toplifikacije čitavog naseljenog mesta Bogatić. Ovim će se postići ne samo velike finansijske uštede, već i zaštita životne sredine od zagađenja. Domaćin skupa u Bogatiću bio je Milan Damnjanović, predsednik opštine sa saradnicima.

U opštini Vladimirci održan je sastanak na temu Projektne dokumentacije geotermalne bušotine. Predsednik opštine Goran Zarić i zamenik predsednika opštine Milorad Milinković su Profesora dr Dejana Milenića i Vladana Krasavca, načelnika Mačvanskog upravnog okruga informisali o Projektnoj dokumentaciji sa kojom će ova opština konkurisati za finansijska sredstva kod Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Projekat je vredan 30 miliona dinara, a realizacijom ove investicije u velikoj meri će se izmeniti kvalitet života stanovnicima ove Posavotamnavske varošice ali i okolnih mesta. Predviđena je bušotina od 500 metara sa temperaturom vode koja dostiže 40 stepeni. Ovaj resurs koristio bi se za grejanje ustanova i objekata za stanovanje na području čitave varošice, ali i za razvoj banjskog turizma, kao značajne grane privrede.

U narednom periodu očekuje se nastavak aktivnosti u cilju realizacije započetih projekata, kako bi se iskoristili prirodni potencijali lokalnih samouprava, a sve u interesu boljeg života svih naših građana.
Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa