29. april 2021.29. apr 2021.
Poučna priča iz Londona
FUDBAL: NAVIJAČI PROTIV NOVCA

Poučna priča iz Londona

Projekat „Super liga“ je, bar za sada, zaustavljen i tradicija fudbala, odnosno protesti navijača u Engleskoj dali su rezultat. Polovina osnivača novog takmičenja je odustalo od njega, međutim ostaje upitnik da li je i konačno poražena ideja ili je ona neminovna. Ipak, tamo gde je sve zaustavljeno, na ostrvu, postoji jedan klub čija sudbina je parabola aktuelnog trenutka.

Vimbldon uglavnom asocira na tenis, međutim u poznatom londonskom okrugu postoji Fudbalski klub tog imena. Pamte ga pasionirani ljubitelji s kraja osamdesetih i tokom devedesetih godina. Deceniju i po igrao je Premijer ligu, uvek klub sa najmanjim budžetom, a opet dovoljno jak da bude na sredini tabele. Kada je krajem prošlog veka dobio nove vlasnike, najavljena renesansa je propala i klub je morao u niži rang 2000. godine. Već je loptanje postalo ozbiljan biznis i novi vlasnik je želeo, poput američkih franšiza, da tim preseli na drugo mesto gde će brend imati bolji plasman, iskazano surovim tržišnim vokabularom. Predlagao je Dablin, potom Milton Kin (90 km severno od Londona), navijači su protestvovali i onda je usledio stav prvog čoveka kluba, uprošćeno, ovo je moj klub, ja odlučujem. Preselio je ekipu u Milton Kin, promenjeno je ime u MK dons, klupske boje. Grupa navijača „Vomblisa“ nije se mirila sa porazom. Nekoliko preduzimljiv ljudi među njima su registrovali AFC Vimbldon, istih boja kao nekadašnji FC, napravili probu za sve zainteresovane da igraju fudbal, odabrano je dvadesetak momaka i klub je startovao od najnižeg ranga, devetog u piramidi engleskog fudbala. „Želeli smo samo da imamo klub za koji ćemo navijati, nevažno u kojem rangu igra“ govorili su osnivači. Zbilo se sve to 2002. godine. Danas je 2021. Vimbldon se takmiči u Ligi jedan (treći rang), gde je i MK dons. Borba za nasleđe još traje, oba tima tvrde da su istinski naslednici starog kluba, utakmice između njih imaju poseban naboj. Vimbldon je za 20 godina dosegao sa dna do trećeg nivoa, MK je započeo svoju misiju u trećem rangu. Po pitanju Vimbldona, navijači su uspeli, čini se, ipak živi i surovi projekat 90 km severno, preživljavao je i ispadanje u četvrti rang, osetio čar nastupa u drugom. Možda ova priča ukazuje na neminovnost koegzistencije u budućnosti. Mogao bi FC Vibldon biti Liga šampiona nekada, AFC aktuelni evropski sistem takmičenja, a MK Dons Super liga.
Neki budući pobednici bi se sporili ko je istinski šampion Evrope. Savezi stoje čvrsto na stanovištu da timovi koji se odluče za Super ligu ne mogu nastupati u takmičenjima u svojim državama.

foto: londonnewsonline.co.uk


Na drugoj strani sujeta Florentina Pereza i Anjelija (glavnih kreatora Super lige) ozbiljno je povređena i ističu da je projekat živ, najavljujući kazne za klubove koji su istupili. Anjeli tvrdi kako je mnogo zainteresovanih za nastup. U Španiji je konkurencija previše slaba, Arsenal i Totenhem u ovom trenutku imaju novca, ali ne kvalitet za Ligu šampiona...

Oživele su ideje Britanske lige, stidljivo Balkanska liga, Belgija i Holandija su blizu zajedničkog takmičenja, o tome se govori i u Skandinaviji. Vreme će pokazati, ali lepo je znati da narod i tradicija mogu imati uticaj nad veličanstvom finansijskog interesa.
Dušan Blagojević

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa