10. jun 2021.10. jun 2021.
Rebalans zbog povećanja prihoda  i besplatan prevoz za starije
ODRŽANA OSMA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA ŠAPCA

Rebalans zbog povećanja prihoda i besplatan prevoz za starije

“Imaćemo do kraja godine veće prihode u budžetu za oko 279 miliona dinara. Druga najbitnija odluka je besplatan prevoz za sve naše sugrađane koji imaju 65 i više godina. Oni će moći na svim linijama gradskog i prigradskog saobraćaja da se voze neograničen broj puta” rekao je gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić
Dve najvažnije tačke osme sednice Skupštine Grada Šapca, održane u prošlu sredu, usvojene su jednoglasno: drugi rebalans budžeta Grada i odluka o besplatnom gradskom i prigradskom prevozu za sve građane stare 65 i više godina.

-Rebalans smo imali zbog toga što poslovanje grada, po onome što smo videli u prvih pet meseci, je izuzetno dobro. Imaćemo do kraja godine veće prihode u budžetu za oko 279 miliona dinara. Lično mislim da će prihodi biti i veći. Učešće u finansiranju aktivnosti Grada Šapca imali su i Ministarstvo privrede, Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo kulture. Takođe, postojala je potreba za raspoređivanjem sredstava koja su opredeljena iz povraćaja sredstava od poreza na imovinu, to su sredstva koja će mesne zajednice koristiti za infrastrukturne projekte. Druga najbitnija odluka je besplatan prevoz za sve naše sugrađane koji imaju 65 i više godina. Oni će moći na svim linijama gradskog i prigradskog saobraćaja da se voze neograničen broj puta. Tokom prethodnog perioda su nas ubeđivali da oko 24.670 naših sugrađanina sada pripadaju ovoj kategoriji, ne mogu zbog ogromnog novca koji treba da se izdvoji da budu finansirani. Mi smo pokazali odgovoran odnos prema finansijama i stekli su se uslovi da se donese odluka o finansiranju prevoza starijih sugrađana iz budžeta. Oni su gradili ovaj grad i na ovakav način želimo da pokažemo da brinemo o njima, rekao je gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić.



Sednica je počela minutom ćutanja za preminulog odbornika Sretena Živanića sa liste Nebojša Zelenović “Šabac je naš”. Kao prva tačka dnevnog reda potvrđen je mandat Milijani Vraštanović, koja ga je zamenila. Vraštanovićeva se pojavila na zasedanju i tako postala prva odbornica opozicije koja je sela u odborničku klupu u ovom sazivu Skupštine. Odbornici vladajuće koalicije pohvalili su njenu odluku, dok je stranka Zajedno za Srbiju izdala saopštenje u kom navodi da ne podržava i ne odobrava postupak svoje odbornice.

Predsednik Skupštine Grada Šapca Nemanja Pajić izrazio je zadovoljstvo što je odbornica Vraštanović odlučila da učestvuje u radu Skupštine i smatra da je to dobro za građane.

-Prisustvo što većeg broja odbornika i učestvovanje u raspravi donosi argumente za i protiv i tako građani mogu bolje da razumeju odluke koje se donose. Žao mi je što nisu svi odbornici odlučili da dođu, ali verujem da će vremenom shvatiti da je to pogrešna odluka i doći da ukrste argumente sa drugim odbornicima. Odluke svakako donosimo u korist grada i građana. Skupština prati dinamičan rad izvršne vlasti u Gradskoj upravi. Ima dosta promena u budžetu, odličan je završni račun, imamo suficit koji se raspoređuje na najbolji način, a to su investicije, rekao je Nemanja Pajić.

Rebalans smo imali zbog toga što poslovanje grada, po onome što smo videli u prvih pet meseci, je izuzetno dobro


Među važnim tačkama osme sednice našli su se planovi detaljne regulacije za izradu kanalizacione mreže sa postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda u Drenovcu, Lipolistu, Prnjavoru i Slepčeviću. Takođe, na dnevnom redu je bila i usklađenost planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja javnih preduzeća za prva tri meseca ove godine.

Odbornici su izglasali i o predlogu rešenja o imenovanju članova Upravnog odbora Fondacije Stanislav Vinaver. Činiće ga: Sonja Bokun Đinić, master kulturne politike, sa bogatim iskustvom u projektima iz kulture, autor više publikacija iz oblasti kulture; Sonja Živković, diplomirani muzički pedagog, nastavnik, a od prošle jeseni i direktor muzičke škole “Mihailo Vukdragović” i Zoran Nikolić, diplomirani inženjer šumarstva, poznavalac dela Stanislava Vinavera i autor knjige “Vinaverova konstanta”.

Dosadašnji direktor Centra za stručno usavršavanje, Branko Filipović, po isteku mandata još jednom je imenovan na ovu funkciju u trajanju od četiri godine.

Između ostalog, među tačkama je bio i predlog odluke o boji i načinu označivanja vozila, plovila i opreme Komunalne milicije kao i raspuštanje lokalnog antikorupcijskog Foruma Grada Šapca.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa