10. jun 2021.10. jun 2021.
poslednji meč (maj 2021.)

poslednji meč (maj 2021.)

FUDBAL: SEĆANjE NA ELITU

A sad adio

Ukupnbo 142 prvenstvene superligaške utakmice i deset kup mečvea. Ekipu predvodila tri trenera kao stalna rešenja. Stadion i eliminacija Crvene Zvezde najveće dostignuće
Kada uskoro Mačva odradi prvi trening u okviru letnjih priprema i zvanično će započeti nova sezona, a ona 2020/21. će dobiti epitet prethodne. Četvorogodišnji superligaški period je prošlost koja se lagano seli u sećanja navijača. Mi se opraštamo uz mali pregled četvorosezonske superligaške ere.
Nije bio slavan početak, 22. jula 2017, u prvom kolu, Partizan je u Beogradu Mačvu pobedio 6:1, beše 30 plus i u večernjim satima. Taj meč su započeli: Filipović (danas TSC), Pejović (MAČVA), Rajović (Jedinstvo Ub), Ivić (Loznica), Jovanović (Žarkovo), Lazarević (BASK), Gemović (Vojvodina), Obrovac (MAČVA), Matić (Atromitos), Adamović (MAČVA), Jeremić (Vestur), ulazili su: Protić (Inđija), J. Jovanović (Dunav) i Marković (MAČVA). Poslednji meč je trijumf nad Zlatiborom 18. maja, u duelu gde su nastupili: Samurović, Pejović (V. Jovanović), Tripković, Subotić, Obrovac, Ortiz, Mijailović, Adamović, Knežević, Sladojević, Đoković (Panić). Strelac prvog gola bio je Lazarević sa bele tačke, poslednji je delo Kolumbijca Ortiza.

Pamtićemo...
Istorija pamti remi sa neprikosnovenim Splićanima 1:1 u sezoni kada je Mačva bila među šest najboljih ekipa Kraljevine Jugoslavije 1931. Pobede nad Zvezdom i Partizanom u Beogradu obeležile su prvoligaške godine FNRJ (1950-1952), a iz elite Republike Srbije nezaboravna je eliminacija Crvene Zvezde u Kupu, marta 2018, posle boljeg izvođenja jedanaesteraca, 5:4 i polufinale Kupa iste sezone.
Mogli bi se naglasiti remi u Beogradu protiv Partizana 0:0 snežnog decembra 2018, kao i pobeda nad danas moćnim Čukaričkim 1:0 1. decembra 2018, odnosno 0:0 protiv Radničkog iz Niša u aprilu 2019. kada su Šapčani prekinuli niz onda vicešampiona od deset uzastopnih pobeda.


Između ovih mečeva, računajući i njih, Šapčani su odigrali 142 prvenstvene utakmice, zabeleživši 30 pobeda, 30 remija i 82 poraza. Postigla je Mačva 106 golova, primila 224. Prve dve sezone su značajno uspešnije od druge dve. Opstanak je izboren rutinski u njima, osvojeno je 12. mesto u obe, a potom je usledilo 16, odnosno poslednje i pretposlednje 19.

foto: starsportphoto.com


Najubedljiviji trijumfi ostvareni na domaćem i gostujućem terenu su protiv Radnika 4:0 u septembru 2017. i u Ivanjici, protiv Javora, istim rezultatom u avgustu iste godine. Surdulica je nanela i najteži poraz Mačvi u Šapcu, nedavnih 5:0, dok se najgore šabačka ekipa na gostovanju provela na Banjici maja tekuće godine kada je Rad pobedio ovdašnju ekipu 7:1.

Ukupno 23 ekipe je igralo najviši rang tokom četiri sezone kada je jedna od njih bila i Mačva. Četiri trenera su dobijala priliku na duže staze u klubu. Najviše je ekipu predvodio Dragan Aničić (danas u Železničaru iz Pančeva), u dva mandata, od januara 2017. do oktobra 2018. i između septembra 2019. do januara 2021. Između dva „Anikina“ perioda, Mačvu je predvodio Darko Tešović (trenutno bez kluba). Od januara do maja 2021. najpre je na kormilu bio dovjac Slaviša Jelić – Alfred Jermaniš, iako je Jelić više utakmica bio pod suspenzijom, a potom je Slovenac samostalno vodio ekipu.

stadion: foto FB strana kluba


Stadion najveća zaostavština
Pobede ostaju u sećanjima, igre su zalog za budućnost, no najveća, bez premca, zaostavština kluba iz Super lige je infrastrukturno dostignuće. Stadion u Pocerskoj 1 dobio je potpuno novi izgled. Rekonstruisana je apsolutno zapadna tribina, modernizovan podtribinski prostor, prvi put su zasijali reflektori, odvojen je boks za gostujuće navijače, a na mestu nekadašnje „grbavice“ postavljen je teren sa veštačkom travom. Uslovi nedostižni za mnoge prvoligaše i superligaše.

A sad adio, a sad adio elitni rangu. Usponi i padovi su logičan put svih, važno je da pauza do sledećeg uzleta ne bude ni 20, ni 65 godina, nego mnogo kraća, da ne bude „ko zna gde i ko zna kad“.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa