30. decembar 2021.30. dec 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

PREDSEDNIK OPŠTINE VLADIMIRCI GORAN ZARIĆ

Ozarićemo Vladimirce

„Nadamo se odlasku korone što bi nas sigurno ozarilo ali i asfaltiranju i brojnim poslovima koje smo radili u godini na isteku. Koristim priliku da žiteljima svoje opštine ali i svim ljudima dobre volje čestitam 2022. godinu i Božić, poželim dobro zdravlje iznad svega sa nadom da se viđamo u Vladimircima koji više nisu slepo crevo već opština koja diše punim plućima i ima velike planove, završio je svoj osvrt na 2021. godinu ali i planove za 2022. godinu od koje se očekuje puno, predsednik Opštine Vladimirci Goran Zarić
Goran Zarić je relativno kratko na čelu Opštine Vladimirci ali je sa svojim timom spremno prošao i pandemijske brige ali i poplave i nesvakidašnje probleme sa snegom, i do pola metra, u svih 29 sela i samoj varošici:
Ko se u kolo hvata, u noge se uzda, veli naš narod, uz prepoznatljiv osmeh zborio je čelni čovek Opštine Vladimirci i dodao, istina je sve rečeno ali to da se na muci poznaju junaci. Ne mogu reći da je sve išlo glatko ali žitelji opštine su položili ispit. Kako vakcinisanjem i odgovornim ponašanjem mada je bilo i suprotnih primera. Do kraja, svako odlučuje o svom životu u meri u kojoj se o njemu brine. Opet nevolje poput poplava i tog nesvakidašnjeg snega, neko će reći kad mu vreme nije, neko čemu ste se nadali, ali u okviru svojih mogućnosti sve se saniralo ali i očistilo, gde u prvi plan idu komplimenti na račun JKP „Izvor“. Mala smo opština, skromna mehanizacija nadomeštena je danonoćnim radom i eto sada imamo uigran tim za dolazeću zimu koja ima svoje ćudi.

Bilo je tokom godine i dosta priče o geotermalnoj bušotini, potom banji Vladimirci, obnovljivoj energiji.
-Velika je stvar za budućnost opštine da imamo potencijale za razvijanje. Već opredeljenih 13 miliona dinara državnih para za bušotinu koja će nadamo se u dogledno vreme pokazati da li imamo pravo na veća očekivanja. Bude li tako banja će biti nešto što je i više od očekivanog. U blizini smo velikih gradova pa se nadamo, bude li sreće, i nadomak života o kojem se samo mašta. Ali ističem ništa bez pomoći države uz veliku zahvalnost, nezaboravlja čelni čovek Vladimiraca.

O obnovljivoj energiji lome se koplja a i tu Vladimirci imaju svoj adut:
- Uveliko se razmatra kako bi se potencijali za postavljanje panela iskoristili. Naravno priroda i podatak da smo poljoprivredni kraj govori da moramo brinuti o svemu pre donošenja bilo kakve odluke, veli predsednik opštine.

Tokom godine mnogo se radilo na asfaltiranju seoskih puteva ali se tu, utisak je, neće stati:
- Čak šta više, planovi su veliki što iz budžeta što uz pomoć države nadamo se ispunjenju svih realnih želja kao putokaz kako da mlade zadržimo na selu.

Podatak da dnevno u Vladimirce stiže oko 1000 đaka, uz obezbeđen prevoz, i to iz Valjeva i Obrenovca te komšijskih sredina i same opštine, vredno je pomene:
- Mi imamo i uređenu osnovnu školu „Žika Popović“ ali i Posavotamnavsku srednju školu sa Domom učenika. Uređenjem i ograđivanjem dvorišta srednje škole stvoriće se uslovi po kojima će ona biti u samom vrhu ovog dela Srbije. Imamo i osnovnu školu „Jovan Cvijić“ u Debrcu, koja zadovolja potrebe stanovništva koje gravitira tom delu opštine ali i brojna odeljenja po selima koja su uglavnom uređena po standardima.

Ne mogu reći da je sve išlo glatko ali žitelji opštine su položili ispit. Kako vakcinisanjem i odgovornim ponašanjem mada je bilo i suprotnih primera


O poljoprivredi, putevima brine se i uvek upućije ka boljitku:
- Poljoprivredni proizvođači imaju mogućnost da ih struka uputi u sve pogodnosti da žive kvalitetnije i uz planove koji vode u više nego bolji život. Putevi su deo koji moramo rešavati do nivoa atarskih puteva, pravično i na zadovoljstvo svih a opet zarad budućnosti sela.

I pored sušne godine JKP „Izvor“ je dao svoj maksimum:
-Moramo se opet vratiti narodnoj izreci, na muci se poznaju junaci. Bilo je iznad očekivanja iako realno nije lako održavati mrežu u dužini koja se meri stotinama kilometara.

Centar za socijalni rad ispunjava koliko je to moguće brojne zahteve korisnika.
-Sam podatak da se brine o čak 2500 nevoljnika govori za sebe. Trudimo se da ispunimo svaki zahtev koji ispunjava zakonske uslove ali u okviru materijalnih mogućnosti. Geronto služba će nastaviti svoj rad jer ni na najstarije kojima treba pomoć ne smemo zaboraviti, kaže Zarić.

Predškolska ustanova „Suncokreti“ je svetionik brige o najmlađima:
-Kapa dole za rad ove ustanove koja slobodno možemo reći ima evro standarde pa očekujemo nove poslovne podvige poput već par projekata koje su realizovali sa fondacijom Novak Đoković.
Zanimljiva je ideja o podizanju na viši nivo rad biblioteke „Diša Atić“ i turističke organizacije:

-Lepo je da se neko setio da uz uspehe u radu ne zaboravimo ni pretke. Voleo bih, a ne sumnjam da je želja svih da upriličimo izložbe o starinama, da uredimo trg u tom smislu i mlade podsetimo kako na običaje tako i na znamenite ljude. Realizaciju ostavljamo za narednu godinu.

Crveni krst i komesarijat za izbegla i raseljena lica su primer mnogima:
- Zbrinuli smo oko 3000 nevoljnika u prolazu a oko 1000 je ostalo na ovom terenu. Radi i kuhinja za najugroženije a na brojnim akcijama vidi se da smo u vrhu i humanih koji poklanjaju tečnost koja život znači, što nas dodatno raduje, tvrdi Zarić.

Sport je neizbežno pitanje ali i nešto što selu mnogo znači:

Mi brinemo o fudbalu koliko je guber dug ali nezaboravljamo ni seoske olimpijske igre. Biće tako i nadalje jer mladi su naša velika briga pa niče sve više terena za male sportove.

Manifestacija „Gudijada“ je priča za sebe u okviru petrovdanskih dana:
-Ne smiruju se komentari o viđenom a mi smo imali priliku da pokažemo lepotu druženja i prepoznatljivo gostoprimstvo. Bila je to nestvarna slika reke ljudi iz ovog dela Srbije a u narednim godinama biće i bolje, reči su predsednika opštine.

Usvojen je budžet za 2022.godinu, koji su planovi:
- Da se uklopimo u tu sumu od nepunih 574 miliona dinara i da se uz pomoć države pomerimo značajno napred. Nadamo se odlasku korone što bi nas sigurno ozarilo ali i asfaltiranju i brojnim poslovima koje smo radili u godini na isteku. Koristim priliku da žiteljima svoje opštine ali i svim ljudima dobre volje čestitam 2022. godinu i Božić, poželim dobro zdravlje iznad svega sa nadom da se viđamo u Vladimircima koji više nisu slepo crevo već opština koja diše punim plućima i ima velike planove, završio je svoj osvrt na 2021. godinu ali i planove za 2022. godinu od koje se očekuje puno, predsednik Opštine Vladimirci Goran Zarić.
S.K.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa