14. april 2022.14. apr 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Promocija knjige posvećene Mijailu Grušanoviću

Mikan za sva vremena

Delo živoj legendi šabačke i srpske košarke. Najvažniji trofej za glavnog junaka. Sportista koji je životom primer za druge. Svaki njegov meč je inspiracija
Mijailo Grušanović je najpoznatiji i po mnogima najbolji, a svakako najupečatljiviji šabački košarkaš doživeo je privilegiju da za života dobije knjigu posvećenu njemu. Momčilo Ivanović, nekadašnji košarkaški trener i hroničar ovog sporta kod nas sažeo je svoja sećanja i sećanja drugih u knjigu jednostavnog imena “Mikan”.

-Nije bilo teško doći do podataka o Mikanu, ali je bilo teško odabrati segmente o delu čoveka o kome je sve već rečeno. Njega svi znaju, svi ga se rado sete kada evociraju uspomene i on je inspiracija bio u svakom svom meču. Zajedno sa Stepandićem je obeležio ukatnu eru šabačke muške košarke – istakao je autor.

Grušanovićeva karijera trajala je više od tri decenije. Vodila ga je od Bogatića i Šapca do Beograda, Novog Sada, Vršca, Čačka. Bio je i fudbaler amaterskog kluba „Duško“ iz rodnog Klenja.

-Ovo delo je za mene trofej koji će zauzimati zauvek posebno mesto. Kroz karijeru sam se trudio da uvek budem najbolji što mogu biti, ali da neko čitavu knjigu posveti meni je čast nad častima. Hvala svim trenerima i saigračima, jer bez njih ne bi bilo ni mene. Hvala i mojoj porodici koja je bila i ostala podrška u karijeri i u životu, podrška koja me nosi - rekao je Mijailo Mikan Grušanović.
Knjiga koja ponese lično ime ili nadimak ostaje večno vezana za onoga kome je posvećena.

Foto: "Glas Podrinja"


-Impresionirao je ne samo igrom, nego i životom, tom vezanošću za zemlju koja ga nije napuštala ni kada je bio na vrhuncu. Novac ga nije promenio, istinske vrednosti je baštinio iznad materijalnog i to mogu samo posebni ljudi – uveren je prof. dr. Vladimir Koprivica.

Kroz svoju karijeru, gde god je nastupao Grušanović je bio promoter svog kraja istakao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.

-Grušanović je jedan od najvećih sportista Mačvanskog okruga, strastven, posvećen, ne samo košarci, već i drugim sportovima. Siguran sam da će i kroz knjigu mladi dobijati smernice kako biti uspešan i dugovečna na visokom nivou kao što je bio Mikan Grušanović - uveren je Aleksandar Pajić.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa