22. decembar 2022.22. dec 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

TRIBINA ZA MLADE O BEZBEDNOSTI U SAOBRAĆAJU

Neodgovornost nosi trajne posledice

„Mladi su imali priliku da iz prve ruke čuju negativno iskustvo i ishod jedne saobraćajne nezgode i na taj način izvuku pouku, a to je da izaberu pravi put“, kaže Slaviša Savić iz Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga. „Najčešći prekršaj koji dovode do saobraćajnih nezgoda je prekoračenje brzine, a indirektno su to i voznja pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, što i utiče na to da dođe do prekoračenja brzine“, navodi Zoran Selenić načelnik Odeljenja Saobraćajne policije
Učenici završnih razreda Šabačke gimnazije, Ekonomske škole “Stana Milanović“, Medicinske škole “Dr Andra Jovanović“ i Tehničke škole imali su prošle srede predavanje o bezbednoj vožnji.

Predavanje su realizovali Odeljenje saobraćajne policije Policijkse uprave Šabac, Agencija za bezbednost saobraćaja i Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima grada Šapca, kao i promoter bezbednosti u saobraćaju Slaviša Savić iz Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga i reprezentativac Srbije u fudbalu Strahinja Pavlović.

Foto: Glas Podrinja, udruženje paraplegičara, Slaviša Savić: Do moje invalidnosti je dovela saobraćajna nezgoda koju sam doživeo kao učenik treće godine srednje škole, zbog prebrze vože i nevezivanja pojasa


Upravo ovaj uzrast, mladi koji su tek položili vožnju, ili su u procesu polaganja, česti su učesnici saobraćajnih nezgoda. Putem video prezentacija, ali i iz ličnih priča, učesnici predavanja pokušali su da im objasne koliko je važno da poštuju saobraćajne propise i sa kakvim se sve posledicama mogu suočiti zbog njihovog nepoštovanja.

Foto: Glas Podrinja, agencija za bezbednost saobraćaja, Veljko Đuričić: Svake godine u Srbiji pogine oko 100 mladih


-Mladi su imali priliku da iz prve ruke čuju negativno iskustvo i ishod jedne saobraćajne nezgode i na taj način izvuku pouku, a to je da izaberu pravi put. Izbor je da li će poštovati saobraćajne propise i odgovorno se ponašati, ili će krenuti putem kojim sam ja išao. Do moje invalidnosti je dovela saobraćajna nezgoda koju sam doživeo kao učenik treće godine srednje škole, zbog prebrze vože i nevezivanja pojasa. Trajna invalidnost je nešto što nosim sa sobom 28 godina i nosiću čitavog života, rekao je Slaviša Savić koji svaku priliku koristi kako bi mladima ličnim primerom pokazao koliko je važno da poštuju saobraćajne propise.

Na teritoriji Mačvanskog okruga tokom prošle i ove godine, u saobraćajnim nezgodama, život je izgubilo 12 osoba mlađih od 21 godine.

-Pod mladim vozačima ne mislimo samo na one mlade po godinama života, nego i po vozačkom iskustvu. Nažalost, oni često učestvuju u saobraćajnim nezgodama i to onim sa najtežim posledicama. Ovom tribinom želimo da ovim mladim ljudima, koji sada polažu vožnju ili poseduju probne vozačke dozvole, skrenemo pažnju na taj problem. Najčešći prekršaj koji dovode do saobraćajnih nezgoda je prekoračenje brzine, a indirektno su to i voznja pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, što i utiče na to da dođe do prekoračenja brzine. Nekorišćenje pojasa ne utiče na nastanak saobraćajne nezgode, ali utiče na njen ishod, naveo je Zoran Selenić, načelnik Odeljenja saobraćajne policije PU Šabac.

Foto: Glas Podrinja, načelnik odeljenja saobraćajne policije PU Šabac, Zoran Selenić: Nekorišćenje pojasa ne utiče na nastanak saobraćajne nezgode, ali utiče na njen ishod


Veljko Ćurčić iz Agencije za bezbednost saobraćaja je istakao da su mladi prepoznati kao veoma ugrožena kategorija učesnika u saobraćaju. Svake godine u Srbiji pogine oko 100 mladih.

Reprezentativac u akciji
Mladi fudbaler Strahinja Pavlović na predavanju se pojavio kao neko ko svojim stavom može da utiče na mlade i čije mišljenje oni žele da čuju.

Foto: Glas Podrinja


-Jako je bitno da mladi poštuju sve saobraćajne propise. Oni brzo žive i žele sve brzo. Važno je da im pošaljemo pravu poruku, da obrate pažnju na to kako se ponašaju u saobraćaju. Do pre tri, četiri godine i sam sam imao probnu dozvolu. Uobičajeno je da se u početku prave saobraćajni prekršaji, ali svi treba da shvate da brža vožnja i nepoštovanje propisa ne donose ništa dobro, rekao je Strahinja Pavlović.


-Agencija za bezbednost saobraćaja prepoznala je problem i u saradnji sa lokalnim savetom za bezbednost saobraćaja u Šapcu, sa saobraćajnom policijom i Udruženjem paraplegičara Mačvanskog okruga realizujemo edukativnu tribinu za mlade. Cilj tribine je da se mladima ukaže na važnost bezbednog ponašanja u saobraćaju. Razgovaraćemo sa njima o značaju korišćenja sigurnosnog pojasa, štetnosti korišćenja mobilnog telefona tokom vožnje, o posledicama koje nosi brža vožnja i vožnja pod dejstvom alkohola, rekao je Ćurčić i dodao da je ovo samo jedna od aktivnosti koje Agencija organizuje u Šapcu, a da je ranije fokus bio i na drugim grupama učesnika u saobraćaju.
Predavanje je održano u sali Šabačke gimnazije.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa