15. februar 2023.15. feb 2023.
Ima li mesta polemici
SVETI TRIFUN I(LI) SVETI VALENTIN

Ima li mesta polemici

Sveti Trifun, i(li) Sveti Valentin? Koji je „naš“, a koji „njihov“?
Juče, 14. februara, SPC i vernici obeležili su Svetog Trifuna, a pripadnici rimo-katoličke veroispovesti Svetog Valentina. Ova činjenica nekima predstavlja izazov i večiti motiv za polemiku: Šta i koga praznovati?

Sveti mučenik Trifun živeo je u trećem veku, u Maloj Aziji. Kada je car Gordijan čuo da molitvom isceljuje bolesne, pozvao ga je da dođe u Rim i izleči njegovu duševno obolelu kćer. Skromni mladić Trifun izlečio je Gordijanu, a car ga je nagradio obiljem darova. On je sve razdelio siromašnima i vratio se u svoje selo da čuva guske i Bogu se moli. Pogubljen je za vreme cara Dekija, koji je progonio hrišćane, 14. februara 250. godine. Kao zaštitnika slave ga vinogradari, vinari i gostioničari.

U zapadno-hrišćanskoj tradiciji, proslavljen je Sveti Valentin, koji SPC obeležava 19 jula (po novom kalendaru). U pitanju je isti svetitelj koji je živeo u 3. veku, u vreme cara Klaudija. Da bi zabuna bila veća, pored svetog sveštenika Valentina, u isto vreme je živeo i episkop Valentin, koga Srpska pravoslavna crkva pominje 12. avgusta.

O svetom svešteniku Valentinu pisao je Sveti Vladika Nikolaj u Ohridskom prologu: „Valentin sveštenik bi predan nekom vojvodi Asteriju, da bi ga ovaj usavetovao da se odrekne Hrista. No Valentin molitvom isceli Asterijevu ćerku, koja dve godine beše slepa, i krsti po tom Asterija i sav dom njegov. Svi oni na razne načine primiše muke i smrt za Hrista Gospoda, koji ih primi u besmrtno carstvo svoje, da se večno raduju.“

Izgleda da polemici mesta nema.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa