18. maj 2023.18. maj 2023.
Prolazak kroz cilj nakon 30 sati, Foto: Privatni fb. profil

Prolazak kroz cilj nakon 30 sati, Foto: Privatni fb. profil

PETAR KURDULIĆ, ULTRAMARATONAC IZ ŠAPCA, učesnik ultrabalatona 2023. godine

Izdržljivost tela, snaga volje

Krug oko jezera Balaton. Poseban vid izazova. Nešto više od polovine završilo. Podrška porodice ključna. Psihološka snaga na ispitu. Cilj uskoro zavšriti stotinu maratona. Priprema za jesen
Maraton je najizazovnija atletska disciplina, nadmetanje u kome je potrebna izuzetna fizička sprema i psihička snaga da se prebrode neizbežni teški trenuci. Taj maraton, svima znan, 42,2 km samo je petina ultramaratona oko celokupnog jezera Balaton u Mađarskoj koji je uspešno savladao naš sugrađanin, maratonac, Petar Kurdulić. Dužina standardnog maratona se množi sa pet, a sve drugo sa mnogo većim brojem dok pokušavate da savladate 211 km.

-Trka je počela u ranim prepodnevnim satima, u sedam časova. Dan je bio izuzetno topao, što je otežavalo nastup u kasnijem delu trke. Prvih 12 sati sam konstantno trčao, a potom sam, u noćnim satima kombinovao trčanje i brže hodanje, trudeći se da mnogo više trčim. Svaka okrepna stanica (ukupno ih je bilo oko 40) bila je velika pomoć na putu do cilja – predočava nam sugrađanin na početku razgovora za Glas Podrinja.

Mnogi odustanu
Ultrabalaton završi oko polvine onih koji startuju. Petar Kurdulić je bio među onih 138 koji su završili, a startovao je 221 takmičar. Iz Srbije je nastupilo troje i svi su okončali nastup. Pobednik trke je bio Norbert Mihalik koji je jedini završio trku isti dan kada je i započeo, a distancu je pretrčao za neverovatnih 16 sati i 27 minuta. Trka je počela 5. maja u 07 časova. Kurdulić je kroz cilj 6. maja u 13 sati i 42 minuta.

Distanca o kojoj govorimo je otprilike jednaka razdaljini između Šapca i Jagodine (najkraćim putem). Nju je Petar savladao za tačno 30 sati, 41 minut i 29 sekundi. Bude kriznih perioda, ali odustajanje nije bilo ni u mislima.

Stalni trening jedini način pripreme, Foto: Privatni fb. profil


-Nisam imao krize gde bih razmiljao o odustajanju. Bude bolova, grčeva, ali ukoliko ste psihički jaki, onda ste spremni na sve. Nije samo suština preći ukupnu kilometražu, već na povremenim mernim stanicama imati vreme koje je propisano, u suprotnom sledi diskvalifikacija. Konačni cilj je okončati trku za manje od 31 sata.

Telo se neminovno iscrpi i kao što postoji taktika za tempo, tako mora da bude i plan unošenja kalorija od početka do kraja.

Nisam imao krize gde bih razmiljao o odustajanju. Bude bolova, grčeva, ali ukoliko ste psihički jaki, onda ste spremni na sve


-Najvažnija je hidratacija. Na okrepnim stanicama, sam uz sebe imao flašicu koju sam dopunjavao na svakom mestu. Ko se ne hidrira može i život da ugrozi u tim uslovima. Najbolja hrana su prosti šećeri. Keks, suvo voće, orašasti plodovi, sve što omogućava brz dolazak šećera do krvotoka, bez prevelikog opterećenja želuca.

Najveći izvor energije nije se nalazio na stanicima, flašici ili ambalži, već u pogledu.

Podrška porodice najvažniji izbvor snage, Foto: Privatni fb. profil


-Supruga Aleksandra i deca su bili uz mene. Kada je bilo teško dovoljna je bila reč podrške, misao koja vodi ka njima i odmah je korak duži i telo nalazi snagu. Oni su potpora i motiv u svemu u životu, u svakom izazovu.

Za izazove poput ultramaratona ne postoji poseban način pripreme, niti postoje garancije da možete istračiti 211 km.

Rano za Spartatlon
Činjenica da je istrčao Ultrabalaton, kao i vreme koje je postigao, kvalifikovali su Kurdulića za nastup na čuvenom Spartatlonu, ultramaratonu dužine 246 km, od Atine do područja antičke Sparte.
-Rano je za Spartatlon. Nije samo duža distanca, već je i teren teži. Možda se jednom odvažim i za ovu trku, ali za sada ne razmišljam u tom pravcu.

-Svaki klasičan maraton je priprema, svaki trening. Upoznavanje svog tela i mogućnosti, uz postepeno pomeranje granica. Trudio sam se da trčim četiri ili pet puta sedmično, između 80 i 120 km svake nedelje. Mogu reći da sam se pripremao za Ultrabalaton desetak nedelje, no trčim mnogo duže konstantno. Prvi maraton sam istrčao 2010. godine. Sve vreme je važno voditi brigu o zdravlju, zaštiti se od povreda.

Za nepunih 13 godina Kurdulić je zabeležio 69 maratona i ultramaratona...

-Cilj je da ih bude uskoro stotinu, odnosno ulazak u „Klub 100“. Sledi popravak od ultramaratona, što znači dalje trčanje, ali uz znatno smanjen napor, a potom imam nameru da se spremam za jesen i trku od 24 sata.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa