24. avgust 2023.24. avg 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

PRVI PUT U ŠAPCU: MEĐUNARODNI SEMINAR O HOLOKAUSTU

Učimo od prošlosti – delujemo za budućnost

Četvorodnevni međunarodni obrazovni seminar za nastavnike, arhiviste, bibliotekare i muzejske radnike o Holokaustu i ljudskim pravima ,,Učimo od prošlosti – delujemo za budućnost”, prvi put je održan u Šapcu, u hotelu „Sloboda“, u organizaciji Teraforminga iz Novog Sada i Instituta Olga Lengel iz Njujorka (program TOLI). Izučavanje prošlosti stradalničkih naroda, poput srpskog i jevrejskog, kao i razumevanje teških istorijskih momenata, osnovne su ideje seminara
U nedelju, 20. avgusta, gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, zajedno sa organizatorima, priredio je prijem za polaznike seminara i međunarodne i domaće stručne predavače u Gradskoj kući u Šapcu.

- Veliko je zadovoljstvo što su organizatori izabrali grad Šabac za održavanje seminara o Holokaustu i ljudskim pravima. Sa nama su svetski predavači koji će, znanje koje budu ovde stekli, širiti među našim učenicima. To je najbolji način da negujemo kulturu sećanja na Prvi, a naročito Drugi svetski rat, da se zlodela više ne ponove. Naše goste smo upoznali sa burnom istorijom Jevrejske zajednice u Šapcu, koja je sa nama delila i dobro i zlo i ostavila trag koji bi trebalo da ostane večno zapisan, rekao je gradonačelnik Pajić i dodao da će grad Šabac uvek rado biti domaćin sličnih skupova koji govore o ljudskim pravima.

Direktor Teraforminga Miško Stanišić istakao je važnost negovanja savremene kulture sećanja po međunarodnim normama na seminarima širom Srbije.

NIKADA VIŠE
„Govorim kao potomak zločinaca. naša vodilja je: „Nikada više“. Time se rukovodimo i tako postupamo, ali je činjenica da antisemitizam i anticiganizam rastu, da se stereotipi ponavljaju i jačaju, što je veoma zabrinjavajuće. Teško je i naporno, ali ne smemo odustati nikada“, poručila je politička savetnica u Ambasadi SR Nemačke u Republici Srbiji Hana Elten, koja se pre dolaska u Srbiju podsetila na naređenja „Sto Srba za jednog Nemca“, ubistava u dušegupkama i drugih zločina koje je počinio Vermaht.


- Prvi put smo u Šapcu, što nam je veoma drago zbog šabačke istorije, ali i izuzetno kvalitetnog rada “Holokaust centra” u Šapcu. Ovde ne samo da imamo materijal kojim diše ovaj grad, nego i kolege sa kojima jako dobro sarađujemo i čija nam je podrška od velikog značaja. Takođe je važno da su i gradske institucije otvorene za saradnju. Nažalost, kultura sećanja je danas u Srbiji pomalo posrnula i često se zloupotrebljava za promociju nacionalizma umesto da služi sećanju na žrtve sa pijetetom, ali i sagledavanju načina na koji možemo da sačuvamo ljudska i građanska prava koja su bila ugrožena za vreme Holokausta, istakao je Stanišić.

Institut Olga Lengen nosi ime po ženi koja je preživela Holokaust. Po dolasku u SAD, ona je započela misiju očuvanja sećanja na Holokaust. Jedna od njenih akcija bila je osnivanje organizacije za podršku nastavnicima u obrazovanju učenika o Holokaustu i ljudskim pravima. Tako je nastao program TOLI, koji od 2006. svake godine organizuje obuke za nastavnike u SAD, a od 2012, kurseve za nastavnike u Evropi. Evropski program TOLI do sada je uključio 11 zemalja.

Foto: Glas Podrinja


- Naš cilj je da opremimo nastavnike potrebnim alatima kako bi svoje učenike naučili ne samo istorijskim činjenicama, nego i sagledavanju prošlosti, da bi sagledali šta mogu da učine danas da se užasne stvari ponovo ne dogode i izgradili društvo u kome će svaki čovek i svaka grupa biti poštovani i cenjeni zbog toga što jesu. Ulog nastavnog rada je ogroman, obrazovanjem se oblikuje društvo a i doprinosi napretku čovečanstva, rekla je Oana Bajka, zamenica direktora Međunarodnog programa Toli.

Prijemu su prisustvovali i zamenica ambasadorke Švedske u Republici Srbiji Ana Sofia Erasmie, politička savetnica u Ambasadi SR Nemačke u Republici Srbiji Hana Elten, pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Ivana Joksimović, potpredsednik Saveza jevrejskih opština Ladislav Trajer.

- Šabac je grad koji se uvek prema Jevrejima odnosio kao nijedan grad u okolini. Kada su Jevreji prognani iz Španije, veliki deo sefardskih Jevreja naselio je ovaj grad. Takođe, kada su bežali od sumraka nacizma uoči Drugog svetskog rata u Kladovski transport, koji je završio u Šapcu, gde su dočekali svoje poslednje dane, ovaj grad ih je primio i integrisao u svoje društvo. I danas, Šabac je najbolji primer sećanja na Jevreje. Jedino u ovom gradu imamo sređenu sinagogu i uređeno Jevrejsko groblje. Postoji Muzej Jevreja i Holokaust centar koji besprekorno funkcionišu, naglasio je Trejer.
Prisutnima su se obratili stručni predavači na seminaru: direktor muzeja ,,Topografija terora” iz Berlina dr Tomas Luc i direktorica Odeljenja za edukaciju u Muzeju Jevreja Galicije u Krakovu dr Katarina Suskijević koji su govorili o važnosti nastavničkog poziva, koji su „na prvoj liniji fronta i u mogućnosti da učine razliku i promene svet“.

Stručna predavanja u hotelu „Sloboda“ završavaju se danas, 24. avgusta.
M.F.

Najnoviji broj

23. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa