19. oktobar 2023.19. okt 2023.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

ŽENA LAVLjEG SRCA IZ DEBRCA

Baka Dragica i prebogati život

Gospođa Dragica iako penzioner stiže da obradi zemlju i othrani zimine za ćeri, tovne piliće i sve što im je potrebno. Ćerke opet zavrnu rukave i pomažu kao i unučad. Idilična slika sloge koja kuću gradi a oni ih imaju tri
U Debrcu živi Dragica Pević koja u osmoj deceniji svedoči da je uz volju i upornost sve u životu moguće i da prepreke nema. U zajednici sa mužem Miloradom poznatijim kao Džora gde su živeli i sa svekrom Slobodanom i svekrvom Borkom i izrodila tri kćeri. Život se poigrao pa je za kratko vreme ostala i bez svekra i svekrve pa i muža. Tu počinje roman žene heroja, kako je zovu poznanici, oštroumne koja sve do u tančine isplanira i iznad svega vredne žene.

Ovo je prava anegdota za nezaborav. Dok su ćerke studirale u Novom Sadu poželele su skupoceni odevni predmet ali para nije bilo. Na studentskom popustu su nabavile materijal a junakinja naše priče je od petka do ponedeljka sašila željene stvari. Toliko originalno da su ih kolege propitivale gde su kupile tako lepu garderobu. Podatak za sebe je da su joj ćeri studirale ukupno 17 godina u oskudici a same krčile put za sve što sada imaju. Pored ostalog baka Dragica se pobrinula i za tri garaže da ne smetaju jedna drugoj. Recept priče je i pored nedaća iz kojih su krenule put do fakultetskih diploma a baka Dragica i sada pleni energijom kao da ima par decenija manje.


Ćerke i njihova budućnost su bile cilj a put trnovit. Na svojih deset i po hektara zemlje radila je narodski rečeno krvnički a i deca su pripomagala i izučila škole. Nataša, Tanja i Ivana su završile fakultete. Nataša ima ćerke Milu i Anu koje su studenti treće i prve godine elektrotehnike idući stazama oca Zorana. Tanja ima ćerku Sofiju i sina Iliju, studenta treće godine medicine i učenika sedmog razreda OŠ „Jovan Cvijić“ u Debrcu.

Baka Dragica i danas dani vozi traktor i ima sve priključne mašine. Kuća koja gosti sve same akademske građane diči se vrednim i uzornim potomcima koji bezmerno vole junakinju naše priče i samo žele da živi na mnogaja ljeta


Ivana ima momka i radi u svojoj prodavnici kao svršeni student Poljoprivrednog fakulteta. A sve to je svojim mezimicama omogućila vredna penzionerka Dragica, dok ćerke ne propuštaju nijednu priliku da joj se bezmerno zahvale. Ističu da im je i sada zvezda vodilja koja je primer da se sve može. I dan danas gospođa Dragica iako penzioner stiže da obradi zemlju i othrani zimine za ćeri, tovne piliće i sve što im je potrebno. Ćerke opet zavrnu rukave i pomažu kao i unučad. Idilična slika sloge koja kuću gradi a oni ih imaju tri.

Ima baka i oko 170 stabala šljiva i stotinak višanja. Ima tu i drugog voća a ovih dana je pekla rakiju za najdraže i putnike namernike. Sve stiže uz osmeh na licu što su joj deca izučila fakultete ali i stekle vredne naslednike. Uz osmeh dodaje da se bavila i gajenjem stoke te da je imala kravu koja je dnevno davala 36 litara mleka.


Baka Dragica i danas dani vozi traktor i ima sve priključne mašine. Kuća koja gosti sve same akademske građane diči se vrednim i uzornim potomcima koji bezmerno vole junakinju naše priče i samo žele da živi na mnogaja ljeta.
Sreten Kosanić

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa