Info

16. novembar 2023.16. nov 2023.
Predstavljanje antologije  Trenutak kad je meni počeo rat/mir
Velika sala Kulturnog centra u Šapcu

Predstavljanje antologije Trenutak kad je meni počeo rat/mir

„Da li se na ovim prostorima ikada desio pozitivni mir, ili je stanje u kome živimo samo odsustvo rata, kako se u istoriju upisuju iskustva malih zajednica i kako se ispisuju stranice socijalne istorije, one u kojima jedino možemo da čujemo glasove manjine?“ Na promociji govore nagrađeni autori književnica iz Sarajeva Lamija Begagić i novinar Glasa Podrinja Dušan Blagojević
U Velikoj sali kulturnog centra u Šapcu, u četvrtak, 16. novembra od 18 časova biće predstavljene antologije kratkih priča „Trenutak kad je meni počeo rat“ i prošireno izdanje na albanskom jeziku „Trenutak kad je meni počeo mir“.

Pomenute zbirke ispituju razliku između privatnog i javnog sećanja, a povod su za promišljanje o izgradnji mira u regionu, poimanju termina rat, načinu na koji se pamti i zaboravlja na prostoru Zapadnog Balkana.

Nakon zbirke priča „Trenutak kad je meni počeo rat“ koja se bavila “nultim časom jugoslovenskih ratova”, „Trenutak kad je meni počeo mir“ je „svojevrsni odraz u ogledalu”, navode iz Foruma ZDF, te donosi priče autorki i autora iz svih postjugoslovenskih država.

Urednici zbirke, Vladimir Arsenić i Ana Pejović, ističu da je o miru mnogo teže pisati “Ispostavile su se dve važne stvari: najpre, mir očigledno nije počeo ili je on samo tlapnja o kojoj većina junakinja i junaka ovih priča tek sanja”.

„Da li se na ovim prostorima ikada desio pozitivni mir, ili je stanje u kome živimo samo odsustvo rata, kako se u istoriju upisuju iskustva malih zajednica i kako se ispisuju stranice socijalne istorije, one u kojima jedino možemo da čujemo glasove manjine? Da li je u umetnosti prostor iskazivanja neiskazivog, i da li je književnost ona rupa koju kopamo, kao berberin cara Trojana, da bismo u nju vikali ono što ne možemo ili ne smemo da izgovorimo naglas?“, pitanja su na koja zbirke (ne)daju odgovore, a razmatrana su tokom promocija u Novom Sadu na Festivalu pomirenja, Festivalu Krokodil u Beogradu, WARM Festivalu u Sarajevu i Festivalu Škure u Šibeniku.


O miru i književnosti razgovaraće autori: književnica iz Sarajeva Lamija Begagić i novinar Glasa Podrinja Dušan Blagojević, urednica antologije Ana Pejović uz moderaciju urednice programa Kulturnog centra Katarine Janković Popović.
M.Ž.B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa