16. novembar 2023.16. nov 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

SVETI KOZMA I DAMJAN

Esnafska slava lekara

Sveti Kozma i Damjan, u narodu poznati kao Sveti Vrači esnafska su slava lekara. Slava je u prisustvu sveštenstva i zaposlenih obeležena i u Opštoj bolnici “Dr Laza K. Lazarević“.

Foto: "Glas Podrinja"


Lomljenju slavskog kolača prethodila je liturgija u bolničkoj kapeli koja nosi ime dvojice svetaca zaštitnika lekara.

Domaćin slave i ove godine je Podružnica Srpskog lekarskog društva Šabac i njihova predsednica prim. dr Ljiljana Stanimirović.

Foto: "Glas Podrinja"


-Srbija mora da bude privržena svojoj tradiciji i da se ona kroz vekove nastavlja, kao što smo mi, sledbenici ranijih generacija to zadržali i negujemo i dalje. Danas je slava lekara celokupnog srpskog zdravstva, onih koji slave u Srbiji, ali i u dijaspori. Sveti Kozma i Damjan su bili jedni od 12 sledbenika Isusa Hrista, koji su dobili od njega jednu vrstu obaveze, ili nagrade, da hodajući među ljudima leče bolesne, skidaju njihove terete i duševne bolesnike podižu iz nevolja. Sa ponosom možemo reći da i u ovim teškim vremenima ostajemo pri našoj tradiciji. Svete Kozmu i Damnjana i danas slavimo zbog toga što su besplatno dobili, a onda i delili ono što im je Isus Hristos podario, a to je da budu iscelitelji svih vrsta bolesti, rekla je prim. dr Ljiljana Stanimirović.

Foto: "Glas Podrinja"


Slavu lekarima, svojim kolegama, čestitao je i direktor šabačke bolnice dr Slobodan Popović. Poželeo im je sreću, zdravlje i profesionalne uspehe.

-Kompletan zdravstveni sistem u prethodnom periodu izneo je veliki teret. Pored žrtvi koje su podnosili tokom najtežeg perioda za nas u prethodnim decenijam, lekari se svakodnevno bore sa različitim izazovima. Zbog svega toga sam im veoma zahvalan, rekao je dr Popović.

Foto: "Glas Podrinja"


Centralna slava je obeležena u Kragujevcu, za celu Srbiju.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa